Küçük Çocuklarda Obezite
Modern aileler hızlı yaşamlarında sağlıklı besleyici yemekleri hazırlamak için yeterli zaman bulamıyorlar mı? Yeni milenyumun hızlı yaşam tarzı bol elektronik, az hareket, bol abur cubur üzerine kurulmuş gibi... Sonuç: Daha sık, daha erken yaşta görülmeye başlayan obezite! Uzmanlar bunu önlemenin tek yolunun ailece sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyip, sağlıklı beslenme ve egzersize mutlaka vakit yaratmak olduğunu söylüyor.
Çocukları Hızlı Kilo Almaya Götüren Nedenler
Çocukluk çağı obezitesi, genelde altta yatan bir hormonal sorun yoksa yanlış beslenme tarzından kaynaklanır.
Çocukluk döneminde çocuğun beslenmesi, bakımından sorumlu kişi tarafından sağlanır. Bu nedenle çocuklarda oluşan obezite genetik etkiden çok anne-babanın yanlış ya da bilinçsiz beslenme alışkanlıklarının sonucudur.
Çocukların obeziteden korunması, obezite oluştuktan sonra çözümlemeye çalışmaktan daha kolaydır.
Çocuğunuzun Beslenmesinde Neler Dikkat Etmelisiniz?
Çocuk, düzenli öğün yemeye alıştırılmalıdır.
Günlük beslenmesinde tüm besin gruplarına yer verilmelidir.
Su içme alışkanlığı kazandırılmalı, hazır mevye suları ya da kolalı içecekler gibi meşrubatlardan uzak tutulmalıdır.
Yemek, ödül olarak kullanılmamalıdır.
Öğünler dışında abur cubur olarak adlandırılan yağlı, şekerli ve fast food tarzı gıdaların tüketimi önlenmeli ve çocuk bunları tüketmeye alıştırılmamalıdır.
Ara öğün tüketilmesi gerekiyorsa süt+meyve ya da ekmek+peynir+domates gibi sağlıklı gıdalardan oluşan öğünler oluşturulmalıdır. Abur cubur tüketimi en fazla ayda 1 kez yapılabilir.
Yeme konusunda çocuğu baskı yapılmamalıdır.
Yavaş yavaş değişik besinler tattırılmalı ve sağlıklı-sağlıksız gıda ayırımı öğretilmelidir.
Tombul çocuğun sağlıklı çocuk olmadığı yetişkinlerce kabul edilmelidir.
Çocuğun, yaşına ve beğesine uygun bir egzersiz programına katılması sağlanmalıdır.
Eğer Çocuğunuzda Obez Olmuşsa Ne Yapmalısınız?
Daha fazla ilerlemesini engellemke için harekete geçmek gerekir. Öncelikle anne-aba bu konuda bilinçli davranarak çocuğa önrek olmalıdıdr. Daha sonra bir çocuk hastalıkları uzmanına yada endokrinoloğuna muayenesi yaptırıldıktan sonra bir diyetisyene danışılarak birlikte uygun bir beslenme planı çıkarılmalıdır.
Çocuklarda büyüme ve gelişmenin sağlıklı bir şekilde sürmesi için vücut gereksinimlerini karşılayacak bir diyet uygulamak çok önemlidir.
Kesinlikle bir uzmana danışılmadan kısıtlı ya da bilinçsiz bir diyet uygulanmamalı ve çocuğa bu konuda psikolojik baskı oluşturacak yaklaşımlardan kaçınılmalıdır.
Yemek çocuk için en önemli kendini ifade şekli olduğundan yeme bozukluğunun bazı duyguların ifadesi olarak kullanılabileceği unutulmamalı, gerekirse bir çocuk psikiyatristiyle işbirliği yoluna gidilmelidir.
Çocukluk döneminde obezite tedavisinde ideal yaklaşım kilo alımını düzenlerken büyüme ve gelişmeyi sürdürmeye yetecek beslenmenin de sağlanmasıdır.
Büyümenin hızlı olduğu küçük çocukluk dönemlerinde besin kısıtlaması önerilmez. Enerjisi fazla atıştırmalık besinler yerine besinsel değeri yüksek kalorisi az besinler tercih edilir.
Çocukluk döneminde bazı besinleri kesin yasaklamak aksine kısıtlanan yiyeceğe eğilimi arttırabilir. Besin seçiminde aşırı kısıtlamacı olmak yerine sağlıklı besin alternatifleri sunmak şeklinde bir yaklaşım benimsenmelidir.
Çocukluk döneminde öncelikli olarak fiziksel aktivitenin arttırılmasına önem verilmelidir. Egzersizle kilo belirgin şekilde azalmayabilir, vücuttaki yağ dokusu yerini kas dokusuna bırakır ve yağ-kas oranında değişim görülür. En iyisi yürüyüş gibi uzun süreli düşük yoğunlukta egzersizlerdir; fakat gençlerde hızlı sonuç almak için yoğun programlar da önerilebilir.
Anne babaların çocukluk dönemindeki obeziteyi engellemede ve düzeltmedeki rolü çok önemlidir. Çünkü besinleri sağlayan ve model oluşturan onlardır. Sağlıklı besinler ve ara öğün seçenekleri sunmaya ve beslenme ve egzersiz konusunda iyi örnek oluşturmaya özen göstermelidirler.
Nasıl Tedavi Ediliyor?
Şu anda obezitenin ancak çok faktörlü, kişiye göre düzenlenmiş ve davranış kalıbı düzenlemeye dayalı bir programla başarıyla tedavi edileceği düşünülmektedir. Günümüzde artan yeme problemi sorunları göz önüne alınarak bir kilo hedefi belirlemekten kaçınmalıdır. Kilo fazlalığı çok değilse kilo kaybı hedeflemeyen bir program belirlemekte yarar vardır.
Beslenme alışkanlığının kısa süreli değiştirilmesi yani zayıflama diyetleri tek başına obezite kontrolünde yetersiz kalmaktadır, kilo kaybının kalıcı olması için beslenme davranışı düzenlenmesi ve takibi gerekmektedir.
Fiziksel aktiviteyi arttırmanın bir yolu ortamda yapılacak değişikliklerle sedanter etkinliklere ulaşım olanağını kısıtlamaktır. Fiziksel aktiviteyi arttırmak için destekleyici hatta ısrarcı olmak gerekebilir.
Obeziteden korunmak en etkili uzun süreli obezite kontrolü yöntemidir. Bunun için toplum bilincini eğitim yoluyla arttırmak gerekmektedir.