Hamile Olduğunuzda Ne Yaşarsınız? Nasıl Hissedersiniz? Planlı Gebelik: Yeni Bir Hayatın Başladığının İşaretleri
Hamilelik, büyük bir değişim sürecidir. Çok erken dönemde bebeğiniz vücudunuzu ve hayat tarzınızı değiştirebilmektedir. 40 hafta boyunca bebeğinizin beslenmesi ve tüm hayat fonksiyonları size bağlıdır.
Bebeklerin çoğu sağlıklı olarak dünyaya gelir. Buna karşın birçok kadın gebelik sırasında sorunlar yaşamaktadır. Eğer düzenli bir şekilde doğum öncesi bakımınızı yaptırıyorsanız, problemler erken dönemde doktorunuz tarafında tespit edilebilir.
Gebeliğin planlaması, erkenden doğum öncesi bakıma başlanılması, iyice düşünülmüş kararların alınması ve iyi bir yaşam tarzınızın sürdürülmesi, gebeliğinizde daha aktif bir rol almanızı sağlayacaktır. Bu durum size sağlıklı bir bebek için neler yapmanız gerektiği noktasında güven verecektir.
Planlı Hamilelikte Sağlıklı Gebe Kalma Süreci Nasıl İlerler?
Erkeğin spermiyle, kadının yumurtasının birleşmesi olarak tanımlanan döllenme, genel olarak fallopian tüpte gerçekleşir. Yumurta, sperm tarafında döllenir döllenmez, rahme doğru fallopian tüpte derlemeye başlar. Burada yumurta rahim duvarına tutunur ve büyümeye başlar.
Bu döllenmiş yumurta, 8 haftalık dönemde embriyo, bu dönemden sonra da fetüs olarak adlandırılır. Rahimde uterus duvarıyla, gelişen embriyo arasında plasenta olarak adlandırılan bir organ gelişir.
Plasenta anne kanından oksijen ve diğer besinleri alarak fetüsün beslenmesini sağlar. 3 trımester'e (birinci trımester=3 aylık süre) bölünen 40 haftalık gebelik boyunca, fetüs çok hızlı bir şekilde gelişir. O, oluşacak bebeğin tüm özelliklerini içeren tek bir hücreden başlavıp eksiksiz olarak gelişmiş bir bebek haline gelmektedir.
Normal zamanda dolmuş bebekler ortalama 3.5 kg ağırlığında ve 50 cm bovundadırlar. Fakat bebekler farklı hızlarda büyüyebilmektedirler ve bazıları ortalamadan daha ağır ya da uzun olabilmektedirler.
Gebeliğin İlk Belirtileri Nelerdir?
2. Gebeliğin Erken Belirtileri Nelerdir?
Çoğu kadının gebeliğinin ilk bulgusu, görülmeyen bir adettir. Fakat her kadın düzenli bir adeta sahip olmayabilir. Adet kanamaları hastalıklardan ya da stresten etkilendiği için diğer belirti ve bulguların da gözlemlenmesi gerekir.
Bunlar:
Kısa süreli âdet kanaması ya da âdet kanamasının kesilmesi
- Ağrılı göğüsler
- Çok yorgun hissetmek
- Mide bulantısı ve diğer mide şikâyetleri
- Karnın şişkin hissedilmesi
- Sık sık idrara çıkma isteği
Eğer bir âdetinizi görmemişseniz ve yukarıdaki belirtilerden de birkaçı sizde mevcutsa, doğum kontrol yöntemi uyguluyor olsanız da gebe kalmış olabilirsiniz.
Adet kesilmesinden sonra gebelik olup olmadığı tespit edilebilir. Erken gebelik döneminde, gelişen plasenta tarafından yapılan hCG (humman chorionic gonadotropin=İnsan koryon ganadotipini), annenin kanında ve idrarında bulunmaktadır.
Doktorunuza ya da herhangi bir klinikte test yaptırabilirsiniz. Ya da temin edeceğiniz gebelik test cihazlarıyla kendiniz test yapabilirsiniz.
Gebelik Testleri Nasıl Kullanılır?
4. Eczanelerdeki Gebelik Testleri Ne Kadar Güvenilir?
Evde kullanılan gebelik test cihazlarının çoğunu reçetesiz şekilde temin edebilirsiniz. Eğer vücudunuzda yeterince hCG varsa, test cihazlarında bulunan kimyasal maddeler idrarınızdaki hCG ile reaksiyona girecektir. Testler hCG'nin varlığını farklı yollarla gösterirler. Bazıları sıvı içerisinde bir halka oluştururken bazıları renk değiştirirler.
Eğer usulüne uygun kullanamazlarsa çok kolay yanlış sonuçlara ulaşılabilir- Bundan dolayı cihazlardaki bütün kurallara dikkatle uyulması çok önemlidir. Eğer cihaz gebe olduğunuzu gösteriyorsa, doğum öncesi bakım planlarınızı yapmalısınız.
Evde yapılan gebelik testleri, büyük ölçüde doğru olmalarına karşın %100 değildirler. Yalancı negatif (gebe olduğunuz halde test gebe olmadığınızı gösteriyor) sonuçlar az da olsa oluşabilmektedir.
Evde yapılan testlerle negatif sonuç almanıza rağmen gebe kaldığınızı düşünüyorsanız, zaman kaybetmeden hemen doktorunuza başvurunuz. Doktorunuz, kesin sonuç için daha güvenilir testleri size uygulayacaktır.
Bebeğin Doğum Zamanı Nasıl Hesaplanır?
5. Doğum Zamanını Nasıl Hesaplarız?
Doğum Zamanının Hesaplanması
Gebelik döllenmeden doğuma yaklaşık 266 gün sürer. Döllenme için en uygun zaman yumurtlamadan yaklaşık 14 gün sonradır. 28 günlük bir adet döneminde yumurtlama genellikle 14. Günde gerçekleştiğinden, yaklaşık doğum zamanını son adetinizin ilk gününe 280 gün (266+14) gün ekleyerek hesaplayabilirsiniz. Gebeliğin doğal süresi 40 hafta olarak kabul edilse de 38. İle 42. haftalar arası normal sayılır.
#Hamile Kaldığımızı Nasıl Anlarız #Gebelik Testi #Doğum Zamanını Hesaplama