Bebek Bakımıyla İlgili Altın Öğütler
“Her şeyden önce doğru bebek bakımıyla ilgili olarak bilgilenin. Her bebeğin gelişim aynı değildir, bebeğinizi diğerleriyle kıyaslamayın. Beslenmesi konusunda ısrarcı olmayın; 3N – 1 N kuralını uygulayın. Yani neyi, nerede ve ne zaman yiyeceğine siz, ama ne kadar yiyeceğine o karar versin! En önemlisi de ona her zaman sevgiyle yaklaşın” diyor Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Coşkun. İşte Dr. Coşkun’un bebek bakımıyla ilgili altın öğütleri.
Mutlu Bebeğin Temelinde Sevgi Vardır
İlk bir yaşta, çocuğun ruhsal durumunuzu yansıtır. Siz mutluysanız çocuğunuz mutlu, siz sinirliyseniz çocuğunuzda sinirli olur. Çocuk bakımında temel nokta, anne-babanın ya da bakıcının güler yüzlü, rahat ve hoşgörülü olmasıdır. Sürekli çocukla yumuşak ve tatlı tatlı konuşmak gerekir. Ani tepkiler vermek çocuğu ürkütüp, şaşırtır. Gelişebilecek her durum karşısında mümkün olduğunca soğukkanlı davranmak gerekir.
Bebeğinizi Başka Bebeklerle Kıyaslamayın
Her bebeğin gelişimi aynı değildir. Mesela bazı bebekler onuncu ayında yürümeye başlarken, bazı bebekler daha geç konuşur. Bu tip gelişimler, bebekler arasında fark gösterebilir. Bu nedenle anne ve babaların bebeklerini başka bebeklerle mukayese etmesi yanlıştır.
Yorgan ve Yastık Kullanmayın
Prensip olarak bir yaşına kadar yorgan, iki yaşına kadar da yastık kullanmamak gerekir. Bebeğin yatağı sert, çarşafı gergin serilmiş olmalıdır. Üstüne üşümemesi için uygun kalınlıkta örtü örtmek gerekir; ama bu örtü, bebek istediğinde ayağıyla itip açabileceği ağırlıkta olmalıdır.
Giysilerinin Pamuklu Olmasına Özen Gösterin
Bebeklerin kıyafetleri yüzde 100 pamuklu kumaştan olmalıdır. Sentetik, yün ya da pamuk dışındaki giysiler, bebeklerin ciltlerinde tahrişe neden olabilir.
Bırakın Çıplak Ayakla Kalsın
Ayakkabı giydirmek için acele etmeye gerek yoktur. Bebek tam yürümeye başlamadan ayakkabı giydirmek gereksizdir. Çıplak ayakla yere basmak, bebeğin ayak kaslarının güçlenmesini sağlar. Yürümeye başladığında da yumuşak ayakkabı tercih edilmelidir. Uygun ayakkabı, ayak ucu ve tabanından ortaya doğru katlandığında kolayca katlanabilmektir. Tabanı sert ayakkabılar uygun değildir.
Banyosunu Akşam Yatmadan Yaptırın
Akşam yatmadan önce banyo yaptırmak bebeği rahatlatır ve huzurlu uyumasını sağlar. Banyo, bebek açken yaptırılmalı ve banyo sonrası bakımı tamamlanan bebek beslenip, uyutulmalıdır.
3-4 Günde Bir Yeni Besin Deneyin
Ek gıdalara geçerken temel prensibiniz, 3-4 günde bir yeni bir besinin bebeğe tattırılması, birkaç çay kaşığı miktarında başlanarak yavaş yavaş arttırılması ve bebeğe dokunan bir gıda tespit edildiğinde o gıdayı vermemek olmalıdır. Özellikle inek sütü, yumurtanın beyazı, bal, şeker, tuz, bakla, patlıcan ve baharatlar, ilk yaşta verilmesi uygun olmayan gıdalardır.