"Anne Ben Sizinle Uyumak İstiyorum!"
Pek çok ailenin ortak sorudur bu. “Çocuğum benimle birlikte yatabilir mi?” Yalnız uyumayı şimdi öğrenemezse, ileride asla öğrenemez. Buna bir son vermek gerekiyor.” diyorsanız…İşte çocuğu odasında uyumaya alıştırmanın çok önemli püf noktaları.
Çocuğunuzla İşbirliği Yapmanın Doğru Zamanını Kollayın
Küçük çocuklara sınır koyarken, bu sınırın her zaman geçerli olması beklenemez. Sınırları yerinde ve derhal oluşturmak, onları çocuğun gelişim sürecine bağlı olarak değiştirmeyi de içerir. Sınırlar hiçbir zaman değiştirilmeyen ve her zaman geçerli olan kurallar değildir. Çocuk ne kadar büyükse, sorunların çözümü için işbirliği yapmaya o kadar yakın durur. Çocuk ne kadar küçükse, bu işbirliği gerçekleştirmeniz o kadar güçleşir. Çünkü küçük çocuk henüz uygun davranışı gösterecek yeterliğe erişmemiştir.
"Çocuğum Her Gece Bizimle Yatmak İstiyor"
Eğer çocuk her gece veya bazı geceler anne-babasıyla yatmak istiyorsa ve bu durum anne-baba için bir sorun yaratmıyorsa; o zaman çocuğun bu isteğini gerçekleştirmesine engel olmak için bir neden yoktur. Anne veya babadan birinin bu durumdan rahatsız olması ise, başka türlü davranmak için bir neden oluşturur.
Benzeri düşünce tarzı çocukların gece ağlamaları konusunda da geçerlidir. Genellikle çocuk ağladığında kendi haline bırakılması önerilir. Eğer çocuğun ağladığını duymazdan gelirsek, çocuk içten içe kendine güven, kendi değerinin farkında varma, kendi sorumluluklarını üstlenmeye hazır olma gibi konularda olumsuz etkiler yapacak düşünceleri geliştirebilir.
Çocuk Neden Anne Babasıyla Uyumak İster?
“Ben korku hissettiğim zaman, yalnız ve terk edilmiş durumda kalıyorum. Acil bir durumda olduğum zaman annem babam hiç yardım etmiyorlar.” diye düşünebilir.
Çocuk daha sonra sadece anne babasının dikkatin çekmek için ağlamayı bir araç olarak kullanabilir. Ama bu yanlış davranışını daha sonra beraberce değiştirebilmek için önünüzde yeterli zaman vardır. Uyumak istememek veya birlikte uyumak istemek gibi sorunlara çok sayıda basit ve uygulanabilir reçeteler var aslında:
İşte onlardan birkaçı…
Çocuk sadece günlük yaşam akışıyla ilgili değil, aynı zamanda uyumayı da kapsayan belirli alışkanlıklara ihtiyaç duyar. Bu alışkanlıklar çocuğa ne kadar açık, güvenilir ve somut bir biçimde anlatılırsa, gündüz yaşanan sorunlar ve bunların uyuma alışkanlıkları üzerindeki etkileri o kadar az olur.
Gece ve uyumak için yatağa girme, pek çok çocuk için diğerlerinden ayrılma, yalnız kalma ve ruhsal stres anlamına gelir. Çocuğun, oyuncak ayısı veya bebeği gibi kendisini yalnızlıktan kurtardığını düşündüğü herhangi bir oyuncağıyla yatmasının bu stresi yenmede yararı büyüktür.
Pedagojojik dilde geçiş olarak adlandırılan bu oyuncağı, bu işlevle ne kadar erken kullanmaya başlarsa o kadar iyidir. Çünkü bu nesneler çocuğun dünyaya, yakın çevresine, güven duymadığı durumlara, ayrılıklara ve yalnız kalmaya alışmasında aracılık ederler.
Peki Ama Hangi Oyuncakla Uyumalı?
Bu nesne çocuğun sevgiyle, duygusal olarak bağlandığı bir şey olmalıdır. Örneğin, çok uzun süredir kullanmaktan eskimiş, didik didik olmuş, kirli ve hatta artık kokan bir oyuncak gibi.. Bu oyuncakla beraber yatmaları, onların karanlıktan duydukları korkuyu yenmelerine yardımcı olur. Bu çeşit nesneler bazen çocuğun ileri yaşlarına kadar güç durumlara katlanabilmesine, ayrılıklara dayanabilmesine ve bazı durumlarda kontrolünü kaybetmemesine yardımcı olur.