ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocukların Diş Sağlığı İçin Hangi Önlemleri Almalı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 29.09.2017

Çocukların Diş Sağlığı İçin Hangi Önlemleri Almalı

Sağlıklı bir ağız diş yapısı yetişkinlerde olduğu kadar çocukların genel sağlığı için de son derece önem taşıyor. Ancak bununla birlikte çocukların ilk diş hekimi ziyareti genellikle çürük ya da farklı bir sorun ortaya çıktığında yapılıyor.Çocuklar diş hekimine ne zaman gitmeli? Ağız ve diş sağlığını korumak için hangi önlemleri almalı? İşte, yanıtları.

İlk Diş Çıktığında Kontrol Şart mı?

Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Itır Aydıntuğ, çocuklarda sağlıklı bir ağız yapısının ancak düzenli diş hekimi kontrolleriyle sağlanabileceğini söylüyor. Çocukların ilk dişinin çıkmasının ardından altı ayda bir diş hekimine gidilmesini öneriyor.

Çocukların Diş Sağlığı İçin Hangi Önlemleri Almalı

Çocukların Diş Sağlığı İçin Hangi Önlemleri Almalı?

Büyüme sürecinin içinde çocuklarımızın attığı her adım gibi ilk dişi de sevinç dalgaları yaratıyor, kutlamalar yapılıyor. Ancak ömür boyu sağlıklı ve güzel gülüşlere ulaşması için gerekli diş kontrolüne götürmeyi bazen erteleyebiliyoruz. Çocukluk çağındaki ilk diş hekimi ziyareti de genellikle sorun yani ağrı yapan bir çürük ya da çapraşık dişler ortaya çıktığında gerçekleşiyor.

Çocukların Diş Sağlığı İçin Hangi Önlemleri Almalı

Çocukların Diş Sağlığı İçin Hangi Önlemleri Almalı?

Bu durumda da korunma değil öncelikle problemin çözümlenmesi ön planda oluyor. Ancak, ağızda çıkan ilk diş, yumuşak dokuda barınamayan bakteriler için sert, üzerinde çoğalmaya uygun bir yapı meydana getiriyor sonrasında da çürük oluşabiliyor. Bu nedenle diş hekimi ziyaretlerinin ağızda kendini gösteren ilk dişle birlikte başlaması gerekiyor.

Anne-babalara büyük görev düşüyor

Çocuklarda altıncı aydan itibaren dişler çıkmaya başlıyor ve yaklaşık 2.5 yaşında süreç tamamlanıyor. Bu dönemde ağız diş sağlığının korunması ve ağız hijyeninin sağlanmasında ebeveynlere çok büyük görev düşüyor. Bu nedenle, çocuklarının ilk dişinin çıkmasından itibaren kullanılacak fırça, macun ve ağız temizleme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunması gerekiyor.

2.5 yaşından itibaren diş ipi kullanılması gerekiyor

Çocuklarda süt dişlerinin tamamlandığı 2,5 yaşından itibaren sadece diş fırçalamak yeterli olmuyor. Gözle fark edilemeyen, bakıldığında görülür hale geldiğinde de çok geç kalınan ara yüz çürüklerini önleyebilmek için düzenli diş ipi kullanımı gerekiyor. Birçok yetişkin için bile kullanımı sıkıntılı olan diş ipini çocuklara daha bu yaşlarda bir alışkanlık olarak kazandırılması gerekiyor.

Elbette ki çocukların bunu kendi başlarına yapmalarını bekleyemeyiz. Diş fırçalamasını tamamladıktan sonra diş ipiyle temizlenme işlemini oyunla karışık ebeveynlerin tamamlaması gerekiyor.

Florla çürüklerin önüne geçilebiliyor mu?

Çocukluk çağında ihtiyaç duyulan ağız hijyeninin sağlanamaması, beslenme alışkanlıkları ve çocuğun anatomik olarak diş yapısından kaynaklı çürükler ortaya çıkabiliyor. Çürüklerin önüne geçmede kullanılan en etkili yollardan biri de flor uygulaması.

Altı-yedi yaşlarında ilk kalıcı dişler ağızda görülmeye başlıyor. Söz konusu değişim süreci 12-13 yaşına kadar sürüyor. Yani süt dişleri ve kalıcı olan dişlerle yaklaşık yedi yılı geçiriyor. Dolayısıyla birinde var olan çürük diğer dişe atlayabiliyor. Bu nedenle altı yaş sonrasında, özellikle de kalıcı dişler çıkmadan önce çürüklerin tedavi edilmesi önem taşıyor.

Çocukların Diş Sağlığı İçin Hangi Önlemleri Almalı

Çocukların Diş Sağlığı İçin Hangi Önlemleri Almalı?

İşte, çocukların ağız diş sağlığını korumak için alınması gereken önlemler

• Çocuklar için üretilen ürünlerden, yaşına uygun olanı kullanın.

• Diş macunu konusunda diş hekiminize danışın. Çocuğunuzun ihtiyacına göre macun kullanmaya özen gösterin.

• Yaşına uygun olmak kaydıyla, diş fırçası seçimini çocuğunuza bırakın.

• Diş fırçasını üç-dört ayda bir yenileyin.

• Doğru diş fırçalama şeklini çocuğunuza göstererek anlatın.

Çocukların Diş Sağlığı İçin Hangi Önlemleri Almalı

Çocukların Diş Sağlığı İçin Hangi Önlemleri Almalı?

• Ödül olarak çikolata, şeker veya abur cubur vermeyin. Çocuklarınızın bu ürünleri tüketmesini mümkün olduğunca azaltın.

• Günde en az 2 defa mutlaka dişlerini fırçalamasını sağlayın.

• Diş hekimi korkunuz olsa bile bunu çocuğunuza yansıtmayın.

Konular :