Bebek Banyosunda Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta
Bebek cildi erişkinlere göre çok daha hassas ve incedir. Ayrıca bebeklerin bebeklerin bağışıklık sisteminin az gelişmesi onları enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir. Bu yüzden bebeğinizi banyo yaptırırken birtakım detaylara dikkat etmeniz çok önemlidir.
Yenidoğan Bebeğe Ne Zaman Banyo Yaptırılmalı?
Bebeğin gün aşırı banyo yapmaya ihtiyacı yoktur. Bez değiştirme ile birlikte, beslenmesinden sonra ağzını ve burnunu silmek yeterlidir. Başlangıçta silerek bebeğin temizlenmesi tercih edilmelidir.
Bebeği enfeksiyonlardan korumak için göbek bağı düşünce ve eğer yapıldıysa erkek bebeğin sünneti iyileşince bir bebek küveti içinde banyo yaptırılabilir. Özellikle ağzını, çene bölgelerini sabunsuz ve yumuşak bir bezle silmeniz gerekecektir. Haftada 2 veya 3 kez banyo yeterlidir.
Bebeği Günün Hangi Saati Yıkamalı?
Banyo, günün istenilen saatinde yaptırılabilir. Beslenmeden önce yaptırılan banyo genellikle daha çok işe yarar.
Nelere Dikkat Etmeli?
1.Bebeklerin banyosuna dikkat edilmeli, yıkanırken ılık su kullanılmalıdır.
2.Göbek bağı düşene kadar, göbeğin su seviyesinin altına indirilmemesine özen gösterilmelidir.
3.Kullanılacak sabunların yumuşak, nötr PH’a sahip olmasına ve katkı maddesi içermemesine dikkat edilmelidir. Nötr sabun kullanımı önemlidir. Sabunlar yumuşak olarak fazla ovalamadan sürülmelidir.
4.Bebeğin saçlı derisi haftada bir veya iki kez, gözleri yakmayan bebek şampuanlarıyla yıkanmalıdır.
5.Sabuh tahriş edebileceği için, kız çocuklarında genital bölgenin sabunla yıkanması tavsiye edilmez.
6.Yıkandıktan sonra sabun artığının kalmamasına dikkat edilmelidir.
7.Banyo sonrası bebeğinize özel mutlaka nemlendirici kremler sürülmelidir. Bebek cildi, erişkinlere göre daha incedir. Cildin inceliği, dışarıdan harici olarak kullanılacak ürünlerin deriden emilip kana geçmesine neden olabilir. Bu nedenle özellikle geniş yüzeye uygulanacak ürünlerde dikkatli olunmalıdır.
Kullanılacak olan nemlendiricinin katkı maddesi içermeye, kokusuz ve parfümsüz ürünler olmasına dikkat edilmelidir.
8.Hafif ıslak tene nemlendirici sürülüp ardından kıyafetler giydirilmelidir.
Bebeği Nasıl Yıkamalı?
•Odanın uygun sıcaklıkta olduğundan emin olun. Banyo süresince kullanılacak olan malzemeleri bir araya toplayın. Eğer unutulmuş bir şey olursa asla bebeğinizi yalnız bırakmayın. Bebeği bir havluya sarın ve onu da yanınızda götürün.
•Temiz bir bebek küvetine ılık su koyun (suyun sıcaklığı 36.5 – 37 derece olmalı veya el bileğinize damlattığınızda yakmayacak ısıda olmalı.)
•Bebeği banyo minderinin veya yüzeydeki ince havluların üzerine yerleştirin.
•Bebeğin yüzü ile başlayın, her iki gözünü de ıslatılmış temiz pamuk toplarını kullanarak silin, burun köprüsünden başlayın sonra gözün köşesinden dışa doğru silin. Yüzünün geri kalanını yumuşak ve nemli bir bezle sabunsuz olarak yıkayın.
•Kulağın dışta kalan kıvrımlarını yumuşak bezle temizleyin. Bir beze bir miktar bebek sabunu ekleyin ve bebeğin boynundan aşağıya doğru nazikçe silin. Temiz bir ıslak bezle durulayın. Göbek bağının ıslanmadığından emin olun.
•Son olarak, şampuan ile başını yıkayın suyla durulayın bebeğin yüzüne su gelmemesine dikkat edin. Bebeği sırtından kolunuzla sıkıca tutup dirseğinizle ve elinizle boynunu destekleyin, başını su ile yıkamak için yüksek bir musluk kullanabilirsiniz.
•Çoğu bebek banyo sırasında kollarına ve bacaklarına nazikçe masaj yapılmasından hoşlanırlar. Bebeğin banyoyu sevmesini istiyorsanız buna özen göstermelisiniz. Doktorunuz tarafından önerilen kordon bakım direktiflerini takip edin.
Bebeğin Saçları Nasıl Kurutulmalı?
Bebeğiniz için saç kurutma makinesi kullanmayın. Banyo yaptırırken ilk birkaç dakikada bebeğin ağlaması beklenir. Eğer bebeğiniz banyo sırasında aniden ağlamaya başlarsa, suyun sıcak veya soğuk olmadığından veya bebeğinizin gözüne sabun kaçmadığından emin olmak için kontrol edin.