HAMİLELİK ÖNCESİ

Anne ve Baba Adayları İçin Sağlıklı Bebeğe Giden Yolun Reçetesi

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 15.03.2018 - Güncelleme : 14.11.2024

Tekrarlayan gebelik kayıpları ya da tüp bebek tedavisinde yaşanan başarısızlıklar sonucunda çiftlerin çocuk özlemi her geçen gün artıyor. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler gebelik oluşmasında yaşanan sorunların önüne geçmek için neler tüketmeli? Sperm ve yumurta kalitesini artırmak için nelere dikkat etmeli? Üreme Sağlığı ve İmmunolojisi Uzmanı Dr. Murat Berksoy, çocuk özlemine son veren besinleri titizlikle sıraladı.

D vitamini eksikliği olan kadınların, D vitamini eksikliği olmayanlara kıyasla, döllenme ihtimallerinin yarıya düştüğü söyleyen Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen ise Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi'nde (JCEM) yayınlanan bilimsel araştırmanın detayları hakkında önemli bilgiler verdi.

Hangi Vitaminin Eksikliği Doğurganlığı Etkiliyor

 Uzmanlar, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere önemli tavsiyelerde bulundu. 

İçindekiller: Anne ve Baba Adayları İçin Sağlıklı Bebeğe Giden Yolun Reçetesi 

  1. Anne Adayları Neler Tüketmeli?
  2. Baba Adayları Neler Tüketmeli?
  3. D Vitamini Eksikliği Doğurganlığı Olumsuz Etkiliyor

Anne ve Baba Adayları Nelere Dikkat Etmeli? 

1. Anne Adayları Neler Tüketmeli?

1.1. Arı Sütü: Hormon dengesinin sağlanması için önemli bir destektir. Karaciğerin kendini temizlemesine yardım eder. Yumurtanın olgunlaşması sırasında genetik açıdan hasar görme ihtimalini azaltır. Vücutta inflamasyon, yani iltihaplanmayı azaltarak bağışıklığı destekler.

  • Arı Sütü Nasıl Kullanılır?

Arı sütü seçerken, İçeriği en doğal olan güvenilir bir marka tercih edilmeli ve günde bir çay kaşığı kullanılmalı.

1.2. Hayıt otu tohumu: Kadın doğurganlığı için kullanılan, bilinen en eski besin desteğidir. Adet düzensizliğine sebep olan hormon bozuklukları için çok faydalıdır. Adet öncesi gerginlik ve duygu-durum bozukluklarında rahatlatıcıdır. Düşüğü önleyici etkisi vardır. Progesteron hormonu eksikliğine bağlı infertilite tedavisinde kullanılır.

  • Hayıt Otu Tohumu Nasıl Kullanılır? 

Yarım tatlı kaşığı hayıt tohumunu hafifçe ezin. Bir bardak kaynar suya ezilen tohumları ekleyin. 5-10 dakika kadar demlendikten sonra süzün. Bu çayı günde 2 bardak tüketebilirsiniz.

  

1.3. Devedikeni: Vücuda giren toksinlerin etkilerinin temizlenmesine destek olur. Toksinlerin ve kimyasalların yumurtalıklara zarar vermesini önler. İltihap azaltıcı antioksidan etkileri yumurta olgunlaşma sürecinde çok yararlıdır.

  • Devedikeni Nasıl Kullanılır?

1 çay kaşığı ezilmiş devedikeni tohumunu 1 bardak sıcak suda 10 dakika demleyin. Günde 4-6 fincan tüketebilirsiniz. 

1.4. Ananas: İçerdiği doğal kimyasallar ağrıları azaltıcı, kan akışkanlığını artırıcı, yaraları iyileştirici, sindirimi düzenleyici, ödem atıcı, iltihaplanmayı azaltan etkisi ile embriyonun rahme tutunma aşamasında yararlıdır.

  • Ananas Nasıl Kullanılır? 

Özellikle sabahları kahvaltıda 2 dilim ananas yenmesi uygundur.

    

2. Baba Adayları Neler Tüketmeli?

2.1. Çörekotu yağı: Temel yağ asitlerini içeren çörekotu yağı, en doğal katkısız hali ile fayda sağlayabilir. Sperm DNA hasarını azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

  • Çörekotu Yağı Nasıl Kullanılır?

Her yemeğe bir kaşık eklenebilir.

2.2. Ginseng: Afrodizyak etkisi ile çok tercih edilir. Cinsel işlev bozukluklarında en çok kullandığımız besinlerdendir. Sperm sayısı ve kalitesini artırır. Testisleri zararlı kimyasalların zararlarından korur.

  • Ginseng Nasıl kullanılır?

Ginseng çayı bitkinin kurutulmuş köklerinden yapılmalı. Kökler rendelenerek veya küçük parçalar halinde kesilerek üzerine kaynatılmış ve 5 dakika soğutulmuş su dökülür. Bu şekilde 6-7 dakika demlenir. Günde 1-2 kez içilebilir.

2.3. Arı poleni: Arı poleni A ve B vitaminlerinden zengindir. Yüksek oranda protein içerir. Erkeklerde güç ve dayanıklılığı artırır. Sperm sayısı ve kalitesinin artmasında yararlıdır.

  • Arı Poleni Nasıl Kullanılır? 

Alerjisi olmayan kişilerde yemeklerle birlikte günde 1-2 yemek kaşığı olarak kullanılabilir.

2.4. Zerdeçal: İltihaplanmayı azaltıcı antioksidan etkisiyle spermin kalitesini artırarak, dölleme yeteneğinin iyileştirilmesinde yardımcıdır. DNA hasarını azaltır.

  • Zerdeçal Nasıl Kullanılır?

Baharat olarak kullanılabildiği gibi zerdeçal taze bitkisi çay yapılarak ya da yemeklerin içine 30-40 gram eklenerek kullanılabilir.

2.5. Safran: Kaygı giderici olarak özellikle tercih ediyoruz. Cinsel fonksiyonları iyileştirici etkisi ile çocuk sahibi olmak isteyen baba adaylarında sıklıkla kullanılmaktadır.

  • Safran Nasıl Kullanılır? 

Yiyeceklerde baharat olarak kullanılabildiği gibi günde bir çay kaşığı salatalara eklenerek de kullanılabilir.

     

Anne ve Baba Adayları Nelere Dikkat Etmeli

Hangi Vitaminin Eksikliği Doğurganlığı Etkiliyor?

3. D Vitamini Eksikliği Doğurganlığı Olumsuz Etkiliyor 

  • D vitamini eksikliği, hamilelik ihtimalini yarı yarıya düşürüyor! 

“D vitamini, güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak deride üretilen bir steroid hormondur ve aynı zamanda belirli yiyecekleri yiyerek de absorbe edilebilir. D vitamini iyi kemik sağlığı için gereklidir, ancak bilim insanları artık D vitamininin doğurganlık üzerindeki etkisiyle de ilgilenmeye başlıyor. 

Araştırmalar, D vitamini eksikliğinin kemirgenlerde doğurganlığı bozduğunu, ancak bu eksikliğin insan üremesinde oynayabileceği rolün daha önce tam olarak araştırılmamış olduğunu bulmuştur.

Bunu daha da incelemek için, Ospedale Maggiore Policlinico ve San Raffaele Scientific Institute'dan araştırmacılar; İtalya’da, düşük D vitamini düzeyine sahip kadınlar ile yeterli D vitamini düzeyine sahip kadınlar arasındaki tüp bebek işlemi sonuçlarını karşılaştıran büyük bir çalışma yürüttü. 

Hangi Vitaminin Eksikliği Doğurganlığı Etkiliyor

 

  • Hangi Vitaminin Eksikliği Doğurganlığı Etkiliyor? 

Katılımcılar D vitamini eksikliği olan 154 kadından (kanda 20 ng/ml’den daha az) ve yeterli düzeyde D vitamini bulunan 181 kadından (20 ng / ml'den fazla) oluşuyordu.

Genel sağlık kriterlerine göre kandaki D vitamini seviyesi 30 ng/ml olarak test edilmiştir. 

Hangi Vitaminin Eksikliği Doğurganlığı Etkiliyor

  • Gebe Kalma İhtimali 2 Kat Artıyor 

Çalışmada, yeterli D vitamini düzeyine sahip kadınların, D vitamini düzeylerinin yetersiz olduğunu gösteren kadınlarla karşılaştırıldığında, gebe kalma olasılığının neredeyse iki katı olduğu bulunmuştur. 

Araştırmacılar, yeterli düzeyde hormon düzeyine sahip kadınlar arasındaki bu doğurganlık oranı farkının; D vitaminin yumurtalıklarda iyi kalitede yumurtaların üretimini artırmasından ve rahme konan embriyonun tutunma şansını artırmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. 

D vitamininin doğurganlığı nasıl etkilediğini araştırmak için yapılan en büyük çalışmada, yeterli D vitamini düzeyine sahip kadınların yüksek kaliteli embriyo üretme olasılıklarının daha yüksek olduğu ve D vitamini eksikliği olan kadınlardan daha fazla hamile kaldıkları bulundu.”

     

Konular :

#hamile kalmak #anne baba olmak #hamilelik öncesi 

BÜLTEN ABONELİĞİ
Aileye ve hayata dair en güncel uzman görüşleri için bültenimize hemen ücretsiz abone olun!
Zorunlu Alan
Zorunlu Alan