HAMİLELİK ÖNCESİ

Hamilelik Planları: Gebelik Öncesi Doktorla İlk Görüşmede Neler Sorulmalı?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 11.02.2011 - Güncelleme : 15.10.2022

Hamile kalmayı planlıyorsanız, gebelik öncesi doktorunuzla yapacağınız görüşmede hangi konular hakkında bilgi almanız gerektiğini bilmiyorsanız, size yol gösterecek bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. 

Görüşmenin bir parçası olarak size aile hayatınız, tıbbi geçmişiniz, aldığınız ilaçlar, diyetiniz, hayat arkadaşınız ve geçirdiğiniz gebelikler sorulacaktır. Cevaplarınız dürüst ve açık olmalıdır. Çünkü sizin gebelik döneminde özel bakıma ihtiyaç duyup duymayacağınıza karar verilerek yardım edilmeye çalışılacaktır. 

Gebelik Öncesi Doktorla İlk Görüşme

 Gebe kalmadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda kadın doğum uzmanından bilgi almak sağlıklı bir gebelik için önemli. 

Hamile Kalmayı Planlayanların Doktorla İlk Randevusu

1. Doktorunuza Karşı Dürüst Olun 

Gebelik öncesi görüşme, sizin sorularınız için iyi bir zaman dilimidir. Fikirlerinizi doktorunuzla paylaşmakta tereddüt etmeyin ve bütün düşüncelerinizi, endişelerinizi açık açık doktorunuzla paylaşın.

Cevaplarınız dürüst ve açık olmalıdır. Çünkü sizin gebelik döneminde özel bakıma ihtiyaç duyup duymayacağınıza karar verilerek yardım edilmeye çalışılacaktır. Gebelik öncesi görüşme, sizin sorularınız için iyi bir zaman dilimidir.

Önerileri dinlemekte tereddüt etmeyin ve bütün düşüncelerinizi kadın doğum uzmanınızla görüşün. Doktorunuz, sağlıklı bir gebelik süreci için nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda sizi en doğru şekilde bilgilendirecek kişidir.  

  

Gebe Kalmadan Önce Yapılması Gerekenler Neler?

2. Yaşam Tarzı Değişiklikleri Hakkında Bilgi Alın

Vitaminler sadece hamile olanlar için değildir. Folik asit (veya folat) gibi bazı takviyeler, gebe kalmaya başlamadan önce alınmalıdır. Ne kadar folik asit almanız gerektiği bir tartışma konusudur ve tıbbi geçmişinize bağlı olarak değişiklik gösterebilir. 

Doğum öncesi vitaminlerin çoğu, hamile kalmaya çalışanlar için yeterli miktarda folik asit içerir. 

Kadın doğum uzmanına sorabileceğiniz soru örnekleri:

  • Hamilelik için sağlıklı bir kiloda mıyım?
  • Vücudum için kullandığım veya evimde kullandığım, değiştirilmesi gereken ürünler var mı?
  • Kahve alışkanlığımı bırakmam gerekiyor mu?
  • Beslenmem yeterli mi? Günlük beslenmemde önerilen besin miktarlarını karşılıyor muyum?
  • Sigara  kullanmayı bırakmalı mıyım? vb. 

Gebelik Öncesi Doktorla İlk Görüşme

 Hamile kalmayı planlıyorsanız, gebelik öncesi doktorunuzla yapacağınız görüşmede neler soracağınızı önceden hazırlamanız işinizi kolaylaştırır. 

Kadın Doğum Uzmanından Hangi Konularda Bilgi Alacağınızı Biliyor musunuz?

3. Doktorunuza Doğurganlık ile İlgili Tüm Seçenekleri Sorun

35 yaşından sonra aile kurmayı bekleyen çiftlerin sayısı giderek artıyor. Gelecekteki doğurganlık durumunuzhakkında endişeleriniz varsa, doktorunuzla bu konuyu da konuşun. Yaşlandıkça doğurganlık azalır, ancak herkes hamile kalmakta zorluk çekmez, unutmayın.

Bekarsanız veya aile kurmayı deneyecek durumda değilseniz, bu da doktorunuzla görüşmeniz gereken önemli bir konudur. İleride gebelik planlıyorsanız, yumurta dondurma işlemini düşünebilirsiniz. Özel durumunuz göz önüne alındığında, yumurta dondurmanın sizin için uygun bir seçenek olup olmayacağını doktorunuz karar verecektir. 

Gebelik Öncesi Muayeneye Giderken Nelere Dikkat Etmeli?

4. Kullandığınız İlaçlarınız Varsa Listesini Hazır Bulundurun

Bazı ilaçların hamilelik sırasında alınması güvenli değildir. Bu nedenle bazı ilaçları, gebe kalmaya başlamadan önce almayı bırakmanız gerekebilir, bazılarını ise gerçekten hamile kalana kadar kullanmanız iyi olabilir. Doktorunuz size farklı bir ilaç da verebilir böyle bir durumda.  

Doğurganlığı etkileyebilecek ilaçlar da vardır. Antidepresanlar gibi bazı ilaçların zaman içinde yavaş yavaş azaltılması (azalan) gerekebilir.

Doktorunuz, ilacınızı durdurmanın risklerinin, siz gebe kalmaya çalışırken almaya devam etmenizle ilişkili risklerden daha büyük olduğuna karar verebilir. 

Hamileliği etkileyebilecek birkaç kronik tıbbi durum vardır ve hamile kalmadan önce bunların en iyi şekilde yönetilmesi gerekir.

Gebe Kalmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler 

5. Aile Hikâyenizi Öğrenin

Ailelerde bazı genetik durumlar daha sık olmaktadır. Yakın bir akrabada eğer bir rahatsızlık varsa sizin de aynı rahatsızlığa yakalanma riskiniz yükselmektedir. Örneğin ailenin yakın üyelerinin herhangi birinde şeker hastalığı, yüksek tansiyon, sara nöbetleri ve zekâ geriliği olup olmadığı size sorulacaktır.

Yine ailede herhangi birisinin ikiz gebelik geçirip geçirmediği de sorulacaktır.

Gebelik Öncesi Doktorla İlk Görüşme

Hamile kalmayı ileriki bir zaman diliminde düşünüyorsanız doktorunuzdan öneriler almanız önemli. 

Bazı hastalıklar kalıtsaldır. Bunlar genetik hastalıklar olarak adlandırılırlar. Yaşınıza ve aile geçmişinize bakılarak, kalıtsal hastalıklarda özel eğitimli bir uzmandan genetik bir danışmanlık almanız önerilebilir. 

6. Genetik Danışmanlık Alın

Genetik danışmanlık, çiftlerin genetik hastalıklı bir çocuğa sahip olma şansı hakkında dikkatli olmaları noktasında yardımcı olabileceği gibi, bir hastalık oluşmuşsa onun hakkında bilgi de verebilecektir.

Kadın Doğum Uzmanınız Gebelik Planladığınızda Size Hangi Soruları Sorabilir?

Genetik Danışmanlık Nedir?

Genetik danışmanlık, detaylı bir aile anemnezini (ailenin hastalıkla ilgili geçmişini), bazen fizik muayeneyi ve laboratuvar testlerini kapsamaktadır. Bazı genetik hastalıklar, gebe kalınmadan testler yardımıyla tespit edilebilmektedir. 

İlk kontrole gidişinizde doktorunuz size sorular soracaktır. Bundan amaç, siz ya da eşinizle ilgili, gebeliğinizi etkileyebilecek önemli konuları ortaya çıkarmaktır.

Her kliniğin uygulaması farklı olmakla birlikte, tıbbî geçmişinizle ilgili olarak size sorulabilecek sorulardan bazıları şunlardır:

  • Yaşınız, mesleğiniz, kaç yıllık evli olduğunuz.
  • Doğum yeriniz (bazı kalıtsal hastalıklar belli bölgelerde daha sık rastlanır; örneğin Akdeniz anemisi.)
  • Sağlık durumunuz, ciddi bir hastalığınız var mı? Şeker, yüksek tansiyon ya da sara nöbetleri gibi rahatsızlıkların var mı? Varsa ne zaman başladı?
  • Kansızlık rahatsızlığınız hiç oldu mu ya da şu anda öyle bir şikâyetiniz var mı? Olduysa ne zamandan beri bulunuyor?
  • Hiç ameliyat geçirdiniz mi? Geçirdiyseniz bu ne tür bir ameliyattı?
  • Ne tür doğum kontrol yöntemi uyguluyorsunuz?
  • Hiç kaza geçirdiniz mi? Geçirdiyseniz ne tip?
  • Herhangi bir şeye karşı alerjiniz var mı?
  • Ailenizde ikiz var mı? Sizin ya da eşinizin ailesinde kalıtsal hastalığı olan var mı?
  • Kullandığınız doğum kontrol yöntemleri, bunları kullanmayı ne zaman bıraktınız?
  • Adetleriniz kaç yaşında başladı? Düzenli adet görür müsünüz? Son adetinizin ilk günü ne zamandı? Kaç günde bir adet görürsünüz?
  • Daha önceki gebelikleriniz ne zaman sonuçlandı? Düşük ya da kürtajınız var mı?

Gebe Kalmadan Önce Endişelerinizi Doktorunuzla Paylaşın 

7. Sorularınızın Bir Listesini Hazırlayın 

Randevunuzdan önce endişelerinizin, semptomlarınızın ve sorularınızın bir listesini yapmak doktorunuzla olan görüşmenizde size iyi birer hatırlatıcı olacaktır. 

Sorularınızı önünüzde bulundurmak, düşüncelerinizi toplamaya çalışmaktan veya sorularınızı kafanızın üstünde bulmaktan daha kolay olabilir.

Endişelerinizi veya sorularınızı dile getirmek konusunda endişeliyseniz, dile getirmekte çekindiğiniz durumlar varsa; kısa ve öz notlarınızı doktorunuzla yazılı olarak paylaşabilirsiniz. Böylelikle sizin (veya eşinizin) söylemek veya sormak istediğiniz şeyi unutmanız daha az olasıdır.

Konular :

#gebe kalmadan önce doktorla görüşme #kadın doğum uzmanına sorular #hamilelik planları #gebe kalmadan önce yapılması gerekenler neler #hamilelik öncesi