HAMİLELİK DÖNEMİ

Hamileler Hepatite Yakalanabilir mi?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 12.07.2011

Hamileler Hepatite Yakalanabilir mi?

Hamileler Hepatite Yakalanabilir mi

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Senai Aksoy, çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan hepatitin (sarılık) hamilelik sırasında anne adaylarına bulaşma olasılığı ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Sebze ve Meyveler Çok İyi Yıkanmalı

Çoğunlukla iyi yıkanmamış yiyecek ve içeceklerden bulaşan Hepatit A enfeksiyonu, kendiliğinden tam olarak iyileşen bir sarılık tipidir. Hepatit A kalıcı hastalıklara neden olmaz ayrıca taşıyıcılığa yol açmaz. Bunun dışında Hepatip A hamilelik esnasında geçirildiğinde enfeksiyon bebekte bir anomali veya sakatlık oluşmasına neden olmaz.

Hamilelik Döneminde Bebeğe Geçmez

Cinsel ilişki ve kan ürünlerinin yanı sıra, doğumda bulaşan bir virüs enfeksiyonu olan Hepatit B, doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir. Hepatit B hamilelik esnasında anneden bebeğe geçmediği için bebekte anomali veya sakatlıklara neden olmaz.

Hepatit B kişiye bulaştıktan sonra 2-6 ay arasında süren bir kuluçka döneminin ardından, grip benzeri hafif belirtilerle ortaya çıkar. Bazı vakalarda başlangıç enfeksiyonunun ardından kalıcı olarak yerleşir ve taşıyıcılık niteliği kazanır. Ancak çoğu zaman taşıyıcılığa ndeen olmaz ve tamamen iyileşebilerek bağışıklık gelişmesini sağlar.

Virüs Anne Sütüne Geçebileceğinden Bebek Emzirilmemeli

Anne adayının hamilelik esnasında Hepatit B geçirmesi veya önce geçirmiş olup taşıyıcı olması, hamileliğinde düşük, ölü doğum veya anomali, sakatlık yaşanmasına neden olmaz. Ancak hastalık doğum sırasında bebeğe bulaşabilir ve bebekte doğum sonrasında hastalık oluşabilir.

Virüs anne sütünden bebeğe geçebileceği için annenin bebeği emzirmemesi gerekir. Anne adayına hamilelikte uygulanan HBsAg (+) ve AntiHBs (-) gibi Hepatit B testlerine, annenin taşıyıcı olup olmadığını gösterir. HBeAg testi ise hastalığın doğum esnasında bebeğe geçiş riskini ortaya koyar.

Çocuk Doğduğunda Ne Yapılmalı?

Taşıyıcı olduğu saptanan bir annenin bebeğine, doğumdan sonra ilk 12 saat içerisinde Hepatit B immunglobulin ile birlikte ilk doz Hepatit B aşısı yapılır. Bebek bir aylıkken aşının ikinci dozu, bebek 6 aylıkken ise son dz aşı yapılır.

Uygulanan tedavi bebeği hastalıktan ancak yüzde 90-95 oranında korur. Bundan dolayı bebekler tedaviden sonra da enfeksiyon ile ilgili olarak takip edilmelidir.

Eğer annesi Hepatit B taşıyıcı bebeğe hastalık bulaşmamışsa rutin aşı takvimi uygulanır. Hepatit B aşısı inaktive (ölü) bir aşı olduğundan anne adaylarına hamilelik sırasında uygulanması herhangi bir soruna yol açmaz.

Konular :