HAMİLELİK ÖNCESİ

Ağrı Kesiciler Doğurganlığı Azaltıyor mu?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 02.07.2015

Ağrı Kesiciler Doğurganlığı Azaltıyor mu

Ağrı kesicilerdünya çapında en çok kullanılan ilaçlar. Her gün 30 milyondan fazla insan tarafından kullanılıyor. Peki ama kadınlarda sık sık ağrı kesici kullanımının ne gibi zararları var? Uzmanlar, özellikle çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda ağrı kesici ilaçların yumurtlama bozukluğuna neden olduğu söylüyor. Bu haberimizi okuduktan sonra ağrı kesicileriartık daha dikkatli kullanacaksınız.

Ağrı Kesici Doktor Kontrolünde Kullanın

Avrupa’da doğurganlık özelliği taşıyan kadınlar üzerinde yapılan araştırmalarda ortaya çıkan sonuca göre, ağrı kesicilerin doğurganlığı azalttığını belirten Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi:

"Ağrı kesici ilaçlar hayatımızın vazgeçilmezlerindendir. Bir yerimiz ağrıdığı zaman hemen bu ilaçlardan şifa ararız. Reçetesiz ulaşılabilen ağrı kesici ilaçlar; ağrı, inflamasyon ve ateş gibi tüm yaygın kas, eklem ağrıları tedavisinde kullanılmaktadırlar.

Aile Kurmayı Planlayan Kadınlar Dikkat!

Avrupa Romatizma Derneği'nin 2015 yılındaki bir çalışmanın sonuçları, ağrı kesici ilaçlar kullanan kadınlarda ovulasyonu anlamlı oranda azalttığını göstermektedir. Bu bulgular kolayca ulaşılabilir olan ağrı kesici ilaçların doğurganlığa zararlı etkileri olabileceğini ve aile kurmayı planlayan kadınların dikkatle kullanması gerektiğini göstermektedir.

Kadının Çocuk Doğurabilme Yeteneğini Olumsuz Etkiliyor

Çalışmada hastaların üçte birinde ovulasyon için zorunlu bir hormon olan progesteron düzeyinde de tüm tedavi grupları arasında anlamlı bir azalma gözlemlenmiştir. Bu bulgular, bu popüler reçetesiz ilaçların sadece kısa dönem kullanımlarında bile bir kadının çocuk doğurabilme yeteneğine önemli bir etkisi olabileceğini göstermektedir.

Bu etkilerden haberi olmayan ve bu ilaçları düzenli olarak alıyor olabilecek hastalar doktor kontrolünde ağrı kesici ilaçları kullanmaları gerekir.”

İHA

Konular :