ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocuğunuzun Karın Ağrısı Psikolojik mi Fizyolojik mi?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 01.02.2013 - Güncelleme : 26.07.2024

Bazı çocukların karın ağrıları, odasını toplama, ödev yapma vb. işlerden kurtulmak için kullandıkları bir yöntem olmasına rağmen, pek çok evde işe yaramaz ve sizin evde de büyük ihtimalle  işe yaramayabilir. Ancak, karın ağrılarının anne babaların göz ardı edemeyeceği bazı fiziksel nedenleri de vardır.

Gastroenterit, mide ve bağırsakların iltihaplanması olarak tanımlanıyor. Hasta biriyle temas veya mikrop içeren yiyecek-içecek tüketimi bu hastalığa yol açabiliyor.

Gastroenteritin genelde virüs veya bakterilerden kaynaklandığını belirten Pediatri Uzmanı Dr. Sena Bocutcu Çetin, gastroenterit hastalığı hakkında bilgi aktardı.

Çocuğun Karnı Neden Ağrır

Çocuğunuz karın ağrısı çekiyorsa nedeni gastroenterit olabilir. 

 

Çocuğun Karnı Neden Ağrır?

1. Çocuğun Karın Ağrısının Nedenleri

  • Aşırı Yemek Yemek Karın Ağrısına Neden Olur 

Çocuğun karın ağrısının en yaygın nedenleri açlık ya da fazla yemek olabilir. Gerçek açlık ağrıları pek az kişinin bildiği bir acıdır ama yemek vakti yaklaştıkça bazı ani spazmlar hissettiğimiz de doğrudur. Fazla yemek de ciddi ağrılara neden olabilir. Hatta bazı çocuklarda kusmaya yol açacak kadar ciddi bir problem yaratabilir. Çocuklarınızın bir seferde ne kadar yemesi gerektiğine dikkat edin.

 

  • Kabızlık Karın Ağrısının Önemli Nedenlerinden Biridir

Çocuklarda karın ağrılarının ikinci bir nedeni yemeklerin hazmedilememesi veya alerji olabilir. Pek çoğumuz midemizde ağrı veya rahatsızlık yaratan yiyecekler yemişizdir. Karın ağrılarından kurtulmak için bu tür yiyeceklerden kaçınmak yeterli olacaktır. Bağırsaklardaki bir rahatsızlık da karın ağrılarına neden olabilir. Kabızlık veya bağırsaklardaki fazla miktardaki gaz çocuklarda rahatsızlık yaratabilir. Çocuklarınıza bol bol su içirir ve meyve yemelerini sağlarsanız, kabızlık bir problem olmayacaktır.

 

  • Mide Üşütmesi de Çocuklarda Sık Görülen Bir Durumdur

Mide üşütmeleri de karın ağrılarının diğer bir nedenidir. Karındaki ağrıların yanı sıra devamlı kusma veya ciddi ishal ve kramplargörülebilir. Bu sorunlar genellikle 12-24 saat içinde geçer ama eğer daha uzun sürerse, çocuğun vücudunun susuz kalmasını önlemek için bir doktora başvurmanız gerekebilir.

  

  • Bazı İlaçlar da Karın Ağrısını Tetikleyebilir 

Boğaz ağrısı veya başka bir enfeksiyon nedeniyle alınan antibiyotikler de karın ağrısına neden olabilir. Bu tür karın ağrısı sıklıkla ishal ve aşırı bağırsak gazı ile birlikte görülür. Bu tür rahatsızlıklar, çocuğa yoğurt veya bir süt ürünü yedirilip bağırsaklarına normal veya sağlıklı bakterilerin girmesi sağlanarak tedavi edilebilir.

Çocuğunuzun Karın Ağrısı Psikolojik mi  Fizyolojik mi

Karın ağrısı olan çocuklar nasıl beslenmeli uzmanına sorduk. 

Diğer pek çok hastalıkla birlikte karın ağrısı görülebilir. Boğaz ağrısı, kızamık (günümüzde artık çok sık görülmüyor) ve diğer bazı hastalıkların başlangıç aşamasında karın ağrısı olabilir. Bağırsak parazitleri ve kurtlar da karında rahatsızlıklara neden olabilirler.

2. Çocuklarda Karın Ağrısını Önlemenin Yolları 

Gastroenteritin belirtileri arasında kusma, ishal, ateş, karın ağrısı ve kas-eklem ağrısının yer aldığını söyleyen Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Uzmanı Dr. Sena Bocutcu Çetin, gastroenterit nedeniyle ortaya çıkan sıvı kaybını önlemek için şu önerilerde bulundu: “İshal ve kusma nedeniyle vücutta sıvı ve elektrolit eksikliği oluşuyor. Sıvı kaybını önlemek için bol bol sıvı tüketmek önem taşıyor.

Çocukların birkaç dakikada bir, bir yudum sıvı içmesi öneriliyor. Her kusma ya da ishal sonrasında küçük çocukların bir çay bardağı, büyük çocukların ise bir su bardağı kadar sıvı tüketmesi gerekirken, anne sütü alan bebeklerin de emzirilmeye devam edilmesi gerekiyor.

Çocuğun Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Çocuklara meyve suyu ya da kola gibi şekerli içecekler verilmemeli. Çok su içen çocuklara çorba, ayran gibi tuzlu gıdalar da verilerek tuz dengesini sağlamak gerekiyor. Beslenmeye en kısa sürede başlanmalı ve meyve, sebze, yağsız et, tam tahıllı yiyecekler verilmeli.

Yiyeceklerin yağlı, salçalı, şekerli olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Patates haşlaması, yoğurt çorbası, ayran, yoğurt, sade kefir, pirinç, muz gibi besinlerle beslenmeye başlanabilir” dedi.

3. Çocuğun Karın Ağrısını Ne Zaman Ciddiye Almalı?

  • Çocuklarda Apandisit Ağrısına Dikkat!

Önemli olan bir karın ağrısı apandisit ağrısı olabilir. Bu durumda, 38 derece ateş, karın kaslarına bastırıldığında veya bırakıldığında karın bölgesinin sağ alt kısmına yerleşen genel bir ağrı görülür.

Son olarak da, çocuklar stres nedeniyle veya çatışmalara neden olan bir durumda anne babalarını yumuşatmak için karın ağrıları çekebilirler. Aşırı ceza veya suistimal görülen durumlarda da çocuklar sık sık karın ağrısı duyabilirler.

 

Çocuğun Karın Ağrısına İshal ve Kusma Eşlik Ediyorsa Dikkat!

Çoğu çocuğun, destekleyici tedavi ve doğru beslenme ile kendiliğinden iyileştiğini söyleyen Uzm. Dr. Sena Bocutcu Çetin, “Ciddi sıvı kaybı olan çocukların doktora götürülmesi gerekiyor. Gerekirse antibiyotik ve damar yoluyla sıvı tedavisi uygulanabiliyor.

  • İshal ve Kusma Birkaç Gün Sürüyorsa Derhal Doktora Bavurulmalı

Aşırı halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi veya dalgınlık varsa, ishal ve kusma birkaç günden uzun sürüyorsa, kusma veya ishalde kan varsa, şiddetli karın ağrısı geçmiyorsa, birkaç saatten uzun süre beslenemiyor veya sıvı alamıyorsa, gün içinde 6-8 saatten uzun süre idrara çıkmıyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

  • Şefkat Dolu Bir İlgi En İyi Tedavi Şeklidir

Çocuğunuzun karın ağrısı gerçek veya hayali, fiziksel veya fonksiyonel olsun, şefkat ve sevgi dolu bir ilgi en iyi tedavi yöntemi olacaktır.

Konular :

#çocuk #hastalık #karın ağrısı #çocukta karın ağrısı