Çocuk Gelişimi İçin Zeka Oyunları
Uzmanlara göre, okuma-yazma becerileri, çocukların el ve göz koordinasyon becerilerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ile yakından ilgili. Bilimsel çalışmalar bize yazmanın yanı sıra, düğme ilikleme, el–yüz yıkama gibi işlevlerin de el-göz koordinasyonuyla bağlantılı olduğunu söylüyor.Uzman Psikolog Aslı Kanizi, erken yaşta çocuklar için evde oynanabilecek oyunlar hakkında önerilerde bulundu.
“Tangram, derslerde de kullanılan ve evde de tercih edebilecek uygulamalardan biri. Geometrik parçaları bir araya getirerek farklı şekiller oluşturmaya yarayan bu zeka oyunu, çocuğun görsel algısını geliştirirken aynı zamanda el-göz motor koordinasyon becerileri de sağlar. Tangram etkinliklerinde, öğrenci basitten kompleks şekillere doğru geçiş yapar.
Basitten başlamak önemlidir; çünkü özgüveni geliştirebilmek, çocuk eğitiminde büyük önem taşır. Başarmanın tadına varan öğrenci, daha da motive olur ve özgüveni yükselir. Bu zeka oyunuyla, görsel ve mekânsal algı gelişimi; uzamsal rotasyon becerilerinin gelişimi; matematiksel ve geometrik düşünce gelişimi sağlanır. Öğrenciler oyun sayesinde geometri, görsel sanatlar ve teknoloji tasarımı gibi derslere karşı daha olumlu duygular içerisine girerler. Tangram çocuğun sorgulama, anlamlandırma ve sorunlara çözüm bulma becerileri üzerinde de olumlu etkiler sağlar.”
Evde kullanılan eşyalar da uygulanabilecek 3 basit zeka oyunu:
1) Nesneleri Sınıflandırma Oyunları: Çocuğunuzdan farklı renk ve şekillere sahip olan materyalleri, büyüklüklerine ve şekillerine göre kümeler haline getirmesini isteyin.
2) Nesneleri Ayırt Etme Oyunları: Çocuğunuza resimler gösterip resimler arasındaki farkları bulmasını isteyebilirsiniz. İkinci bir uygulama olarak, çocuğunuzdan farklı renk ve desenlere sahip geometrik şekilleri tasvir etmesini isteyebilirsiniz.
3) Hafıza Oyunları: Bu faaliyetlerde yan yana konulan farklı renk, desen veya şekillere sahip olan nesnelerin yerleri değiştirilerek daha önce nerede olduğu çocuğa sorulabilir. İkinci bir uygulama olarak yan yana duran nesnelerden bir tanesini seçip çocuğunuza gösterin ve saklayın. Daha sonra sakladığınız şeklin neye benzediğini ve karakteristik özelliklerini çocuğunuza sorun. Oynamaya devam ettikçe çocuğunuz nesnelere dair daha fazla özelliği hafızasında tutabilecektir.