HAMİLELİK ÖNCESİ

Hamile Kalmaya Hazırlanırken Bilinmesi Gerekenler

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.02.2014 - Güncelleme : 22.07.2022

Hamile Kalmaya Hazirlanirken Bilinmesi Gerekenler

Uzmanlar gerekli titizliğe, gebelik testi pozitif göstermeden haftalar öncesinden başlamanın anne adayları için çok daha rahatlatıcı olacağını söylüyor.

Hamile kalmadan önce hayatınızda yapacağınız birkaç küçük değişiklik ve düzenlemeyle sağlıklı ve mutlu bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz. İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Emre Yazıcıoğlu'ndan gebelik öncesi bilmeniz gerekenler.

Sağlığınız İçin Önceden Risklerinizi Öğrenin

Bir gebelik gelişimi sırasında, gebenin yaşamsal organları, kendi bedenine ek olarak ayrıca büyümekte olan bir canlının yani bir bebeğin de hizmetinde olur. Eğer gebelik öncesi belirti vermeyen bir hastalık varsa, gebelik aylarının ilerlemesi ile ortaya çıkmaya, gebeyi ve bebeği riske etmeye başlar

Bir gebelik sırasında en sık rastlanan ve korkulan risklerin başında gebelikle ortaya çıkan hipertansiyon ve şeker hastalığı gelir. Bu hastalıkların ortaya çıkmasının nedeni, kişinin genetik eğilimi olabileceği gibi, o kişinin gebelikten önce sigara içiyor, alkol alıyor, anormal kilolu ve yaşlı olması da kolaylaştırıcı faktörlerdendir.

Gebeliğe Nasıl Hazırlanılması Gerekir?

Ayrıca kansızlık, benzeri kan hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, troid bezi çalışma bozuklukları, böbrek ve karaciğer yetmezlikleri, akciğer hastalıkları da gebeblikte risk oluşturacak durumlardır. Bütün bunlar, gebelik öncesi gebe adayı tarafından bilinmeyebilir ve gebelik süreci ilerledikçe görünür hale gelebilir.

Hayatınızı Gözden Geçirin

Bu durumda bilinmesi gereken, gebe adaylarının gebeliğe hazırlanmalarıdır. İlk yapılacak iş, yeme-içme ve çevre düzeni gözden geçirmektir:

1. Sigara ve alkol alışkanlığı varsa, öncelikle bunlar bırakılmalıdır.

2. İşlenmiş gıda alımından çok, doğal gıdalarla beslenilmelidir.

3. Normal kiloda değilse, nedeni araştırılmalıdır.

4. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına görünerek, kendisine ait olabilecek risk faktörlerinin neler olabileceğinin belirlenmesini sağlamalıdır. Böyle bir başvuru, aynı zamanda üreme organlarının da gebe kalmadan önce sağlıklı olduğunun onayı olacaktır.

5. Gebelik öncesi kan ve idrardan yapılan kişiye özel bazı testler, kişide ileride ortaya çıkabilecek bazı hastalıkları gösterebileceği gibi gebelik sırasında düşük veya erken doğuma neden olabilecek ya da bebeği riske edebilecek bazı enfeksiyonların gebe adayında taşınıp taşınmadığını ve bağışıklık olup olmadığını da gösterebilir.

6. Gebelik sırasında en çok korkulan enfeksiyonlar; kızamıkçık ve toksoplasmosistir. Gebe kalmadan önce, eğer daha önce geçirilmediyse kızamıkçık aşısı olmakta fayda vardır. Toksoplasmosis için bir aşı yoktur. Daha önce geçirilmediyse, kedi ve köpeklerden uzak durulmalı, çiğ et yenmemeli, sebze ve meyveler iyi yıkanmalıdır.

7. Kızamıkçık konusunda da durum belirsiz ise küçük çocuklardan uzak durmak, gebelik planlanan zamanda önemlidir.

Unutmayın gebe kaldığınız anladığınız en erken zamanda, bebeğiniz beş haftalık sayılacaktır. Gerekli titizliğe, gebelik testi pozitif göstermeden haftalar öncesinden başlamak anne adayı için daha rahatlatıcı olacaktır.

Planlı bir hamilelik ileride karşınıza çıkacak tüm problemlere karşı hazırlıklı olmanızı ve bunlarla rahatlıkla başa çıkmanızı sağlar. En önemlisi ise sahip olacağınız bebeği eşinizle birlikte istemelisiniz ki her sorunun üstesinden birlikte gelebilin ve hamilelik döneminde tüm duyguları birlikte yaşayın.

Konular :