Soğuk Algınlığı ve Grip İçin Doğal Tedavi İpuçları
Soğuk algınlığı ve grip kış mevsiminde sık görülen bir hastalıktır. Gripten kurtulmak kimi zaman günler hatta haftalar sürebilir. Grip için sentetik ilaçlarda yan tesir endişesi taşıyanlar, el altında bulunan kolay formüllerle şifa bulmaya çalışıyor... Eğer siz de doğanın şifalı gücünden yararlanmak isteyenlerdenseniz kalemi kağıdı hemen hazırlayın.
Hafif soğuk algınlığı ve grip belirtileri evde yapılabilecek doğal ilaçlarla iyileştirilebilir. Ancak durum kötüleşirse her zaman bir doktora başvurulması gerekir.
Soğuk algınlığı veya grip semptomlarınız için doğal veya alternatif bir tedavi mi arıyorsunuz? İşte, soğuk algınlığı ve grip belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilecek ipuçları.
Soğuk algınlığında ve gripte doğanın iyileştirici gücünü keşfedin.
Soğuk Algınlığına ve Gribe Ne İyi Gelir?
İster inanın ister inanmayın, hissettiğiniz bu sinir bozucu grip semptomları aslında vücudunuzun doğal iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Aslında bağışıklık sisteminizin hastalıklarla mücadele ettiğinin kanıtıdır. Örneğin ateş, vücudunuzun normalden daha sıcak bir ortam yaratarak virüsleri öldürmeye çalışmasının bir yoludur. Ayrıca ateşin sıcak ortamı kanınızdaki mikrop öldürücü proteinlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde dolaşmasını sağlar. Yani, bir veya iki gün orta derecede ateşe katlanırsanız, aslında daha hızlı iyileşebilirsiniz.
Öksürük bir başka üretken semptomdur; akciğerlerinize ve vücudunuzun geri kalanına mikrop taşıyabilen kalın mukustan solunum yollarınızı temizler.
Tıkalı burun bile kendiliğinden en iyi şekilde tedavi edilebilir. Psödoefedrin gibi bir dekonjestan, burnunuzdaki ve boğazınızdaki kan damarlarına akışı kısıtlar. Ancak sıklıkla kan akışının artmasını istersiniz çünkü bu, enfeksiyon kapmış bölgeyi ısıtır ve salgıların mikropları vücudunuzdan dışarı taşımasına yardımcı olur.
Burnunuzu Doğru Bir Şekilde Sık Sık Sümkürün
Soğuk algınlığınız olduğunda mukusu tekrar burnunuza çekmek yerine burnunuzu düzenli olarak sümkürmeniz önemlidir. Ancak sert üflediğinizde, basınç mikrop taşıyan balgamı kulak kanallarınıza geri taşıyarak kulak ağrısına neden olabilir. Burnunuzu sümkürmenin en iyi yolu, parmağınızı bir burun deliğine bastırırken diğerini temizlemek için hafifçe hınkırın.
Tıkalı Burnunuzu Ilık Tuzlu Suyla Tedavi Edin
Tuzlu suyla durulama, burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olurken aynı zamanda burnunuzdaki virüs parçacıklarını ve bakterileri de uzaklaştırır. İşte popüler bir tarif:
1/4 çay kaşığı tuz, 1/4 çay kaşığı karbonat, 250 ml damıtılmış, steril veya önceden kaynatılmış suyla karıştırın. Burnunuza su fışkırtmak için bir ampul şırıngası veya burun yıkama kiti kullanın. Tuz karışımını diğer burun deliğine sıkarken, bir burun deliğinizi hafif parmak basıncı uygulayarak kapalı tutun. Bırakın aksın. İki ila üç kez tekrarlayın, ardından diğer burun deliğini tedavi edin.
Gripten Kurtulmaya Yardımcı Doğal Grip Tedavileri Neler?
- Hastalanmadan Önce Önlemenizi Alın
Orta boy beyaz soğan dörde bölün. 6 tane kabuklu iç cevizi parçalayın. Bir elmanın soyulan kabuğu, iki ayvanın koçanı, 100 gram kadar ıhlamur, iki bütün zencefil parçalanarak, bir havlıcan ikiye bölünerek 3 kilogram su ile birlikte bir tencereye koyun. Tenceredeki su 1.5-2 litreye inene kadar kısık ateşte 20 dakika kaynatın. Elde edilen su sabah ve akşam bir su bardağı için. Tencereyi serin bir yerde muhafaza edin.
- Vücut Direncinizi Doğal Bitkilerle Artırın
Baharatçıların klasik olarak tavsiye ettikleri grip çayı olan aynı miktarlardaki gülhatmi, ekinezya, tarçın, zencefil, karanfil, adaçayı (yarısı Anamur-yarısı Marmaris) ve havlıcan formülü de grip olmadan soğuk günlerde bitki çayı olarak tüketilirse vücut direnci artıyor.
Bol Sıvı Tüketin
Grip olduğunuzda su ve diğer sıvıları içmek daha da önemlidir. Solunum gribi veya mide gribi olsanız da bu doğrudur. Su burnunuzu, ağzınızı ve boğazınızı nemli tutmanıza yardımcı olur. Bu, vücudunuzun birikmiş mukus ve balgamdan kurtulmasına yardımcı olur.
Normal bir şekilde yemek yemiyor veya içmiyorsanız da susuz kalabilirsiniz. İshal ve ateş (gribin iki yaygın belirtisi) de su kaybına neden olabilir.
Bunları bol miktarda tüketerek susuz kalmanızı önleyin:
- su
- bitki çayı
- taze meyve suyu
- çorba
- et suyu ile yapılan çorbalar
- çiğ meyve ve sebzeler
Aşağıdaki durumlarda yeterli sıvı aldığınızı işaret eder:
- düzenli olarak idrara çıkmanız gerekir
- idrarınızın rengi neredeyse açık veya soluk sarı
- İdrarınız koyu sarı ila kehribar rengindeyse susuz kalmış olabilirsiniz.
Ayrıca burnunuzu, boğazınızı ve ciğerlerinizi daha fazla tahriş edebileceği için sigara içmekten mümkün olduğunca kaçınmak da faydalıdır.
Hastalık Döneminde Çinko Alımınızı Artırın
Çinko minerali bağışıklık sisteminiz için önemlidir. Bu besin vücudunuzun mikroplarla savaşan beyaz kan hücreleri yapmasına yardımcı olur. Araştırmalar çinkonun soğuk algınlığı ve grip semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Çinko, vücudunuzun grip virüsüyle savaşmasına yardımcı olur ve çoğalma hızını yavaşlatabilir.
Grip mevsiminde çinko takviyesi veya çinkolu multivitamin alabilirsiniz. Dengeli bir günlük beslenmeyle normalde bol miktarda çinko alabilirsiniz.
Çinko içeriği yüksek gıdalardan bazıları:
- kırmızı et
- kabuklu deniz ürünleri
- mercimek
- nohut
- fasulye
- fındık
- tohumlar
- doğal yumurta
C Vitamininden Zengin Beslenin
C vitamini alımını artırmak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Bu, diğerlerinin yanı sıra turunçgiller, patates ve brokoli içeren bir diyet uygulayarak yapılabilir.
Probiyotikten Zengin Gıdalar Tüketin
Probiyotikler bağırsaklarınızın mikrobiyomunu destekleyen ve bağışıklık tepkinizi uyaran doğal bakterilerdir. Ev yapımı turşu, sirke, yoğurt gibi fermente gıdalar probiyotikler açısından zengin gıdaları tüketin. Araştırmalar, probiyotik almanın grip semptomlarını azaltamay yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Rahat Nefes Almak İçin Esansiyel Yağlardan Faydalanın
Bazı uçucu yağ türleri sizi belirli virüslere ve bakterilere karşı korumaya yardımcı olabilir. Bir çalışma, çay ağacı yağının, virüsün çoğalma hızını yavaşlatarak veya durdurarak grip virüsüyle savaşmaya yardımcı olduğunu buldu. Araştırmaya göre, çay ağacı yağı, enfeksiyondan sonraki iki saat içinde kullanıldığında en iyi sonucu veriyor. Bu, grip virüsünün çoğalmasını engellemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Pratikte ellerinizi yıkarken sıvı el sabununa birkaç damla çay ağacı yağı ekleyebilir veya kullandığınız losyona karıştırabilirsiniz. Ticari olarak üretilen bazı gargaralar bunu bir bileşen olarak içerir.
Diğer bitki ve bitkisel esansiyel yağlar da doğal antibiyotik ve antiviral olarak işe yarayabilir. Bunlar şunları içerir:
- tarçın yağı
- nane yağı
- Okaliptüs yağı
- sardunya yağı
- limon yağı
- kekik yağı
Esansiyel yağları yalnızca belirtildiği şekilde kullanın. Esansiyel yağları yutmayın, çoğu zehirlidir. Çoğu esansiyel yağ, badem veya zeytinyağı gibi yağlarla karıştırıldıktan sonra ciltte kullanılabilir. Benzer faydalar elde etmek için yiyeceklere taze ve kurutulmuş otlar ve baharatlar ekleyebilirsiniz.
Esansiyel yağların bir difüzörle havaya dağıtılması bazı virüs ve bakterilere karşı da yardımcı olabilir. Aromaterapinin çocuklar, hamile ve emziren kadınlar ve evcil hayvanlar üzerinde etkisi olduğunu unutmayın.
Nemlendirici Kullanın
Grip virüsü kuru iç mekan havasında daha uzun süre hayatta kalır. Bu, virüsün daha kolay yayılmasını sağlayabilir. Daha soğuk, dış ortam sıcaklıkları genellikle havadaki nemi azaltır. İç mekan havası ısıtma ve klima kullanımından dolayı kuruyabilir. Evinize ve iş yerinize nem eklemek için nemlendirici kullanmak, havadaki grip virüslerinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Buharı Soluyun
Sıcak bir su kabının buharını solumak burnunuzu, sinüslerinizi, boğazınızı ve akciğerlerinizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Buhar inhalasyonu veya buhar terapisi, mukus tıkanıklığını gevşetmeye yardımcı olmak için su buharını kullanır.
Sıcak nemli hava aynı zamanda burun ve akciğerlerdeki şişliği de hafifletebilir. Buhar inhalasyonu kuru öksürüğü, tahriş olmuş burnu ve göğüs gerginliğini hafifletmeye yardımcı olabilir.
Buhar için suyu ısıtmanın yolları:
ocaktaki bir tencerede
mikrodalgaya dayanıklı bir kapta veya kupada mikrodalgada
bir buharlaştırıcıda
Kaynar sudan çıkan buhardan kaçının. Buharı solumadan önce sıcaklığını test etmeye dikkat edin. Kendinizi haşlamamak veya yakmamak için yüzünüzü ve ellerinizi yeterince uzakta tutun. Daha fazla antiviral ve antioksidan fayda sağlamak için suya birkaç damla esansiyel yağ veya ilaçlı buhar masajı ekleyin.
- Başınızın Altında Ekstra Bir Yastıkla Uyuyun
Başınızı uyurken daha yükseğe kaldırmanız, burun tıkanıklığınızı gidermeye yardımcı olacaktır. Açı çok garipse, daha kademeli oluşturmak için yastıkları şilte ile yaylar arasına yerleştirmeyi deneyebilirsiniz.
- Burnunuzun Altına Merhem Sürün
Burnunuzun altına küçük bir damla mentollü merhem, solunum yollarının açılmasına yardımcı olabilir ve burun tabanındaki tahriş olmuş cildi rahatlatabilir. Mentol, okaliptüs ve kafurun tümü, çiğ olarak ovalanan bir burnun acısını hafifletmeye yardımcı olabilecek hafif rahatlatıcı maddeler içerir. Ancak burnunuzun içine değil sadece dışına veya burnunuzun altına sürmeye dikkat edin.
- Grip Olduğunuzda Zorunlu Olmadıkça Uçak Yolculuğu Yapmayın
Zaten stresli olan üst solunum sisteminize stres eklemenin bir anlamı yok ve hava basıncındaki değişiklik de bunu yapacaktır. Soğuk algınlığı veya grip tıkanıklığıyla uçmak, kalkış ve iniş sırasındaki basınç değişikliklerinin bir sonucu olarak kulak zarınıza geçici olarak zarar verebilir.
Uçak ile seyahat etmeniz gerekiyorsa, bir dekonjestan (burun tıkanıklıklarını gidermek için kullanılan geniş bir ilaç grubu) kullanın ve kalkış ve inişten hemen önce kullanmak üzere yanınızda bir burun spreyi bulundurun.
Sakız çiğnemek ve sık sık yutkunmak da basıncın hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Hafif Yiyecekler Tüketin
- Sağlıklı yemekler yiyin
Soğuk algınlığı veya grip semptomlarıyla karşı karşıya kalanlar, vücutlarına yeterli besin sağlamak için gıda alımını artırmalıdır. Dengeli bir beslenme sağlamak için meyve ve sebzelerin yanı sıra öğünlerde yağsız et ve tahıllar da bulunmalıdır.
Hastanın sağlık durumu nedeniyle özel bir beslenme ihtiyacı varsa , yiyecek alımıyla ilgili olarak daima bir doktora danışın.
Mide gribiniz varsa, bir seferde az miktarda yiyecek yiyin. El büyüklüğünde porsiyonları deneyin. Mide gribi mide bulantısına, kramplara ve ishale neden olabilir. Yumuşak yiyeceklerin sindirimi daha kolaydır ve mide semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Mideyi rahatlatan yiyecekler:
- BRAT diyeti (muz, pirinç, elma püresi, kızarmış ekmek)
- krakerler
- pişmiş tahıllar (yulaf ezmesi ve buğday kreması)
- jelatin (Jell-O)
- haşlanmış patatesler
- ızgara veya haşlanmış tavuk
- çorba ve et suyu
- elektrolit açısından zengin içecekler
Midenizi ve sindiriminizi tahriş edebilecek yiyeceklerden kaçının.
Mide gribi olduğunuzda kaçınmanız gereken yiyecekler:
- süt
- peynir
- kafein
- etler
- baharatlı yiyecekler
- kızarmış yiyecekler
- yağlı gıdalar
- alkol
Enfeksiyonla Mücadele Eden Yiyecekleri Tüketin
Soğuk algınlığı veya griple mücadele ederken yiyebileceğiniz bazı iyi yiyecekler :
- Mide rahatsızlığını yatıştırmak ve ishali engellemek için muz ve pirinç
- Biber gibi C vitamini içeren gıdalar
- Yaban mersini ishali frenler ve yüksek miktarda doğal aspirin içerir; bu da ateşi düşürebilir , ağrı ve sızıları hafifletebilir.
- Beta-karoten içeren havuç
- Acı biber sinüsleri açabilir ve akciğerlerdeki mukusun parçalanmasına yardımcı olabilir
- Kızılcık, bakterilerin mesaneyi ve idrar yolunu kaplayan hücrelere yapışmasını önlemeye yardımcı olabilir
- Hardal veya yaban turpu hava yollarındaki mukusun parçalanmasına yardımcı olabilir
- Soğan, vücudun bronşit ve diğer enfeksiyonları temizlemesine yardımcı olabilecek fitokimyasallar içerir.
- Siyah ve yeşil çay, doğal antibiyotik ve ishal önleyici etkilere sahip olabilen bir fitokimyasal olan kateşin içerir.
Hastalık Döneminde Kendinize İzole Edin
Hastalık sürecinde soğuk algınlığı ve grip mikroplarınızı başkalarına yaymamaya da dikkat edin. Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızı bir mendille veya kolunuzla kapatın. Ve ellerinizi sık sık su ve sabunla en az 20 saniye boyunca yıkayın. Lavaboya gidemiyorsanız ellerinizi alkol bazlı bir dezenfektanla iyice ovun.
Sinüs enfeksiyonları, bronşit , menenjit , boğaz ağrısı ve astım gibi ciddi durumların soğuk algınlığına benzeyebileceğini unutmayın. Ciddi semptomlarınız varsa veya her şeye rağmen iyileşmiyor gibi görünüyorsanız mutlaka bir doktora görünün.
#soğuk algınlığı için ne yapılır #grip için evde ne yapılır #grip için doğal tedavi yöntemleri #evde grip tedavisi