Bademcik ve Geniz Eti Alındığında Bağışıklık Sistemi Zayıflar mı?
Özellikle çocuklarda çok sık görülen hastalıklardan biri bademciklerin şişmesidir.
Tüm dünyada çocuklarda ve yetişkinlerde sık uygulanan ameliyatlardandır bademcik ve geniz eti ameliyatı. Peki ama riskleri nelerdir? Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli? Bademcik ve geniz etinin alınması bağışıklık sistemini etkiler mi? İşte tüm bu soruların yanıtları.
ÖncelikleAmeliyata Nasıl Karar Verilmeli?
Vücudumuzdaki her organ gibi bademciklerinde bazı görevleri vardı ancak söylediğim gibi bu olmazsa olmaz bir fonksiyon değildir. O yüzden halen dünya üzerinde özellikle çocuk yaşlarda uygulanan cerrahi müdahalelerin büyük bir kısmını bademcik ve geniz eti operasyonları oluşturur. Burada esas mesele o hasta için bademcikler veya geniz eti alınmasının sağlam, kanıta dayalı tıbbi nedenlere göre karar verilmesi zorunluluğudur.
“Çocuğum 7 yaşında. Bademcik ve geniz eti alındı. İleride bir sorun yaşar mıyız? Nelere dikkat etmeliyiz?” İşte Dr. Mehtap Coşur’ın bu soruya verdiği bilgilendirici yanıt:
Bademciklerin ve geniz etinin alınması operasyonu, tüm dünyada çocuklarda ve yetişkinlerde sık uygulanan ameliyatlardır. Bu ameliyatlar sonucunda komplikasyonlar da nadir görülmektedir. Bademciklerin ve geniz etinin alınması ile bağışıklık sisteminin zayıflayacağı sorusu her anne babanın aklına gelen bir sorudur. Fakat bu dokuların çıkarılması ile bağışıklık sisteminde çok az, önemsiz derecede etkilediğini biliyoruz.
Bu konuda endişe etmeyin. Yapılan bu tür ameliyatlar esnasında ya da ameliyat sonrası dönemde oluşabilecek komplikasyonların en önemlileleri ağrı, kanama, havayolu tıkanıklığı, akciğerlerde ödem gibi komplikasyonlardır. Ameliyatı gerçekleştiren doktor yaptığı ameliyat sonrası muayene ve kontrollerde böyle bir komplikasyon geliştiğini belirtmediğine göre çocuğunuzun ameliyatı komplikasyonsuz seyreden bir ameliyattır diyebiliriz.
Geniz Eti Alınan Çocuk Dondurma Yiyebilir mi?
Bundan sonraki dönemde bademciklerinin sık şişmeyeceğini düşünen çocuğunuz bademciklerin dışında kalan bölgenin iltihaplanmasına yol açabilecek, farenjit oluşmasına neden olacak tarzda besinleri tüketmemeledir (özellikle buz yemek, steril üretilmemiş dondurmaları tüketmek, dondurma yerken ısırarak yemek gibi.)
Bademciklerin olmadığı düşüncesiyle rahat hareket edebilecek çocuğunuzu bu konuda uyarmanızda fayda var. Bademciklerin olmaması boğazlarında iltihaplanma olmayacağı anlamına gelmez. Çocuğunuz elbette dondurma yiyecek. Ama dikkatli bir şekilde!