6 Saç Sorununa Pratik ve Dolambaçsız 6 Uzman Cevabı
Son çıkan pahalı saç bakım maskelerine, ilaçlarına avuç dolusu para dökmeden önce dünyaca ünlü saç uzmanlarının önerilerine kulak verin.
Saçınızdaki beyaz teller canınızı mı sıkıyor? Saç derisindeki kaşıntı ve döküntülerle nasıl baş edeceğinizi bilmiyor musunuz? Yağlı saçlara nasıl bakım yapılmalı? İşte uzmanlardan tüm bu sorulara dolambaçsız pratik çözümler sunan cevaplar.
1- Saç derim neden kuruyup dökülüyor ve ne yapabilirim bunun için?
Er ya da geç, on kişiden dokuzu kepekle karşılaşır. Aslında kepek kuru değil, yağlı saç derilerinin sorunudur. Stres ya da kötü beslenme herkesin saç derisinde bulunan bir bakteriyi tetiklemek için saç deriniz tarafından üretilen doğal salgıları sekteye uğratabilir. Burada hormonlarınızın da rolü vardır: Saçınız ve saç deriniz, adet döngünüzün ortasına rastlayan dönemde her zamankinden iyi görünebilir. Kepeği gidermek için ilaçlı bir şampuan kullanın ve temel yağ asitleri içeren balık ve keten tohumu gibi besinleri bol bol yiyin. Stresliyseniz, et, tam buğday ekmeği ve kabuklu yemiş gibi B6 vitamini açısından zengin besinleri daha çok tüketin.
2. Uzaması çok uzun zaman gerektirdiğinden saçımı kestirmekten nefret ediyorum. Kestirmek yerine kırık uçlara bir çözüm bulamaz mıyım?
Şunu deneyebilirsiniz: İnce bir tutam saçı tutun ve orasından burasından çıkan saç uçlarını görünceye kadar kendi etrafında döndürün. Bir makasla bunları kırpın ve başka bir tutama geçin. Kabul etmek gerek ki bu çok zamanınızı alır, ama sizi kırık uçlardan da kurtarır! Durulamasız bakım kremleri saç uçlarını geçici olarak toparlayabilir, ama ne yazik ki hiçbir ürün onları onaramaz.
3. İmdat! Galiba stresten saçlarım beyazlıyor. Ne yapmalıyım?
İlginçtir, yapılan araştırmalar B vitami açısından yetersiz bir diyetle beslenen farelerin kürklerinin beyazlaştığını ama onlara B vitamini verildiğinde kürklerinin renginin geri geldiğini gösteriyor! Ayırca bilimciler, stres altında olduğumuzda B vitaminin daha hızlı tüketildiğine inanıyor ki bu da yine aynı bağlantıya işaret ediyor. Yine de saçlarınız bir gecede beyazlamayacaktır ama eğer beyazlama umduğumuzda daha erken başladıysa, bunun nedeni sadece genetik olabilir. Çok canınızı sıkıyorsa, boyamayı deneyin, boya saçın parlaklığını yerine getirmeye yardım eder ve daha sağlıklı görünmesini sağlar. Beyaz telleri koparmayın, daha sert çıkmalarına ve daha dikkat çekici görünmelerine yol açarsınız. Sadece birkaç tel beyanızı varsa, yarı kalıcı bir boyayla beyazları doğal bir şekilde örtebilirsiniz. Ayrıca bir B vitamini kompleksi alın –ne olur, ne olmaz!
4. Kıvırcık saçlıyım ve saçlarımı düzleştirmeyi çok istiyorum. En az yıpratıcı seçenek hangisi?
Saçınızı bölüm bölüm kurutmak ve kuruturken saçları fırçayla çekerek düzleştirmek buklelerin açılmasına yardım edebilir. Özellikle piyasadaki düzleştirici ürünlerle denemeler yapabilirsiniz. Seramik düzleştiriciler, saçlarınızı yakıp kavuran o eksi maşa tipi aletlerden daha az yıpratıcıdır.
İsterseniz, saçınızı kalıcı biçimde düzleştirmeyi de düşünebilirsiniz. Ama bu işlem kimyasalar yardımıyla yapılır ve bu da saçınızı daha zayıf düşürebilir. Düzleştirme işleminden birkaç gün önce, saçı derinlemesine besleyen bir bakım ürünü kullanın ve daha sonra da düzenli olarak kullanmaya devam edin. Gerekli araştırmayı yapıp mutlaka iyi bir kuaför bulun ve bu işi asla kendiniz yapmaya kalkışmayın.
5. Günde 100 kere fırçalanan saçların pırıl pırıl parladığı doğru mu?
Maalesef değil. Ama şampuanın ve kremin daha ortada olmadığı, saçınızı toz topraktan ve küçük havyanlardan temizlemek için çılgınca fırçalamak zorunda olduğunuz günlerde bu yöntem pekala işe yaramış olabilir. Saç fırçalamak saç derinizdeki besleyici yağların saç uçlarına taşınmasına yardım edebilir, ama günümüzde durulamasız bakım kremleri ve serumlar da saç uçlarını canlandırabiliyor. Aslında çok fazla fırçalamak büyük olasılıkla saçınıza yarardan çok zarar verir. Siz sadece saçınıza şekil verirken fırça kullanmaya bakın. Saçınızı iri dişli bir tarakla tarayın ya da doğal bir dalga vermek için parmaklarınızı kullanın.
6. Saçlarım aşırı yağlı. Ne yapabilirim?
Saçınız ince telli mi? Eğer öyleyse, sadece başınızdaki yağ bezleri saçlarınızdan daha çok olduğu için saçlarınız yağlanmaya yatkın olabilir! Yağlı saçın temelinde hormonlar yatar (androjen adı verilen erkeklik hormonları, yağ bezlerinizi uyararak yağ üretimini harekete geçirir).
Büyük olasılıkla, diğer insanların birçoğuna göre vücudunuz daha çok androjen üretiyor ve bu da saçlarınızı daha çok yağlandırıyor. Saçlarınızı ihtiyaç duyduğunuz sıklıkta yıkayın ve yağlı saçlar için olanları değil de, hacim verici şampuanları kullanın. Yağlı saçlar ein üretilmiş formüller yıpratıcı olabilir. Yağlılık saçlarınızı sönükleştiriyorsa, yine hacim verici ürünleri kullanın ve kremi saç diplerine değil, sadece saç uçlarına sürün.