Emzirmek Hamilelikten Korur mu?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kayhan Yakın, yeni doğum yapmış birçok kadının merak ettiği bu soruyu yanıtladı.
Yumurtalıkların Çalışmaya Başlaması Gebelik İhtimalini Artırır
Emzirme süresince vücut tarafından salgılanan ve göğüslerde süt oluşumun sağlayan prolaktin hormonu, yumurtalıkların çalışmasını baskılar ve bu dönemde yumurtalıklarda yumurta gelişimi olmaz. Dolayısıyla adet kanaması da görülmez. Ancak bu etkinin ne kadar süreceği önceden saptanamaz.
Bazı kadınlarda 9 ay süre ile hiç adet kanaması olmazkenh, bazı kadınlarda doğumdan 1,5 y sonra, emzirmelerine rağmen yumurtalıkları çalışmaya başlar. Bu sürenin uzunluğu, emzirmenin sıklığı ve süresi ile ilişkili olmakla birlikte çok değişiklik gösterir. Bazen emzirme nedeni ile adet görmediğni düşünen bir akdında 4-5 aylık bir gebelik saptanabilmektedir. Yumurtalıkların çalışmaya başlaması gebelik ihtimalinin başladığının göstergesidir.
Bu nedenle, tüm kadınlarda doğumdan 1,5 ay sonra gebelikten korunmak için önlem almak gereklidir.
Hangi Durumlarda Süt Sorur?
Emzirmenin gebelikten korunmada %99 oranında başarılı olabilir. Fakat bu başarı oranını yakalamak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Anne bebeği beslemek için, ek gıda ve su kullanmamalı, emzirme aralıkları gündüz 4, gece ise 6 saatten fazla olmamalı, lohusalık kanamalarının bitmesinin ardından aybaşı kanamaları başlamamış olmalıdır.
İşte Diğer Önemli Şartlar:
1. Doğumdan sonraki ilk 56 gün hariç, vaginal kanama olmamalıdır.
2. Emzirme ilk 6 ay için bebeğin tek beslenme kaynağı olmalıdır. Pompa kullanılmamalı, su dahi verilmemelidir.
3. Emzik kullanılmamalıdır. Bebeği sakinleştirmek için emzirme tercih edilmelidir.
4. Emzirme mümkün olduğunca sık ve uzun olmalıdır. Programlı aralıklarla emzirme yöntemi uygulanmamalıdır. Bebek her istediğinde meme verilmelidir.
5. Bebek gece anne ile beraber uyumalıdır. Fakat yapılan araştırmalarda “ani bebek ölümü sendromunun” aynı yatakta uyuma ile artış gösterdiği bildirildiği için ya gerekli olan önlemler alınmalı veya yatağın yanında ayrı bir bebek yatağında yatırılmalıdır.
6. Annenin gündüz de bebek ile beraber aralıklarla uyuması sağlanmalıdır. Anne ile bebeğin dokunsal beraberliğinin prolaktin hormon miktarını arttırdığı gösterilmiştir.
7. Bebek bakımı ile anne primer olarak ilgilenmelidir. Bir bakıcının uzun süreler ile bebek ile ilgilenmesi annenin bebekten uzaklaşmasına yol açabilir.
Yani, %100 Süt Korur Diye Bir Gerçek Yok!
Fakat bütün bunların karşılanmasına rağmen en azından yüzde 6 başarısızlık oranı olduğu unutulmamalıdır. Her bünyenin duyarlılığı farklı olabileceği gibi bazen herhangi bir nedenle (işe başlama, meme başı çatlakları, bebeğin hastalıkları gibi) süt verme frekansı düştüğünde yumurtalığın çalışmaya başlaması sürpriz bir gebeliğe yol açabilir. Bu nedenle eğer bu tür sürprizleri istemiyorsanız, uzman doktorunuza danışarak başka bir doğum kontrol metodu kullanın.