Çocuğunuzun Motor Becerilerini Geliştiren Etkinlikler
Günlük hayattaki etkinliklerin büyük bir bölümü çocuğunmotor becerilerini yeterli düzeyde kullanmasını gerektirir. Bu becerilerin gelişmesi için, çocuğayeterli fırsatın verilmesi ince motor becerilerindeki başarıyı da beraberinde getirir. Sizler de evde basit etkinliklerle çocuğunuzun motor becerilerinin gelişimini destekleyebilirsiniz. İşte,bazı pratik ve etkili etkinlik örnekleri.
Motor becerileri kollardaki, bacaklardaki özetle çocuğunuzun vücudundaki kasları geliştirir. Kas gelişimi yürümeyle başlar ve bunun dışında gelişimi için diğer fiziksel faaliyetleri de gerektirir.
İlk kas hareketleri, kol ve bacak hareketlerdir. Otururken, ayakta dururken düşmesini önlemek ve dengesini korumasını sağlamak için, çocuğun kaba motor becerilerinin gelişmesi önemlidir.
İnce motor becerileri, yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun küçük kaslarının gelişmesini sağlar. Çocuğunuzun kendi el ve ayak parmaklarını kontrol edebilmesi için bu becerilerini geliştirmesi gerekir.
Bu Becerilerin Geliştirilmesi Neden Önemli?
Ellerini, parmaklarını iyi kullanamayan çocukların akademik başarıları bu durumdanolumsuz etkilenir. Yazı yazmakta zorlanırlar, çoğu kez sınıfın gerisinde kalırlar. Çocuğun bu alanda kendini yetersiz hissetmesi kendine güvenini azaltır ve diğer alanlarda da başarısını olumsuz etkileyebilir.
Çocuğunuzun ince motor becerilerinin gelişmesi için ne yapabilirsiniz?
•Herhangi bir eşyayı kavramasına,
•Öğeleri tutmasına
•Bir topu atmasına,
•Renkli bir kalemi tutmasına,
•Bir tabaktaki kurufasulyeleri diğer tabağa koymasına,
•Muzu plastik bir bıçakla kesmesine,
kendi gözetiminizde izin verin.
Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzbüyüdüğünde fermuarını çekmeyi, ayakkabısını kendi başına giyinmeyi, kravat bağlamayı küçükken öğrendiği bu ince motor becerilerini kullanarak yapar.
İnce Motor Becerini Geliştiren Etkinlikler
Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun ince motor becerilerini geliştirmek için ilgisini çekecek herhangi bir kitabın sayfalarını çevirmesini sağlayabilirsiniz. Bu etkinliği tahta kitaplar ve yumuşak kumaştan yapılmış kitaplarla yapabilirsiniz.
Renkli boya kalemleri ve kağıtlarla oynamasına izin verin. Onları gelişigüzel karalayacaktır büyük ihtimalle; gözetiminizde yaptıracağınız bu etkinliğe çocuğunuz bayılacaktır.
18 ile 24 aylık olan bebeğinize herhangi bir fermuarı aşağı yukarı çekmesini sağlayarak ince motor becerilerini geliştirebilirsiniz.
Yeni yeni yürümeye başlayan çocuğunuz için bir kağıda dikey, yatay çizgiler çizin. Çocuğunuz hemen sizi taklit etmeye çalışacaktır. Bu da onun kas gelişimi için faydalı etkinliklerdendir.
Kaba Motor Becerilerini GeliştirenEtkinlikler
* Tek ayak üzerinde durmak veya zıplamak.
* Sandalye, torba, kutu taşıtmak.
* Oyun parkında oynama fırsatı vermek. (Tırmanma, tünelin içinde emekleme, vs.)
Kaba Motor Becerisini Geliştiren Etkinlikler
Bebekler genelde 12 ila 15 ay arasında yardım almadan yürümeye başlar. Bu becerisini geliştirmek için, çocuğunuzun en sevdiği oyuncaklardan biriyle ona oyun oynatın. Oyuncağı çocuğunuzunun biraz uzağında tutun ve oyuncağı alabilmesi için onu yürümek zorunda bırakın.
Bu yaşta yürümeye başlayan çocuğunuza çekerek sürükleyeceği bir oyuncak alın. Bebeğiniz bu oyuncağını çekerken böylelikle onu geriye doğru yürümeye de teşvik etmiş olursunuz.
Çömelerek yürümeye başlamasını geliştirmek başka bir kaba motor becerisidir. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz ayakta iken yere sevdiği oyuncaklardan birkaçını koyun. Çocuğunuzun bu oyuncakları yerden alması için onu teşvik edin ve böylelikle çömelmesini sağlayarak kaba motor becerisinin gelişmesine yardımcı olursunuz.
Merdivenlerden inip çıkmak da bebeğinizin kaba motor becerilerinigeliştiren etkili bir yoldur. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuza yardım ederek merdivenlerden inip çıkmasını sağlayın. 18 ile 24 aylıkken yürümeye başlayan çocuğunuzun merdivenlerin korkuluğundan tutunarak yukarı çıkmasına yardım edin.