Gaz Sancısı Çeken Bebeğe Ne Yapmalı?
Gaz sancıları, bilhassa ilk aylarda ve genellikle akşam üstleri ağlama nöbetleri şeklinde kendisini belli eder. Bebek kucağa alındığı halde ağlamaya devam eder. Bacaklarını karnına doğru çekerek acı ile bağırır. Sancı geçince, birdenbire ağlamayı keserek uykuya dalar. İkinci bir sancı nöbetine kadar normal gider. İştahı ve neşesi yerindedir.
Bu Durumda Ne Yapmalı?
Ağlama nöbetleri sırasında anne veya baba bebeği yüzükoyun dizine ve omzuna yatırıp sırtına hafif hafif darbelerle vurarak sıvazlarsa ağzıdan gazlar çıkacaktır. Gazın çıkması ile bebek tekrar neşesine kavuşur.
Bebeğiniz dört aylık oluncaya kadar gaz sancılarının önüne geçmek çok zordur. Zira, bebeğin midesi ve sindirim yolları yavaş yavaş beslenme alışkanlığı kazanmaktadır.
Eğer, gazını çıkarmak için aldığınız tedbirler yetmiyor; bebek sürekli ağlıyor ve moraracak derecede rahatsız oluyorsa bir doktora göstermeniz gerekecektir.
Dört aydan sonra görülen gaz sancıları, gelişigüzel yanlış beslenmenin bir neticesidir. Genellikle çocuğun hazmedemediği, gaz yapıcı yiyecekler bu duruma sebep olmaktadır.