Boşanmalar Nasıl Önlenir?
Boşanmaları önlemek için öncelikle sağlam bir aile kurmak gerekir. Hem dış dünyaya karşı hem de kendi iç ilişkilerinde sağlıklı ve uyumlu bir aile, fonksiyonlarını yerine getirebilecek ve sorunların çözülmeyecektir.
Kuvvetli ve dayanıklı bir aile kurmak için; aile üyelerinin ortak inanç ve değerlere sahip olması, birbirine bağlı olması, eşlerin birbirine bağlı ve birbiriyle bütünleşmiş olmaları, sorunları inkâr değil, çözme yoluna gitmeleri, aile fertlerinin dost ve çevreleriyle sağlıklı ilişkilere sahip olmaları gerekir. İçinde bulunduğumuz dünyada her şey büyük bir hızla değişmektedir.
Mutlu bir yuva sahibi olabilmek için evlenecek fertlerin bu değişmelerini iyi anlamaları, onları yorumlayarak onlara uyum sağlamaya çalışmaları gerekir. Evliliğe hazırlı olmalıdırlar. Hangi yaşta olurlarsa olsunlar ailenin kutsallığına inanılmalıdır. Evlilik kararım isteyerek, tesir altında kalmadan vermelidirler. Severek yapılan işler fizikî açıdan da insana kuvvet verir. Sevgi diğer hisleri de kamçılayarak sağlam bir evliliğe doğru güçlü adımlar atılmasını sağlar.
Evlilikten Önceki Tedbirler
Evlenmeyi düşünen kişiler, öncelikle uygun bir evlilik için gerekli şartlara sahip olup olmadıklarını araştırmalıdırlar. Bu gruplar dört başlık altında toplanabilir:
1. Evlenecek kişilerin benzer sosyal çevrelerden gelmeleri
2. Eğitim seviyelerinin birbirine yakın olması
3. Maddî güç bakımından aralarında fazla fark olmaması
4. Aralarında bir kuşaktan fazla yaş farkı olmamalıdır
Evlenecek kişilerin evlenmeden önce bu hususlara dikkat etmeleri gerekir. Bu unsurlar uygun bir evlilik için kesin şart niteliğinde değildir. Fakat eşler farkla sosyal çevrelerde yetişirlerse uyumlu bir evlilik için daha fazla çaba sarf etmeleri gerekir.
Aralarındaki kültür ve eğitim farkı ise zevklere yansıyarak eşler arasındaki bağların zayıflamasına sebep olabilir.
Ekonomik farklar eşler arasında güç gösterisine yol açabilir. Eşlerin aynı duyguları paylaşabilecek yaşlarda olmaları anlaşmalarını kolaylaştıracaktır. Evlilik birliği, bir arkadaşlık olarak düşünülürse, birbirine yakın yaştaki arkadaşların anlaşma ihtimalleri daha fazladır. Eşler arasında 10 yaştan fazla fark olması anlaşmalarını zorlaştırmaktadır.
Eş seçiminde dikkat edilmesi tavsiye edilen bu unsurların dışında birtakım faydalı tedbirler alınabilir. Evlenecek kişilerin sn geçekleri eşte aşağıdaki özelliklerin olup olmadığına dikkat e meleri de en ideal eşi seçmelerinde onlara yardıma olur.
Yardımsever bir eş ile uyum sağlamak daha kolaydır. Bir insanın sosyal duygusunu ortaya koyan en iyi ölçü, o insanın başkalarına yardım etmeye hazır olup olmadığıdır.
Başkalara zevk verme yeteneğine sahip insanlar, neşeli bir yaratılışa sahiptirler. Sıkıntılı ve hüzünlü bir görünüm sergilemeyen bu insanlar çevresindekilere kişisel problemlerinden bahsetmez ve kimseyi kendi dertlerine ortak etmezler. Başkaları ile bir arada olmaktan zevk alırlar. Eşler böyle bir sosyal duyguya sahip olurlarsa güzel bir şekilde devam eder.
Psikolog Dr. Davut İbrahimoğlu