Evlilik Kararı Alma ve Evlilik ile İlgili Bilinen 10 Yanlış
Günümüzde neredeyse yarısı boşanmayla biten evlilikler nedeniyle çiftler ilişkilerini yeniden değerlendirme yoluna gidiyor. Ancak herhangi bir analize başlamadan ve ilişkinizi gözden geçirmeden önce evlilikle ilgili aslında yanlış olan ancak doğru sanılan birtakım düşünceler mevcut.
İşte, evlilik mitleri:
Evlilik kararı vermeden önce nelere dikkat etmeli?
İçindekiler: Evlilik ile İlgili Bilinen 10 Yanlış
Evlilik Kararı Almadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?
1) Evlilikle İlgili Doğru Bilinen 10 Yanlış
1.Yanlış: Evlilik erkeklere kadınlardan daha fazla yarar sağlar.
Doğru: Aslında kadınlar da erkekler de evlilikten eşit ölçüde yarar sağlar. İki cins de daha uzun, sağlıklı ve iyi bir şekilde yaşamaya başlar. Erkekler fiziksel olarak daha sağlıklı bir hale gelirken, kadınların maddi durumlarında iyileşmeler görülür.
2.Yanlış: Çocuk dünyaya geldikten sonra çiftler birbirine daha fazla bağlanır ve mutluluk artar.
Doğru: Yapılan araştırmaların çoğu, ilk bebeklerini dünyaya getiren çiftlerin evliliklerindeki stresin arttığını ve çiftlerin aralarında mesafenin ortaya çıktığı göstermiştir. Ancak çocuklu çiftlerin boşanma oranı diğerlerine göre daha azdır.
3. Yanlış: Uzun süreli evliliklerin sırrı şans ve romantizmdir.
Doğru: Şans ve aşktan ziyade uzun süreli evliliklerin sırrı birbiriyle iyi bir ikili oluşturmak ve anlaşabilmekten geçer. Kararlı ve pes etmeyen bir şekilde davranıldığı takdirde istisnalar dışında bir evliliği bitirebilecek bir durum söz konusu değildir. Çiftler birbirini seviyorsa ve inanıyorsa sorunları kolaylıkla çözebileceklerdir.
Evlilik Kararımızı Neler Etkiliyor?
4.Yanlış: Bir kadın ne kadar eğitimli olursa evlenme şansı o kadar azalır.
Doğru: Eğitimli kadınlarda evlenme yaşı diğerlerine oranla daha geç olsa da, 1990’lı yıllarda yapılan bir araştırmaya göre eğitim düzeyi yüksek olan kadınlar evliliği daha fazla önemsiyor. Kendilerine eş değer aday bulmakta zorlansalar da daha iyi analiz edebiliyor ve daha sağlam evlilikler yapabiliyorlar.
5.Yanlış: Evlenmeden önce beraber yaşayan çiftler birbirlerini tartma ve daha iyi tanıma fırsatı elde ederler. Bu sayede daha uzun süreli ve sağlam evlilikleri olur.
Doğru: Yapılan araştırmalara göre, evlenmeden önce birlikte yaşayan kişiler evlendikten sonra daha fazla sorumluluk aldıkları için, eski uyumu tutturamıyor ve büyük ihtimalle boşanıyorlar. Tabi ki bu durum herkes için geçerli değil.
Bazı çiftler ise birbirlerinin bilmedikleri özelliklerini fark etmeleri sayesinde evliliğin kenarından dönüyorlar ve ileride yaşanabilecek.
6. Yanlış: Atalarımızdan çok daha uzun süre yaşadığımız göz önünde bulundurulursa bir ömür boyu aynı kişiyle evli kalmak çok zor.
Doğru: Birkaç yüzyıl geriye gitmediğimiz takdirde bu şekilde düşünmek gerçekten çok saçma. Yaşam süresinde görülen bu artış bebek ölümlerinde düşüşle alakalı. Ayrıca atalarımızdan daha uzun süre yaşıyor olmamızla birlikte daha geç yaşlarda evleniyoruz. Yaşanan boşanmalar ise uzun yıllar sonradan ziyade genellikle evliliklerin ilk 7 yılı içerisinde gerçekleşiyor.
7.Yanlış: Evli kadınlar bekarlara oranla daha fazla şiddet görüyor.
Doğru: Aile içi şiddetin her türlü örneğini görmek mümkün. Her gün haberlerde ve gazetelerde bu konuya dair örnekler okuyoruz ve izliyoruz. Ancak anketler ve araştırmalar sonucunda resmi nikâhlı kadınların şiddet görme oranı, bir erkekler aynı evde evlilik dışı bir şekilde yaşayan kadınlara oranla daha az.
(Fotoğraf: Pixabay)
Ve artık kadınların bilinçlendiği günümüz modern toplumunda ekonomik özgürlüğün getirdiği güven sayesinde şiddet gören kadınlar boşanmaktan çekinmiyor. Bu nedenle erkekler de kadınlara karşı eskide olduğundan daha dikkatli bir şekilde davranıyor.
8. Yanlış: Evlilik seksi öldürüyor ve evli çiftler bekârlara oranla daha az seks yapıyor.
Doğru: Yapılan araştırmalara göre evli çiftler bekârlara oranla hem daha fazla hem de daha tatmin edici bir şekilde seks yapıyor. Çünkü cinsel hayatları hem düzenli oluyor hem de kişileri fiziksel ve duygusal olarak olumlu yönde etkiliyor.
9. Yanlış: Birlikte yaşamak evlilikle eşdeğer, eksik olan tek şey “bir kâğıt parçası"
Doğru: Çiftlerin birlikte yaşaması evliliğin getirdiği fiziksel, maddi ve duygusal getirilerden yoksundur. Bu yararlar açısından bakılacak olursa birlikte yaşayanlar evlilerden çok bekârlara benziyor. Çünkü birlikte yaşayan çiftler evli kişilerden daha fazla oranda "ben merkezli" oluyor ve eşlerinin mutluluğundan önce kendi rahatlarına önem veriyorlar.
10. Yanlış: Yüksek boşanma oranları nedeniyle herkes ilişkisinde aslında olduğundan çok daha mutlu olduğunu dile getiriyor.
Doğru: Ulusal bazda yapılan araştırmalara göre evliliklerdeki mutluluk düzeyi hiç de artmış değil. Aksine gözle görülür bir düşüş söz konusu. Yapılan araştırmalara göre günümüzdeki evlilikler 20–30 yıl öncesine oranla daha mutsuz geçiyor. Bunun nedeni ise işe bağlı stres, çiftler arasındaki çatışma ve iletişim kuramamak olarak gösteriliyor.
Evlilik Kararı Almadan Önce Kendimize Hangi Soruları Sormalıyız?
Yazar Betül Ak Örnek, ‘Evliliğin Üç Hali’ isimli kitabında evlilik ve buna bağlı biçimde tüm ilişkiler üzerine yaptığı tespitlerle evliliği her boyutuyla ele alıyor ve üç ayrı bölümde evliliğin her aşamasını sağlıklı bir şekilde yaşamamız için ipuçları veriyor.
Evlenmek için en doğru zamanın bir netliği yoktur. İnsan canlısı kendi biricikliği içinde farklı kişilik ve hayat şartlarında mücadele verirken ortak noktada doğru bir zaman olamaz ama bazı koşullar var ki o koşullara ulaşmadan evlenmek sağlıklı karar değildir.
Sağlıklı bireyler kendini ve partneri hazır olduğunu hissettiğinde evlilik düşünürler ama adaylardan birinin normalden farklı bir durumdayken verdiği evlilik kararı doğru bir karar olamaz.
Evlilik Kararı İçin Yanlış Zamanlar
Hangi Durumlar Evlilik Kararı Almak İçin Doğru Zaman Değildir?
• Sevdiğin birini kaybetmişken (ölüm ya da ayrılık)
• Mutsuzken
• "Yaşım geçiyor evlenemem..." diye düşünürken
• Kafanız karışık olduğunda...
• Ailen ve akrabalarının baskısından kurtulmak istediğinde....
• Ailenle yaşağıdın bir sıkıntı anında kurturulum mantığındayken...
• Maddi olarak sorunlar yaşadığında sorumluluktan kurtulma düşüncesindeyken...
#evlilik kararı almak #ne zaman evlenmemeli #evlilik mitleri