Çocuklarda Yüksek Tansiyon Neden Olur?
Hipertansiyon (yüksek tansiyon) ülkemizde her 10 çocuktan birinden görülüyor maalesef. Son yıllarda çocuklarda sinsi bir şekilde belirti vermeyen ilerleyen hipertansiyon için aileler nelere dikkat etmeli? Çocuklarda neden yüksek tansiyon görülür? Çocukluk çağı yüksek tansiyonu ile ilgili olarak konunun uzmanı Dr. Gökçe Can’dan bilgi aldık.
Yüksek Tansiyon Genetik Bir Rahatsızlık mıdır?
Hiper tansiyon yani halk arasındaki tabiriyle yüksek tansiyon, kanın atar damarlar içinde meydana getirdiği basınç olan tansiyonun yüksek çıkması demektir. Ve bu durum son derece önemli bir sağlık problemidir.
Sıkça yetişkinlikte duymaya alışkın olduğumuz yüksek tansiyon problemi günümüzde çocukluk çağında da görülmeye başlandı. Sebeplerini incelediğimizde yanlış beslenme ve obezite ile bağlantısının oldukça güçlü olduğunu görüyoruz. Yüksek tansiyonun kontrol altına alınmasında ve tedavisinde doğru ve düzenli beslenme tarzının benimsenmesinin önemli bir yeri var. Yüksek tansiyon sorunu çözmeye yaşam tarzımızı ve beslenme şeklimizi değiştirerek başlayabiliriz. Bu konudaki yapılan son araştırmalar da bu değişimi destekler nitelikte.
Hipertansiyon Çocukta Neden Olur?
Obezite ile yüksek tansiyon aynı paralellikte artış gösteriyor. Çocuklarda normal tansiyon değerleri boy, yaş ve cinsiyete göre değişkenlik gösterir. Çocuk dönemindeki kan basıncı, boy ve kilo ölçümündeki gibi persentil eğrileri ile değerlendirilir. Eğer perentil eğrisi belirlenen değerlerin üzerinde çıkarsa tansiyon, çocuklarda bu durum hipertansiyon olarak kabul edilir.
Çocukta Hipertansiyon Olduğunu Nasıl Anlaşılır? Çocuklarda Görülen Yüksek Tansiyonun Belirtileri Nelerdir?
Rutin muayene teşhis için önemlidir.
Çocukta;
• baş ağrısı,
• uykuya dalmakta sıkıntı,
• yorgunluk,
• çarpıntı,
• kulakta çınlama gibi şikayetler ortaya çıkar.
Eğer çocuk şiddetli hipertansiyon yaşıyorsa kimi zaman burun kanaması, görme bozukluğu, kusma ve bilinç bulanıklığı da görülebilmektedir. Tansiyonu yüksek çıkan çocuklara mutlaka tansiyon holter takılmalıdır.
Çocuk Tansiyonu ile İlgili Hangi Uzmana Başvurulmalı?
Çocukluk çağında görülen hipertansiyonun erken tespit edilip tedavi edilmesi için öncelikle altta yatan sebeplere bakılmalıdır.
Eğer tansiyonun yanı sıra idrar yolu enfeksiyonu, böbrek hastalığı, kan basıncını yükselten ilaç kullanımı veya aort koarktasyonu gibi durumlar varsa mutlaka her kontrolde çocuğunuzun tansiyon ölçümü yapılmalı.
Hipertansiyonda öncelikle altta yatan sebepler bulunmalı ve tedavi ona göre şekillendirilmelidir. Bu sebeple çocuk nefroloji uzmanı konuyla ilgili danışabileceğiniz uzmanlık alanıdır.
Çocukların Tansiyonu Ne Zaman, Hangi Yaşta Ölçülmeli?
Çocuklarda yüksek tansiyonun erken teşhisi ve tedavisi büyük önem taşımaktadır. Üç yaşından itibaren bütün çocuklara yıllık tansiyon ölçümü yapılmalıdır.
Aileler Yüksek Tansiyon Sorunu İçin Nelere Dikkat Etmeli?
Böyle bir sorun ile karşı karşıya kalındığında öncelikle çocukların yaşam ve beslenme şekilleri mutlaka değiştirilmelidir. Sağlıklı beslenmeye, spor ve hareketli bir yaşam eşlik etmelidir.
• Doğru ve sağlıklı beslenme önemli. Yani katkı maddesi içermeyen, evde tencere yemekleri ile çocuğunuza sağlıklı yeme alışkanlıkları kazandırabilirsiniz.
• Hazır, konserve ve paketli ürünlerden uzak durulmalıdır. Bunlar yerine kuruyemiş, taze meyve-sebze ve ev yapımı yoğurt tercih edilmeli.
• Çocuklar özellikle de yüksek tansiyon sorunu ile karşılaşanlar gazlı içeceklerden uzak durmalıdır. Çünkü içeriğinde bulunan maddeler tansiyonun yükselmesine sebep olabilmektedir. Bunlar yerine ev yapımı limonata, doğal maden suyu ve ayran gibi sağlıklı içecekleri çocuğunuzun öğünlerine ekleyebilirsiniz.
• Haftada en az 3 gün, 30 dakika aktif spor alışkanlığı bu hastalığı yenmede son derece etkili bir yöntemdir. Araçla bir yere gitmek yerine park veya sahil gibi açık alanlarda yürüyüşler yapılmalıdır.
• Tuz tüketimi de önemli bir diğer konudur. Tuzu azaltmalı mümkünse yemeklerde rafine edilmemiş kaya tuzu tercih edilmelidir.
• Bu söyleyeceğimizin zor olduğunu bilsek de çocuğun hareketsiz kalmasının önüne geçebilmek için ekran veya telefon başında günlük 2 saatten fazla kalmaması sağlanmalıdır.
Çocukta Yüksek Tansiyon Sorunu Geçmediğinde Ne Yapılmalı?
Tüm bu önlemlere karşın çocukta hala yüksek tansiyon sorunu devam ediyorsa uzman hekimin tavsiyesi ile antihipertansif ilaç tedavisine başlanması gerekebilir.