SAÇ BAKIM VE MODELLERİ

Sağlıksız Beslenme Saç Dökülmesine Sebep Oluyor

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 10.08.2018 - Güncelleme : 24.09.2024

Saç dökülmesi hem kadın hem de erkeklerde de sık görülüyor. Demir eksikliği, stres, beslenme ve kullanılan bazı ilaçların saç dökülmesine neden olabildiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Rukiye Kaymaz, “Günde ortalama 100-150 saç teli dökülebilir. Saç çekildiğinde ele 5’ten fazla saç teli geliyorsa, kadınlarda alın ve orta kısımlarda belirgin açılma varsa dermatoloji uzmanına başvurulmalı” açıklamasında bulundu.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Züleyha Özgen ise saçlarınızın aşırı dökülmesini önlemek için dikkat etmeniz gereken kurallar hakkında önemli bilgiler verdi.   

Sağlıksız Beslenme Saç Dökülmesine Sebep Oluyor

 

1. Saç Dökülmesinin 8 Nedeni 

Erkeklerde görülen saç dökülmelerinin genetik faktörlerle ilişkili olduğunu, kadınlardaki saç dökülmelerine ise demir ve vitamin eksikliklerinin neden olduğunu vurgulayan Dr. Rukiye Kaymaz, “Saç dökülmesi tedavisi bir uzman doktor eşliğinde gerçekleşmeli. Dermatoloji doktoru altta yatan nedene bağlı olarak dahiliye ve jinekoloji birimleriyle de koordine çalışabilir” dedi. 

Sistemik tedaviye ek olarak saç derisine lokal sprey, ampul ya da köpük formunda destek tedavi ürünlerinin uygulanmasının tedavi başarısını arttırdığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Rukiye Kaymaz, “Tedavi sonucunu hızlandırmak için dermatoloji uzmanı ek olarak mezoterapi, PRP, saç dolgusu ve somon DNA uygulaması şeklinde tedavi protokolleri de planlayabilir” şeklinde konuştu. Kaymaz, saç dökülmelerinin 8 nedenini açıkladı.

 

1.1. Saç dökülmesinin nedeni: Demir eksikliği 

Kadınlarda en sık rastlanan saç dökülmesi nedenlerindendir. Demir takviyesi ile kısa sürede tedaviye yanıt alınabilir. Demir emilimi ile ilgili sorun var ise dahiliye doktorundan oral kullanıma alternatif demir takviyesi konusunda destek alınmalı.

1.2. Saç dökülmesinin nedeni: Sistemik hastalıklar 

Bu grupta en sık tiroit hastalıkları ve demir eksikliği anemisi saptanır. Ağır cerrahi işlemler, ameliyatlar, yüksek ateşli hastalıklar, ağır enfeksiyonlar sonrasında da yoğun saç dökülmeleri gözlemlenir. Erken tanı ve tedavi ile güzel sonuçlar alınır. Multidisipliner yaklaşımla sistemik hastalık tedavisi, dermatolojik tedavi ile eşzamanlı gerçekleştiğinde tedavi başarısı maksimum düzeyde sağlanır. 

1.4. Saç dökülmesinin nedeni: Hormonal değişimler 

Doğumdan sonraki üçüncü aydan dokuzuncu ay sonuna kadar olan dökülmeler olağan karşılanır. Ancak süre uzarsa ya da dökülme çok yoğun ise dermatoloji uzmanına danışmak gerekir. Menopoz sonrasında da saçlar dökülebilir. Menopozda saç dökülmesi dursa bile saç yoğunluğu menopoz öncesi yoğunluğuna tekrar ulaşamayabilir. 

1.5. Saç dökülmesinin nedeni: Sağlıksız beslenme ve diyet programları 

Saçın ana bileşeni olan keratin vücutta sentezlenmesi için bazı temel proteinlerin besinler aracılığıyla, vücuda yeterli miktarda alınmaları gerekir. Proteinden fakir bir beslenme, ağır ve yanlış diyetler saç dökülmesi ile sonuçlanabilir. Doğru beslenme ve diyet programları için uzman bir diyetisyenden destek alınmalı. 

1.6. Saç dökülmesinin nedeni: Kullanılan ilaçlar 

Kan sulandırıcılar, artrit, gut, depresyon, kalp ve yüksek tansiyon ilaçları, yüksek doz A vitamini ya da akne tedavisinde kullanılan A vitamini türevleri saç dökebilir. İlaç bırakıldıktan sonra saç dökülmesi durur. 

1.7. Saç dökülmesinin nedeni: Mantar hastalıkları 

Saçlı deriyi tutan mantar hastalıkları genellikle çocuklarda görülse de, yetişkinlerde de saç dökülmesine neden olabilir ve tedavi edilmezse kalıcı kellik oluşabilir. 

1.8. Saç dökülmesinin nedeni: Saçkıran 

Saçkıran olarak bilinen alopesi areata özellikle ağır stresli durumlarda ortaya çıkar. Saçlı deri, kaş, kirpik ve sakal dahil tüm vücut kıllarında dökülme gözlenebilir. Kökeninde genetik yatkınlık ve stres olduğu düşünülüyor. Kalıcı kelliğe neden olmaz; ancak uzun dönem sabırlı tedavi gerektirebilir. 

1.9. Saç dökülmesinin nedeni: Yoğun stres 

Yoğun stresli durumlar da saç dökülmesine neden olur. Stres vücutta çeşitli stres hormonlarının salgılanmasına neden olarak iç dengenin bozulmasına ve bunun sonucunda birçok hastalığın ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu hastalıklar da saçları dökebiliyor. 

2. Saç Kalitesini Artırmak İçin Ne Yapmalı? 

Kişiye uygun saç ürünleri (şampuan, saç kremi, saç maskesi, şekillendirici ürünler, saç boyası) konusunda deneyimli bir dermatoloji uzmanından destek alınmalı.

Çok sık dip boyası yaptırmak, fön çektirmek, saç düzleştirici kullanmak saç diplerini olumsuz etkiler. Saç kopmalarına neden olur.

Saçlar ıslakken sert taranmamalı.

Saçlar çok gergin ve sürekli aynı yöne çekilerek toplanmamalı. Aksi takdirde traksiyonel alopesi denen saç kayıplarına neden olabilir.

Sağlıksız Beslenme Saç Dökülmesine Sebep Oluyor

3. Saç Dökülmesine Karşı 10 Önemli Öneri 

Saç bakımında yapılan hatalı uygulamalar, saç dökülmesine en sık yol açan faktörler arasında yer alıyor. Bu alışkanlıklardan vazgeçildiğinde eskisi gibi gür saçlara kavuşmak mümkün olabiliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Züleyha Özgen, saçlarınızın aşırı dökülmesini önlemek için dikkat etmeniz gereken kuralları şöyle sıralıyor:  

  • Saçlarınızı sıkı toplamaktan kaçının.
  • Abartılı ve sık şekillendirici ürün kullanmayın.
  • Saçlarınızı sık yıkamayın. Gün aşırı ya da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz.
  • Havluyla sert bir şekilde değil, nazikçe kurulayın.
  • Isısı yüksek saç kurutma makineleriyle kurutmayın.
  • Her hafta fön çektirmeyin. 
  • Brezilya fönü, perma, saçı sarartma ve boyama gibi işlemlerle saçınızı kimyasallara maruz bırakmayın.
  • Kimyasal içeriği hafif olan şampuan ve saç kremlerini tercih edin.
  • Saçlarınızı nazikçe taramaya özen gösterin. Sık sık dokunup çekiştirmeyin.
  • Ağır diyetler yapmaktan kaçının. 

4. Saç Dökülmesini Önleyen Yöntemler  

Saç dökülmesine karşı aldığımız önlemler yeterli gelmezse, günümüzde altta yatan nedene göre uygulanan çeşitli yöntemler; saç dökülmesini durdurabiliyor, kalitesini artırabiliyor ve yeni saç çıkışını aktif hale getirebiliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Züleyha Özgen, bu yöntemleri şöyle sıralıyor:   

4.1. Yerel minoksidil losyon/köpük kullanımı 

FDA (Amerikan ilaç birliği) tarafından onaylanmış bir tedavi yöntemidir. Günümüze dek tedavide altın standart olarak kabul edilen bu yöntemin etkinliğini görebilmek için saçlı deriye en az 4-5 ay uygulanması gerekiyor. Tedavi bırakıldığında süreç kaldığı yerden devam ediyor, bu nedenle uzun süreli kullanımı öneriliyor.  

4.2. Trombositten zengin plazma (PRP)

Trombositten zengin plazma, diğer adıyla PRP (Platelet Rich Plasma) yönteminde kişiden alınan az miktardaki kan, özel bir tüp içine konulduktan sonra santrifüj  ediliyor, yani ayrıştırılıyor. Elde edilmiş olan trombosit ve büyüme faktörleri yönünden zenginleştirilmiş plazma; enjeksiyonla saçlı deriye geri uygulandığında ya da dermapen gibi mikroiğneleme yöntemleri sonrası saçlı deriye yerel olarak yapıldığında da başarılı sonuçlar elde edilebiliyor.

PRP, hızlı etki isteyen hastalarda yan etkileri açısından oldukça güvenli bir tedavi seçeneğidir.  Dermatoloji Uzmanı Dr. Züleyha Özgen, “Her yıl bir ay arayla 3-6 seans arası yapılan PRP yöntemi diğer tedavilerle kombine edildiğinde oldukça yüz güldürücü yanıtlar alınmasını sağlıyor. Tedavinin başarısı trombositten zenginleştirilmiş olan plazmanın elde etme yöntemine ve kişiye özel  değişiklik gösterebiliyor” diyor. 

 

4.3. Saç mezoterapisi

Çok çeşitli kokteyler ile yapılan mezoterapi yönteminde saçın uzamasını destekleyecek olan peptid, vitamin ve hormonlar; iğnelerle doğrudan saç köklerine veriliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Züleyha Özgen, tedavi başarısının kişiden kişiye ve kullanılan mezoterapi ürünlerine göre değiştiğini vurgulayarak, “Bu yöntem yıllık bir ay arayla ve 3-6 seans arasında uygulanıyor. Doğru mezoterapi ürünleriyle yapılmış işlemlerden alınan hızlı yanıtlar nedeniyle hastalar tarafından oldukça sık tercih ediliyor” diyor. 

4.4. Kök hücre tedavileri 

Kişinin vücudundaki yağlar ve kıl köklerinden alınan kök hücreler özel laboratuvar koşullarında çoğaltılarak iğneyle tekrar kıl köklerine veriliyor. Yılda 1-2 seans şeklinde yapılabilen kök hücre tedavisi 2-5 yıl arası etki gösterebiliyor. Bu yöntemden diğer tedavilerle birlikte oldukça yüz güldürücü sonuçlar alınıyor. 

4.5. Düşük doz lazer, ışık tedavileri ve tabletler 

Etkinlikleri tek başına sınırlı olsa da, düşük doz lazer ve ışık tedavileri diğer tedavilerin başarısını artırabiliyor. 

  • Finasterid/Dudasterid tablet

Erkeklik hormonunun  aktif formuna dönüşmesini engelleyen bu ajanlar tablet olarak ağızdan alınabilmekle birlikte, mezoterapi protokollerinde iğneyle saç köklerine de uygulanabiliyor. Tablet olarak ağızdan alınmalarının bazı istenmeyen etkileri nedeniyle; seçilmiş sınırlı hasta gruplarında kullanım yeri buluyor. Mezoterapi protokollerine eklenmeleri tedavinin başarısı şansını artırıyor. 

  •  Flutamid ve bikalutamid tablet 

Erkeklik hormonunu baskılayan bir yöntemlerdir. Oldukça etkili olmalarına rağmen karaciğer üzerinde ciddi istenmeyen etkileri nedeniyle nadiren kullanılıyorlar. 

  • Spironolakton tablet 

Kadınlarda genetik ve hormonal saç dökülmesinde oldukça etkili sonuçlar alınıyor. Ancak başarı oranı yüksek olan bu tabletlerin doğru hastada istenmeyen yan etkilerinin yakından izlenmesi ve mümkün olan en düşük dozlarda kullanılmaları gerekiyor. 

  •  Minoksidil tablet 

Henüz saç dökülmesinde onayı ve yeterince çalışması olmamasına rağmen umut vaat eden bu tedavi, seçilmiş hastalarda oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Ancak nadir de olsa görülebilecek yan etkilerinin kontrolü için tedavi öncesinde kardiyoloji hekimine başvurmak oldukça önem taşıyor.

  • Saç ekimi  

Diğer tedavilerle daha ileri yanıt alınamayan ve saç ekimine uygun kadın ile erkeklere uygulanabiliyor. 

  • Medikal protez saçlar

Bu yöntem tedaviyle istenilen yanıt alınamamış ya da iyileşme sürecini kozmetik olarak daha kabul edilebilir şekilde geçirmek isteyen kişiler tarafından tercih ediliyor. Saçlı deriye yapıştırılan medikal protez saçlar kişinin kendi saçından çoğaltılmasının yan sıra başka birine ait saçlardan yapılabiliyor veya sentetik olarak üretilebiliyor.

Konular :

#saç dökülmesi #erkek tipi saç dökülmesi #sağlıksız beslenme #saç kalitesi