Bebeğe Daha Kaliteli Süt Vermek İçin Nasıl Beslenmeli?
Uzmanlara, emzirme döneminde annelerin hem kendileri hem de bebekleri için nelere dikkat etmeleri gerektiğini sorduk. İşte, aldığımız yanıtlar.
Daha kaliteli anne sütü için ne yapılmalı?
Anne sütü bebek için en uygun besindir. Sağlıklı bir anne günde ortalama 700 – 800ml süt salgılar. Emzirme döneminde süt salgılanması kadının normal gereksinmesinden daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineralleri almasını gerektirir. Emziren annenin salgıladığı sütteki enerjinin önemli bir kısmı yediklerinden sağlanır.
Alınan enerji tam olarak süt enerjisine dönüşememekte, vücut dokuları da bir miktar harcanmakta. Emziren anne; ek olarak enerji ve besin öğelerini diyetle alamazsa kendi vücudundan harcar. Bunun sonucu kendi sağlığı bozulur ve yeterince süt veremez. Bu nedenle annenin, bebeğini emzirdiği dönemde kendi beslenmesine de dikkat etmesi gerekir.
Emzirme Döneminde Demir Zengini Gıdalardan Beslenmek Önemli
Süt verirken emziren anne demir eksikliği yaşayabilir.Bu nedenle, demir eksikliği anemisini engelemek için kırmızı et ve yeşil yapraklı sebze tüketimi artırılmalı. Et, tavuk, balık, yumurta, sakatatlar, kuruyemişler (ceviz, badem gibi), kurutulmuş meyveler (üzüm, kayısı, erik, pestil gibi) kuru baklagiller, pekmez ve yeşil yapraklı sebzeler.
Emziren annenin enerji, protein ve kalsiyumdan zengin beslenmesi gerekir, ayrıca annenin su ihtiyacı da artar. Çünkü emzirmek vücudun sıvı ihtiyacını arttırır. Anne günde en az 10 su bardağı sıvı almalı. Sıvı konusunda en iyi tercih sudur.
Emziklilikte yeterli ve dengeli beslenebilmek için neler yapmalıyız?
- Sıvı alımı günde ortalama 3 litre (10-12 su bardağı) kadar olmalı ve özellikle su, ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları, az şekerli veya şekersiz komposto suları, meyve suları, limonata ve süt gibi hafif doğal içecekler şeklinde tercih edilmeli.
- Emziklilik dönemlerinde sütün bollaşması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemli.
- Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yumurta, peynir gibi besin grupları mutlaka günlük beslenme programınızda yer almalı.
- Protein ihtiyacınızın karşılanması için her gün mutlaka yumurta veya etli sebze yemeği veya kurubaklagil yemeği beslenme programınızda yer almalı.
- ( n-3 ) yağ asitlerinden zengin su ürünleri tüketiminin artırılması anne sütünün bu yağ asitleri içeriğini artırır. Özelikle balık, protein değeri bakımından ve omega-3 içeriği bakımından zengin bir besindir ve bu dönemde tüketimine ağırlık verilmeli.
Emziren Anneler Et Tüketemiyorlarsa Mutlaka Yumurtayı Yemeli
- Kuru fasulye , nohut , mercimek ve bulgur karışımı yemekleri , portakal , mandalina , domates , maydanoz , yeşil biber , taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketmeye özen gösterin.
- Vitamin ve minerallerin zengin kaynağı olan taze meyve ve sebzeleri her öğünde düzenli olarak tüketin.
- Salam , sosis , sucuk gibi katkı maddesi ( dayanıklılığını arttırmak amacı ile eklenen) içeren besinlerden mümkün olduğu kadar uzak durun.
- Mutlaka iyotlu tuz kullanın çünkü ana rahmindeki bebeğin gelişiminde önemli olan ,yetersizliği zeka geriliğine neden olan iyot , doğal besinlerle alınamaz.
- Çay ve kahveyi günde 2 kez tüketebilirsiniz. Fazla içilen çay , kahve ve koladaki kafein süte geçerek bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Demir emilimini engellediği düşünülerek yemek sırasında ve yemekten hemen sonra çay ve kahve alınmamalıdır. Bunun yanında demir emilimini kolaylaştırdığından dolayı ,C vitamininden zengin olan taze meyve suları daha uygun bir seçim.
Çayı tercih edecekseniz, ikindi ve kuşluk gibi öğün aralarında yani yemek yedikten 1-2 saat sonra açık olarak için. İçecek olarak ıhlamur , nane, papatya, kuşburnu, ısırgan otu gibi bitki çaylarını tercih edin.
- Et, tavuk , balık, yumurta , karaciğer , dalak böbrek gibi sakatatlar , ceviz , badem gibi kuruyemişler , üzüm , kayısı , erik , pestil gibi vb kurutulmuş meyveler , kuru fasulye , nohut , mercimek , barbunya vb kuru baklagiller , pekmez ve yeşil yapraklı sebzeler demir yönünden zengin yiyeceklerdir. Günlük beslenmede yer almasında fayda var.
- Demir yönünden zengin yiyeceklerle birlikte C vitamini kaynağı olan domates , biber , maydanoz , kıvırcık gibi taze sebzeler ve portakal , greyfurt , çilek gibi meyvelerın alınması demir emilimini artırır.
- Günlük beslenmesinde et tüketimi az olan anneler, protein ihtiyacını karşılayabilmeleri bakımından haftada en az 4 öğün yumurta tüketimlerine özen göstermeliler.
- Yemeklerde kullanılacak yağ tüketimine dikkat edilmeli. Kalori değerini yükselten kızartma ve kavurma türü besinlerden uzak durulmalı, genellikle besinleri pişirme yöntemi olarak haşlama, fırında ya da ızgara yöntemi kullanılmalı.
Emziren Anneler, Aklınızda Bulunsun!
Tüm emziren anneler 4-6 aylık emzirme döneminde gaz oluşumunu engellemek için özellikle yemek yeme yöntemlerine dikkat etmeli; yemeklerini yavaş yemeli ve iyi çiğnemeliler. Bebek ve annede gaz oluşumunu engellemek adına diyette kısıtlamaya gidilmeli.