ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Öksürük Sanılanın Aksine Çok Faydalı, Ancak Geçmeyen Öksürüğe Dikkat! Çocuklarda Öksürük Ne Zaman Ciddiye Alınmalı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 07.02.2014 - Güncelleme : 10.12.2022

Anne babalar dikkat! Çocuğunuzda bir türlü geçmeyen öksürük asit reflü, alerjiler, üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, KOAH belirtisi olabilir. 

Çocuklarda öksürük özellikle bahar ve kış aylarında en sık görülen şikayetlerdendir. Öksürük hastalık değil, çeşitli sağlık sorunlarının bir belirtisidir. Bu rahatsız edici durum geniz akıntısı gibi basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi, alt solunum yolu hastalıklarının da habercisi olabilir.

Öksürüğün çocuklarda 2 haftadan kısa süreli olmasının akut; 3-12 hafta devam etmesinin ise kronik olabileceğinin işaretidir diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Toros, çocuklarda öksürük hakkında önemli bilgiler verdi.

Vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biri olan öksürüğün, solunum yolundan gelen her türlü virüs, bakteri, yabancı cisim ve mideden gelen asidi dışarıya atmak için oluştuğunu belirten KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi ise geçmeyen öksürüğün çok farklı nedenleri olabileceğini söyledi.

Öksürük geçmediğinde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini kaydeden Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Geçmeyen öksürük asit reflü, alerjiler, üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, KOAH belirtisi olabilir” uyarısında bulundu.

Çocuklarda Geçmeyen Öksürük

 Uzmanlar, son günlerde sıkça karşılaşılan geçmeyen öksürüğe ilişkin değerlendirmede bulundu.

Öksürük 3-12 Hafta Sürüyorsa Kronik Olabilir

1. Anne Babalar Öksürükten Korkmayın 

Öksürük en önemli savunma mekanizmalarından biridir. Vücudun en önemli savunma mekanizmalarından birini oluşturur. Solunum yolundan gelen her türlü virüs, bakteri, yabancı cisim ve mideden gelen asidi dışarıya atmak için meydana gelmiştir.

Eğer öksürük mekanizması olmasaydı her nezle olma sırasında virüs çok rahatlıkla üst solunum yollarından alt solunum yollarına inerdi. Bundan dolayı öksürük bir savunma mekanizmasıdır. Bazı ilaçlar ile öksürügü yumuşatıp daha da artırıp bakterileri, asidi yabancı cisimleri dışarıya atmak içindir.

Öksürük mekanizmasının hayat kurtarır. Özellikle aspirasyon dediğimiz bazı gıda maddelerini veya yabancı cismin akciğere kaçmasını engellemek için öksürük mekanizması hayat kurtarır. Ancak bazı yabancı cisimler de öksürüğü durdurur ve insanlarda hayati tehlike oluşturur.

Kişi öksüremediği zaman Heimlich manevrası ile güçlendirerek hastanın hayatı kurtulur. Acil durumlarda ilk yardım manevrası öğrenilmelidir.

2. Öksürük Akut mu Kronik mi?

Kış aylarında çocuklarda en çok görülen öksürük aslında vücudun savunma mekanizmalarından biridir. Yabancı bir maddenin (örneğin toz polen küçük bir besin parçası gibi) solunum yoluna kaçması durumunda öksürük refleksi devreye girerek bu maddeyi dışarı atmaya çalışmaktadır.

2 haftadan kısa süren öksürüklerin en sık sebebi grip nezle veya soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. 3-12 haftadan fazla devam eden öksürük ise alt solunum yolu hastalıklarının belirtisi olabilmektedir. Öksürüğün çocuklarda 2 haftadan kısa süreli olması akut, 3-12 hafta devam etmesi ise kronik olabileceğini göstermektedir.

Geçmeyen Öksürük Asla İhmal Edilmemesi Gereken Bir Belirtidir 

Öksürük gözlenen bir çocukta uzman fikri alınmadan öksürük kesici ya da antibiyotik türü ilaçlarla tedavi yolu izlemeye çalışmak doğru bir yaklaşım değildir. Kuru bir öksürükte, öksürük söktürücü şurup kullanımı öksürüğün şiddetinin artmasına neden olabilmektedir.

Öksürük asla ihmal edilmemesi gereken bir belirtidir.

3. Alerik Astımın Belirtileri Neler?

Öksürüğün sebebinin belirlenmesinde görülen diğer bulgular çok önemlidir. Ateş, hırıltı, nefes darlığı ile sık nefes alma, bronşit veya zatürre gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilmektedir.

Alerjik astımın en belirgin özelliği burun akıntısı, hapşırık ve kaşıntıdır. 

Özellikle bahar aylarında burun akıntısı, hapşırık, burunda kaşıntı ile birlikte gece belirginleşen öksürükler saman nezlesi veya alerjik astım ile ilişkili olabilmektedir.

 

4. Öksüren Çocuğa Ne Yapmalı, Ne Yapmamalı?

Bebeklikten başlayarak sık tekrarlayan hışıltı atakları ile seyreden tablolarda; reflü ve alerji, gibi kronik ve ilerleyici hastalıklar düşünülebilmektedir.

Vücudumuzun önemli bir savunma mekanizması olan öksürük uzadığı durumlar çeşitli hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Çocuğunuzun bu süreçte bol sıvı tüketmesine ve dengeli beslenmesine özen gösterin. 

Burun akıntısı, hafif öksürük gibi belirtiler başladığında; çocuğun dengeli beslenmesi ve bol sıvı alması sağlanmalıdır. Bu duruma eşlik eden ateş, hırıltı, nefes darlığı gibi bulgular varsa vakit kaybetmeden çocuk doktoruna başvurmak en doğru yaklaşım olacaktır. 

Unutmayın, doktora danışmadan kullandığınız şurup öksürüğün şiddetini daha da artırabilir. 

Çocuklarda Geçmeyen Öksürük
 Öksürük çok faydalı ancak geçmeyen öksürüğe dikkat!

Geçmeyen Öksürük Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

5. Ne Zaman Doktora Başvurulmalı? 

Çocukta Hangi Belirtiler Ciddiye Alınmalı?

• Öksürük kriz şeklinde geliyorsa,
• 3 günden uzun sürdüyse,
• Ateşle beraber seyrediyorsa,
• Gece uykusunu ve günlük yaşamınızı etkiliyorsa,
• Sık sık tekrarlanıp nefes alıp verme zorlaşıyor ise doktora başvurulması gerekmektedir.

Geçmeyen öksürüğün nedenleri farklı olabilir 

Bazı öksürükler uzun sürer, uzun sürmesinin nedeninin araştırılması gerekir; geçmeyen öksürüğün nedenlerini geniz akıntısı, sünizitlerde burun akıntısının akciğere doğru yönlendirilmesi, boğazın tahriş olması, faranjit, kronik enfeksiyon, zatürre, bronşit, alerjik, reflü ve bazı ilaçların yan etkileri olabilir. 

Geçmeyen öksürük ciddi hastalık belirtisi de olabilir

Geçmeyen öksürükler ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bu rahatsızlıkların detaylarının uygulanan tetkikler sonucu belli olur. Geçmeyen öksürük asit reflü, alerjiler, üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, KOAH belirtisi olabilir. Sigara kullanımı da geçmeyen öksürüğe yol açabilir. Öksürük geçmediğinde mutlaka uzmana başvurulmalıdır. 

Geçmeyen öksürük için evde yapılabilecek bazı tedaviler mevcut ancak bu çözümlerin tedavi evresinde faydalı olmazsa kesinlikle vakit geçmeden bir uzmana muayene olmak gerekir. 

Kronikleşmiş ve uzun süren öksürük varsa kesinlikle kulak burun boğaz uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanı, dahiliye uzmanı, kardiyoloji, gastroenteroloji ve bağırsak uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Konular :

#geçmeyen öksürük #çocuklarda öksürük #öksürük tedavisi #alerjik astım belirtisi #öksürük krizi