Bebeklerin Anne Memesinden Beklediği 10 Şey
Tıpkı anneler gibi, bebeklerinden de annelerinden beklentileri vardır. İşte, bebeğini iyi besleyebilmek için annenin yapması gerekenere dair uzmanların annelere ve anne adaylarına önerileri.
1) Doğumdan Sonrakiİlk Yarım Saat İçinde Bebek Emzirilmeli
Doğumdan sonraki ilk yarım saatte bebek hem emmek hem de akciğerindeki sıvıyı atmak amacıyla çok aktif olur. Bu süre içinde anne ile bebeğin buluşması çok önemli. Bebek bu süreçte ilk sütü alırsa annenin süt üreten hormonlarında da uyarım gerçekleşir ve süt üretimi artar. Bu çarkta duraklama olursa emzirmede sorun yaşanabilir. İlk yarım saatin ardından ise bebek 3-6 saatlik pasif döneme geçip uyur. Daha sonra aktifleşip emer.
2) Anne Sütü, Bebeğinizin Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Doğumu takip eden beş gün boyunca gelen süte kolostrum, 15. güne kadar olan süte geçiş sütü, 15 günden sonrakine ise olgun süt denilir. İlk beş günde gelen kolostrum, bebeğin anne karnındaki ortamdan dış dünyaya geçişini sağlar. Daha çok protein, daha az yağ ve karbonhidrat içeren bu süt bağışıklık sistemini güçlendirir. Bebeğin sindirim sisteminin mümkün olduğunca kolostrumla kaplanması istenir.
3) Bebeğinizi Her İstediğinde Emzirin
Sıkıntılı bir dönem olan lohusalıkta, anne bebeğini yeterince besleyemeyeceği endişesine kapılabilir. Bu dönemde çevresindekilerin anneyi desteklemesi, cesaretlendirmesi ve duygu durumunu güçlendirmesi gerekir. Annenin emzirirken tek amacı doyurmak değildir, bir tatlı kaşığı kadar süt bile yeterli olabilir. Eğer bebek aşırı kilo kaybetmiyorsa, bu karnının doyduğu anlamına gelir. Bebeğinizi her istediğinde emzirin ve iki emzirme arasındaki süreyi 3.5-4 saatten uzun tutmayın.
4) Emzirme Süresi Her Göğüste 20'şer Dakika
Emzirme süresinin her göğüste 20’şer dakika olması bebeğin hem uykuya dalmasını engellerr hem de yeterince süt almasını sağlar. Her emzirmenin ardından bebeğiniz dik konuma getirerek gazının çıkartın. Gaz çıkarma iki meme arasında yapılırsa bebeğin ikinci memeden daha fazla fayda sağlaması mümkün. Unutmayın çok hafif bir gaz çıkarma bile bebek için yeterli.
5) İdeal Emzirme Pozisyonu
Emzirmede ideal pozisyonu anne ve bebek yaklaşık 10 gün içinde kendileri belirlese de bu konuda uzmanlar 2 uyarıda bulunur:
1) Anne oturur durumda, bebek de dik pozisyonda olmalı.
2) Bebek memenin sadece ucunu değil, kahverengi kısmını tamamen ağzına alarak emmeli.
Makaslama denilen eski usul tutuş, meme ucunda çatlaklara neden olur ve emzirmenin devamı gelmeyebilir. Yoğun çatlaklar ya da meme ucu olmaması gibi durumlarda ise silikon meme uçları kullanılabilir.
6) Göğüs Hijyeni Önemlidir
Bebeğini emziren her anne göğüs hijyeni konusunda farklı yöntemler dener. Oysa annenin günde bir kez duş alması yeterli, her emzirmeden sonra göğsünü silmesi gerekmez. Bunun yerine emzirme sonrası bir damla sütü göğüs ucuna sürmek hem memeyi temizler hem de çatlaklara iyi gelir. Burada amaç bebek için annenin kokusunu mümkün olduğunca bozmamak ve aslında hijyenik olmanın temelini emzirmeye başlamadan önce elleri yıkamak oluşturur.
7) Bebeğinizin Doyup Doymadığını Anlamanın İşaretleri
Bazı anneler ‘Sütüm bebeğime yaramıyor’ endişesine kapılır. Ancak bebeğin kilo kaybetmesi durumunda sütün kalitesinden değil, miktarından şüphelenmek gerekir. Bebeğin doyup doymadığını gösteren bazı belirtiler var. Yeterince süt alan bebeğin günde en az 3-4 kez idrar ve dışkı çıkışı yapması şart. İkinci belirti bebeğin huzursuzluğu, ancak her huzursuzluk açlığı göstermez. Yeni doğan bebek ilk hafta normal olarak kilosunun yüzde 10’unu kaybeder. Ancak bu kayıp oranı artıyorsa süt miktarının yetersiz geldiğini ya da bebeğin ememediğini düşünmek gerekir. Bebek dışkılayamıyorsa ve idrarında pembelik görünüyorsa (ilk 3 günden sonra) yeterince sıvı alamadığını düşünebilirsiniz. Bu durumda mutlaka doktoruza başvurun.
8) Tıkanan Süt Kanallarını Rahatlatmanın Yolları
İyi emzirememe ya da bebeğin yeterince aktif olamaması nedeniyle boşalamayan süt kanallarında tıkanma meydana gelebilir. Böyle bir durumda yapmanız gerekenler:
◦ Sütü pompa ile çekin.
◦ Memenize ılık kompres yapın.
◦ Hemen ardından bebeğinizi emzirin.
9) Bebeğini İyi Besleyebilmek İçin Annelerin Yapması Gerekenler
◦Günde en az 3 litre sıvı tüketmek.
◦Suyun yanı sıra ayran, süt ve soda tüketmek.
◦Isırgan otu ve papatya çayları içmek.
◦Annenin hamilelik döneminde kullandığı vitaminlere bu dönemde de devam etmek.
◦Günde iki-üç porsiyon protein tüketmek.
10) Ek Gıdaya Ne Zaman Geçmeli?
Anneler sütlerinin yetersiz olduğu dönemlerde bebeklerini kendilerinden uzaklaştırmamalı, onları her zaman meme ile buluşturmalı. İlk altı aydan sonra dişlerinin de çıkmasıyla birlikte ek gıdalara başlanabilir. 2 yaşından sonra ise emzirmeye devam edilmemesi doğru olur.