HASTALIKLAR

Yaz Aylarında Neden Geniz Akıntısı Olur?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 17.08.2023

Üç aydan uzun süredir sinüs enfeksiyonlarıyla mücadele ediyorsanız, yaşam kalitenizi gözden geçirmenizin zamanı geldi. 

Üst solunum enfeksiyonlarının yol açtığı şikayetlerin başında gelen geniz akıntısı, günlük hayatı olumsuz etkileyen sağlık sorunlarından biri. Geniz akıntısının genellikle basit üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişebilse de bazı önemli sağlık problemlerinin de geniz akıntısı ile ortaya çıkabildiğini paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Üst solunum enfeksiyonlarının yanı sıra sinüzit, alerji, bazı ilaçlar, gebelik, soğuk ve kuru hava, kanser, anatomik problemler ve baharatlı yiyecekler geniz akıntısına sebep olabilir” açıklamasında bulundu.

Havuzda geçirilen günler, dışarıda çimlerde oynayarak geçirilen saatler.... Bunların hepsi yazla ilgili harika şeyler olsa da sinüslerinizin iltihaplanmasına neden olabilir ve bu da sinüs sorunları yaşamanıza yol açabilir. 

Sinüzit, burnunuzun ve kafanızın içindeki boşluklar (sinüsler) şişip iltihaplandığında ortaya çıkar. Bu iltihaplanma tedaviye rağmen üç ay veya daha uzun süre devam ederse kronik sinüzit olarak bilinir. 

Bu yaygın durum, mukusun normalde akmasını engeller ve burnunuzu tıkalı hale getirir. Burnunuzdan nefes almak zor olabilir ve gözlerinizin etrafındaki alan şişmiş veya hassas olabilir. 

Geniz akıntısı ile ilgili sorunun doğru tespit edilebilmesi için öncelikle geniz akıntısı sıvısının muayene edilmesi gerektiğini paylaşan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk konuyla ilgili önemli bilgiler verdi. 

Yaz Aylarında Neden Geniz Akıntısı Olur

Yaz Mevsiminde Neler Sinüs Sorunlarına Neden Olur?

Yaz aylarında sinüs sorunlarına yol açan birçok şey iltihaplanmaya neden olabilir, örneğin:

Solunum Yolu Enfeksiyonları: Bu tür enfeksiyonlar en yaygın olarak soğuk algınlığıdır ve sinüs zarlarınızı alevlendirip kalınlaştırabilir ve mukus drenajını engelleyebilir. Bu enfeksiyonlar viral, bakteriyel veya fungal olabilir ve en yaygın olarak daha soğuk hava ile ilişkili olmalarına rağmen yaz aylarında ortaya çıkarlar.

Nazal Polipler: Bunlar, burun pasajlarının içindeki ağrısız, iyi huylu büyümelerdir. Sinüslerin enfeksiyon ve alerjilerden kaynaklanan uzun süreli iltihaplanması ve şişmesi, polip geliştirme olasılığınızı artırabilir.

Alerjiler: Alerjilerle oluşan iltihaplanma da sinüslerinizi tıkayabilir. Yaz aylarında birçok yabani ot ve çimen çiçek açarak yüksek miktarda polen salar.

Sıcaklık Değişiklikleri: Sıcak günlerde, hava kuru olduğunda, burnunuzdaki mukus kalınlaşıp yapışkan hale gelebilir, bu da sinüsleri tıkar ve tıkanıklığa ve/veya baş ağrısına neden olabilir. Öğleden sonra bir yaz fırtınasının çıkması gibi barometrik basınçtaki değişiklikler sinüs ağrısını ve baş ağrılarını da tetikleyebilir. 

Yüzme: Yüzme ile ilgili en büyük sorun, kulak kanalında çok uzun süre kalan su nedeniyle bir enfeksiyon meydana geldiğinde ortaya çıkan yüzücü kulağı olasılığıdır. Bu, bakteriler için mükemmel bir üreme alanı oluşturur ve en çok çocuklarda görülür. Burundaki su da sinüslerin iltihaplanmasına neden olabilir.

 

2. Alerjiyi Tetikleyenlerden Nasıl Kaçınmalı? 

Her zaman mümkün değildir, ancak çoğu zaman sinüs iltihabına neden olabilecek bu yaz sorunlarıyla baş etmenin en iyi ve en etkili yolu alerjenlerden veya tetikleyicilerden kaçınmaktır. 

Neler Yapılabilir?

  • Soğuk buharlı nemlendirici kullanmak
  • Günde birkaç kez burun yıkama
  • Çimleri biçerken veya evi temizlerken polen maskesi takmak
  • Polen sayısı yüksek olduğunda pencereleri kapalı tutmak
  • Elektrikli süpürgenizde HEPA filtreleri kullanma
  • Isıtma ve klima filtrelerini sık sık değiştirmek
  • Duman, parfüm, aerosol spreyler, duman, sis ve araba egzozu gibi burun tahriş edici maddelerden olduğu ortamlardan kaçınmak
  • Yüzerken burun mandalı veya kulak tıkacı kullanmak
  • Nevresimleri sık sık yıkamak; ideal olarak sıcak suda haftada bir. 

Bu stratejilerle yaz sinüs sorunları önlenebilir veya iyileştirilebilir, ancak bazen sinüs enfeksiyonları aldığınız her önleme karşı devam da edebilir. 

 

3. Yiyecekler Geniz Akıntısına Neden Olur mu? 

Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük, boğazda şişlik, boğaz ağrısı, hapşırma, baş ağrısı, kötü ağız kokusu, bulantı – kusma, yutma güçlüğü ve ses kısıklığı geniz akıntısının belirtileri arasında yer alıyor.

Akıntının berrak, seröz yapıda olması veya yeşil, visköz ve iltihaplı görünmesi farklı tanı ihtimallerini gündeme getirir. Geniz akıntısına yol açabilecek anatomik bozuklukların tespit edilmesi adına burun boşluğunun içine gönderilen kameralı özel ekipmanlar vasıtasıyla detaylı fizik muayene sıklıkla başvurulan yöntemler arasında.

Geniz akıntısı üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanıyorsa, sıklıkla viral etkenler nedeniyle geliştiğinden, semptomatik tedaviler tercih edilir. Burun mukozasındaki iltihabın giderilmesi ve mukoza salgısının azaltılmasına yönelik olarak anti-inflamatuvar ilaçlar ve nazal spreyler reçete edilebilir. Grip gibi bazı virüs etkenlerine karşı antiviral tedaviler kullanılabilir.

Sinüzit gibi bakteriyel enfeksiyonlara bağlı durumlarda antibiyotik tedavisi sıklıkla gerekir. Anatomik problemler nedeniyle gelişen geniz akıntısının tedavisinde önce ilaç tedavisi denense de sıklıkla cerrahi yöntemlerle anatomik sorunların giderilmesi gerekebilir. Alerjiye bağlı geniz akıntılarında alerjen etkenlerden uzak durulmasının yanında, uygun antihistaminik ve anti-inflamatuvar ilaçlar kullanılır.

4. Geniz Akıntısı İçin Ne Yapmalı?

Geniz akıntısının giderilmesinde evde yapılabilecek çeşitli uygulamalar ve önlemler şöyle:  

  • Tuzlu su veya okyanus su içerikli burun yıkama solüsyonları gün içinde sıklıkla kullanılabilir.
  • Çok baharatlı gıdaların tüketiminden kaçınılmalı.
  • Sigara gibi zararlı alışkanlıklara son verilmeli.
  • Ortam havasının ılık tutulması ve sık sık nemlendirilmesi faydalı olur.
  • Bol sıvı tüketilmesi ve geniz akıntısı durumunda çorba, çay gibi sıcak içeceklerin alınması şikâyetin ortadan kaldırılmasında yardımcı olur.
  • Geniz akıntısı durumunda yatıldığında, başın yukarıda kalacak şekilde desteklenmesi veya çift yastık kullanılması uyku kalitesini artırmada ve geniz
  • akıntısının çevre dokulara yayılmasının önlenmesinde etkilidir.
  • Geniz akıntısı ile karışabilen reflü şikayetinin giderilmesi için beslenme alışkanlığına dikkat edilmesi, kilo verilmesi ve gerekli görüldüğünde mide asidini düzenleyici ilaçların kullanılması faydalı olur.

5. Neler Geniz Akıntısına Neden Olur?

Üst solunum yolu enfeksiyonları: Burun boşluğu, geniz gibi solunum yollarını etkileyen viral, bakteriyel veya mantar enfeksiyonlarında hem bu bölgelerin salgı miktarı artar, hem gelişen ödem nedeniyle drenajı engellenir, hem de iltihaplanır. Bu nedenle iltihaplı geniz akıntısı şikayeti görülebilir.

Sinüzit: Burun boşluğunda yer alan paranazal sinüslerin iltihaplanması sonucu geniz akıntısı ortaya çıkar.

Anatomik problemler: Burun boşluğunun ortasında yer alan burun duvarındaki (septum) eğrilikler, burun etlerinin büyük olması gibi mukoza salgısının drenajını olumsuz etkileyen her türlü anatomik problemde geniz akıntısı görülebilir.

Alerji: Çeşitli maddelere karşı alerjik olan kişilerde, vücut alerjik maddenin girişini engellemek için mukoza salgısını artırır. Sonuçta artan salgı geniz akıntısı olarak karşımıza çıkar.

Soğuk ve kuru hava: Dış ortamdan solunan soğuk ve kuru hava burun boşluğunu tahriş eder ve mukoza dokusunda ödeme neden olabilir. Sonuçta mukoza salgısı artarak geniz akıntısına neden olur.

Gebelik: Hamilelikle birlikte değişen hormon dengesine bağlı olarak mukoza dokuları genleşir ve salgı miktarını artırır. Sonuçta gebelikte geniz akıntısı şikâyeti ortaya çıkabilir.

Baharatlı yiyecekler: Çok miktarda baharat içeren gıdaların tüketilmesi burun mukozasını tahriş ederek salgı miktarında artışa ve geniz akıntısına sebep olur.

İlaçlar: Bazı tansiyon ilaçları, doğum kontrol hapları gibi ilaçlar yan etki olarak geniz akıntısı yapabilir.

Bunların dışında özellikle ağız boşluğunun arka kısmı ile yutak ve gırtlak bölgesinde çeşitli sıvıların birikmesi ve temizlenememesi durumlarında geniz akıntısı varmış gibi hissedilebilir. Örneğin, yutma güçlüğü gelişen hastalarda tükürük birikmesi veya reflü şikâyeti olanlarda mide asit salgısının birikmesi durumlarında geniz akıntısı varmış gibi bir his ortaya çıkabilir.

Konular :