HASTALIKLAR

“Yalancı Hipertansiyon” Sizi Yanıltmasın!

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 25.02.2014

Yalanci Hipertansiyon Sizi Yaniltmasin

Günümüzde her iki hipertansiyon tanısından biri yanlış. Veyanlış bir tanı ile yalancı hipertansiyon hastaları her geçen gün artıyor. Bu nedenle uzmanlar uyarıyor: "Doğru tanı için en az üç defa muayene gerekir!” 

‘Yalanci Hipertansiyon” Teşhisiyle Yanlış Tedavi Uygulanabiliyor

Günlük yaşamda vücudun gereksinimine uyumlu olarak kan basıncı yükseliyor ve düşüyor. “Günlük kan basıncı değişiklikleri” olarak tanımlanan bu hareketlenmenin, yeterli süre boyunca izlenmemesi hatalı hipertansiyon tanısı konulmasına ve çok sayıda kişinin hipertansiyon hastası olmadığı halde tedavi almasına yol açıyor. Bu durumun “yalancı hipertansiyon” olarak adlandırıldığını söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, ‘’Doğru tanı için en az üç defa muayene gerekir” dedi.

Yüksek Tansiyon Ülkemizde de Önemli Bir Sağlık Sorunu

Genetik ve çevresel faktörlerin de etkisiyle gelişen ve vücutta çeşitli organ hasarlarına yol açan kalıcı kan basıncı yükselmesi anlamına gelen hipertansiyon, dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu olarak dikkat çekiyor.

Türkiye Hipertansiyon Prevalans Çalışması, 18 yaş üstündeki erişkinlerde her üç kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğunu gösteriyor. Ancak bunun yanı sıra hipertansiyon hastalığı tanısı alıp, tedavi görmeye başladığı halde aslında hipertansif olmayan “yalancı hipertansiyon” hastaları da bulunuyor.

"Tek Ölçümle Hipertansiyon Tanısı Konulması Mümkün Değil"

Günlük yaşamda vücudun gereksinimlerine uyumlu olarak düşen ve yükselen kan basıncı değişikliklerinin yeterli süre izlenmemesi yanlış teşhise neden olabiliyor. Bu nedenle birçok kişinin gereksiz yere tedavi almasına neden olabiliyor. Hekim muayenehanesinde ya da dışarıda yapılan tek bir ölçüme güvenerek hipertansiyon tanısı konulması mümkün değildir.

Yalanci Hipertansiyon Sizi Yaniltmasin

Her İki Hipertansiyon Tanısından Biri Yanlış

Yalancı hipentansiyon sorunu ile karşı karşıya kalan kişilerin sayısı günümüzde azımsanacak değerlerde değil maalesef. 35-40 yaş arasında hipertansiyon hastası olduğu sanılan kadınların sadece yüzde 15’nin, erkeklerin ise sadece yüzde 30’unun gerçekten hipertansiyon hastası olduğunu biliyor muydunuz? 55-64 yaş grubunda hastaların ancak yüzde 50’sine doğru tanı konulabilmektedir. Hipertansiyon hastalığı ile dolaşan her iki kişiden biri aslında tansiyon hastası değil. Yanlış bir tanı ile yalancı hipertansiyon hastaları yaratılıyor.

Doğru Tanı Hastalığın Seyrini Belirliyor

Yalancı hipertansiyon tablosunun ortaya çıkış nedeni hipertansiyon tanısında acele edilmesi ve gerekli yöntemlerden yararlanılmamasıdır. Doğru teşhis için toplam üç muayene yapılması gerekmektedir. Muayenelerin sonucunca hastanın tüm ölçümleri normal sınır içindeyse tanı konulamaz.

Uzun Süre Hipertansiyon Hastası Olduğunuz HaldeUygun Tedavi Alamıyorsanız Dikkat!

Yapılan tetkikler sonucunda elde edilen veriler, soru işareti yaratıyorsa dördüncü ve beşinci muayeneler yapılabilir. Diyabet ve kronik böbrek yetersizliği gibi durumlarda hipertansiyon teşhisi daha kolay konulabilir. Hipertansiyonun etkisi vurunca kesen bir balta değil, zamanla etki eden bir zımpara gibidir. Kan basıncısının yükselmesiyle kimse beyin kanaması veya kalp krizi geçirmez.

Uzun süre hipertansiyon hastası olan ve uygun tedavi almayan kişilerde damarlarda olan hasar sonucunda inme, beyin kanaması veya kalp krizi olabilir.

Tansiyon Ölçerken Nelere Dikkat Edilmeli? Kan Basıncı Nasıl Doğru Ölçülür?

Ambulatuar kan basıncı ölçüm yöntemi, maliyetli olması nedeniyle her hastada uygulanmamaktadır. Maliyet-yarar ilişkisine bakıldığında ev ölçümleri daha ucuza gelir ve kurallarına uygun olarak yapıldığında doğru sonuç verir. Kan basıncı ölçüm cihazı seçerken uluslararası sertifika aranması gerekir.

Tansiyon Nasıl Ölçülür? Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğru bir ölçüm için gerekli şartlar:

• Ölçüm, özel bir neden yoksa haftada iki veya üç defa sabah yataktan kalktıktan yarım saat sonra yapılmalı ve ölçümden önce 10 dakika mutlaka dinlenmeli.

• Kişi sessiz ve ılık bir ortamda bulunmalı.

• Ölçüm sırasında kişi sırtı arkaya dayanmış, ayakları yere basıyor ve ön kol çukuru kalp hizasında destekleniyor konumda olmalı.

• Kişi ölçümden en az yarım saat önce nikotin, kafein veya yemek faktörlerinden uzaklaşılmalı.

•Ölçümden önce tuvalet ihtiyacı giderilmeli.

•Egzersiz yapılıyorsa, ölçümden yarım saat önce bitirilmeli.

• Kişi ölçüm sırasında stres altında olmamalı.

• Hasta, hipertansiyon tedavisi görüyorsa ilacını kullanmadan yarım saat önce ölçüm yapmalı.

• Ölçüm sırasında konuşulmamalı.

• Üst koldan ölçüm yapan, hastanın kol kalınlığına göre ayarlanmış ve kalibrasyonu iyi bir cihaz seçilmeli.

Konular :