PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

Sevgiliniz veya Patronunuz Bir Narsist Olabilir!

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 19.05.2022

Sevgiliniz veya Patronunuz Narsist Biri mi

Herkesten daha iyi olduğunu sanan ama en ufak bir eleştiride eli kolu bağlı olan birini tanıyor musunuz? Çevrenizde size kendinizi değersiz hissettiren birileri var mı? Bu kişi patronunuz, müdürünüz olabileceği gibi eşiniz veya sevgiliniz dahi olabilir. Gizli narsist kişilerin davranışları nasıl olur? Narsistik kişilik bozukluğu nasıl anlaşılır?

Narsistik Kişilik Nasıl Anlaşılır?

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın’ın verdiği ipuçları, narsisizm özelliklerini tespit etmenize ve bir narsistle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Gizli Narsist Kişiler Nasıl Anlaşılır?

Narsistik kişiliğin tanrılaştırılmış ve gerçekçi olmayan bir öz önem duygusu olarak tanımlanabilir. Narsisizm için benmerkezciliğin kişilik haline dönüşmüş hali de diyebiliriz. Bazen narsisizm dışarıdan belli olurken bazen de hiç belli olmaz. Dışarıdan belli olmayan kişilere gizli narsist kişiler deniyor. Bu kişilerin üstünlük duyguları çok yoğun oluyor. Böyle dendiğinde de her üstünlük düşüncesi olan kişiler üzerine alınmamalı.

Narsist İnsanın Sevgi Nesnesi Daima Kendisidir

Narsistik eğilim herkeste olabilir. Özellikle de çocukluk çağında çocuk kendini dünyanın merkezi zannedebilir ve tüm sevgi yatırımı kendisine yapılsın isteyebilir. Ardından dünyayı ve çevresini sevmeyi öğrenebilir ve sevgi nesnelerini çoğaltabilir. Fakat narsist insanın sevgi nesnesi ise kendisidir. ‘Hemen ve şimdi’ ye odaklıdır. Sevgi nesnesi kendisi ise sevilmeli ve övülmelidir. Eleştiriye çok kapalıdırlar. Olumsuz yorumları kaldıramaz, nötr yorumları ise eleştiri gibi kabul edebilirler. Eleştiri aldıkları kişiyi düşman olarak algılarlar.

En İyi Yaptıkları Şey Karşı Tarafı Küçümsemektir

Narsistler, kendilerinde olmayan bir şeye sahip gibi görünen biriyle, özellikle de kendine güvenen ve popüler olan biriyle karşılaştıklarında kendilerini tehdit altında hissederler. Ayrıca kendilerine boyun eğmeyen veya onlara herhangi bir şekilde meydan okuyan insanlar tarafından kendilerini tehdit altında hissedebilirler. Savunma mekanizmaları sıklıkla karşı tarafı küçümsemedir. Tehdidi etkisiz hale getirmenin ve kenditaşkın egolarını desteklemenin tek yolu, o insanları yere indirmektir. Bunu, diğer kişinin onlar için ne kadar az şey ifade ettiğini göstermek için tepeden bakan veya küçümseyen bir şekilde yapabilirler. Karşısındaki kişiyi hizaya sokmak için hakaret, lakap, zorbalık ve tehditlerle saldırıya geçebilirler.

Taşan Egolarını Ancak Karşı Tarafı Yok Sayarak Korurlar

Suçluluk veya utanç duymadan başkalarını sömürmeye meyillidirler. Narsistler asla başkalarının duygularıyla özdeşleşme, kendilerini başkalarının yerine koyma yeteneğini geliştirmezler. Başka bir deyişle, empatiden yoksundurlar. Sık sık başkalarını küçük düşürür, korkutur, zorbalık yapar veya küçümser. Narsist kişiler ilişkide karşı tarafı baskı ve denetim altında tutmak isterler.

Birçok yönden, yaşamlarındaki insanları ihtiyaçlarına hizmet emek için birer araç olarak görürler. Sonuç olarak, kendi amaçlarına ulaşmak için başkalarından yararlanmaktan hoşlanırlar. Bu kişilerarası istismar kötü niyetli olabilir ve çoğu zaman karşı taraf bu durumu o anda hissetmeyebilir. Narsistler, davranışlarının başkalarını nasıl etkilediğini düşünmezler. Bu durumu ona anlatmaya çalışsanız dahi yine de gerçekten anlamayacaktır. Anladıkları tek şey yalnızca kendi ihtiyaçlarıdır.

Bir narsistle başa çıkmak mı üzgünüz bu tür fantezilere kanmayın

Narsistler çok çekici olabilirler. Bizi içine çeken fantastik, pohpohlayıcı bir benlik imajı yaratmakta çok başarılıdır çünkü. Görünürdeki özgüvenleri ve etkileyici tavırları bizi cezbediyor olabilir. Kendi özsaygımız ne kadar sarsılırsa, cazibesi o kadar baştan çıkarıcı gelebilir özellikle de ilişkilerde. Kendimizi daha önemli, daha canlı hissetme özlemimizi gidereceklerini düşünerek onların ağına takılmak çok kolay. Ama bu sadece bir fantezi ve sonuçları oldukça can acıtıcı...

Narsistler İtaatkar Hayran Ararlar

İhtiyaçlarınız karşılanmayacak (hatta çoğu kez fark edilmeyecek): Narsistlerin ortak aramadıklarını hatırlamak önemlidir; itaatkar hayranlar arıyorlar. Narsist için tek değeriniz, onlara doyumsuz egolarını desteklemek için ne kadar harika olduklarını söyleyebilecek biri olmaktır. Arzularınız ve duygularınızı hiçe saymakta üstüne yoktur.

Narsistin başkalarına nasıl davrandığına bakın!

Narsist yalan söyler, manipüle eder, başkalarına zarar verir ve saygısızlık ederse, sonunda size de aynı şekilde davranacaktır. Farklı olduğunuz ve bu durumdan kurtulacağınız düşüncesine sakın ola kapılmayın.

Pembe Gözlüklerinizi Artık Çıkarın: Hayatınızdaki narsisti, olmasını istediğiniz kişi olarak değil, gerçekte olduğu kişi olarak görmek önemlidir. Kötü davranışlar için mazeret üretmeyi veya size verdiği zararı en aza indirmeyi bırakın. İnkar,onu ortadan kaldırmaz. Gerçek şu ki, narsistler değişime karşı çok dirençlidir, bu yüzden kendinize sormanız gereken asıl soru, böyle sonsuza kadar yaşayıp yaşayamayacağınızdır.

Kendi hayallerinize odaklanın: Narsistin kuruntularında kendinizi kaybetmek yerine, kendiniz için istediğiniz şeylere odaklanın. Hayatında neyi değiştirmek istiyorsunuz? Hangi amaçlarını geliştirmek istersiniz? Daha tatmin edici bir gerçeklik yaratmak için hangi fantezilerden vazgeçmeniz gerekiyor?

Narsist İnsanla Nasıl Baş edilir?

Narsist insanı sürekli olarak överseniz, o sizi yendim gibi görür ve onun için bir değeriniz kalmamış olur. Tahterevalli gibi dengeyi sağlamak oldukça kritiktir. Konu açılır kişi lafı dolandırıp kendisini övecek noktaya getirir. Narsist ile yaşayan kişi kendini yalnız ve değersiz hissedebilir fakat bu hisler o kadar içten içedir ki kişinin anlaması zor olabilir. Kişi bazen ‘Bende bir sorun mu var?’ Narsist ile iletişimde kişi kendinden şüphe edebilir.

Narsist Kişi ile İlişki “Araf”ta Kalabilir

İlişkisel taraf dediğimiz durum, bizi karşı taraf ile hep bir kol mesafesi uzaklıkta bırakır. Kişi kıskanç gibi gözüküp sizi denetim altında tutabilir. Sizi denetim ile rahatsız edebilir. Bütün bunlardaki asıl amaç sizi kıskanmak değildir. Baskı altında tutmak ve onun çizdiği sınırlarda hareket etmenizi sağlamaktır.

Narsist kişiler ilişkide karşı tarafı baskı altında tutar

Manipülasyon yolu ile sizi suçlayabilir, kendinizi zayıf, hassas hatta sıkıntılı bile olduğunuzu düşünebilirsiniz. Kendinizi ‘acaba ben paranoyak mıyım?’, ‘acaba ben depresif miyim?’ gibi birçok düşünce içerisinde bulabilirsiniz. Siz bu durumu fark edip karşı tarafa istediğini vermekten vazgeçerseniz yani ilişkide gücün kendinden gittiğini anlarsa sizi kendisinin yokluğu ile tehdit edebilir.

Sevgiliniz veya eşiniz kendinizi değersiz hissetmenize sebep oluyor ve bunu çok sık yapıyorsa dikkat!

Narsist kişiye kendinizden bahsetme ihtiyacınız olduğunda bile böyle bir şansın olmadığını görürsünüz. Çünkü gerçekçi olmayan öz önem duygusu sizin konuşmanıza ket vuracaktır. Kişi hep kendinden konuşmak isteyecektir. Eleştiri ve küçümsemeyi karşı taraftan hep görüyor olabilirisiniz. Ne yazık ki bunlar ‘şaka’ başlığı altında olur. Fakat bu durum size şaka gibi gelmeyebilir ve kendinizi değersiz bile hissedebilirsiniz.

İlişkiniz Cinsellikten İbaretse Dikkat!

Narsist kişi ile yaşanan ilişki yalnızca cinsellikle kalabilir ve derinleşemeyebilir. Yani ilişki ‘ben ile ben’ arasında kalıyorsa burada siz sadece araç olarak kullanılıyor olabilirsiniz. Sonuç olarak bu sayılan durumların hiçbirinde siz yoksunuz. Kişi hep kendi ile mücadele ediyor. Siz sadece araç olabilirsiniz. Kişi ile mücadele etmek nafile olacaktır.

Narsist Bir Kişi ile İlişki Yürür mü?

Partneriniz ya da ailenizden bir kişi ile aranızda bu maddelerdeki gibi bir iletişim geçiyorsa mutlaka kişinin bir ruh sağlığı uzmanından destek alması gerekir. Diğer türlü ilişki kurmak imkânsız olacaktır. Bu maddeler bir kişiye ‘narsist’ tanısı koymanızı sağlamaz. Kişiye tanı koyacak kişi sadece ‘Psikiyatri Uzmanı’ olacaktır.

Konular :