Tatlı İsteğinizi Frenlemenin 4 Yolu
Uzun süre tatlı yemediğinizde canınız talı yemek istemez, hiç aklınıza gelmez. Ama bazen öyle günler ve haftalar olur ki her gün tatlı yemeden rahat edemezsiniz. Tatlı isteğiyle baş etmenin yolu ise beslenme düzeninin değişmesinden geçiyor. İşte, Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak’tan 4 adımda tatlı isteğinizi frenleyecek öneriler.
1-Ara Öğünler Krize Engel Olur
Ana öğünlerdeki besin tüketimni azaltıp 3 ana öğüne 3 ara öğün ekleyin. Böyleyece azar azar ve sık beslenerek kan şekerinizin dengede olmasını sağlayabilirsiniz. Ana ve ara öğünler arası en fazla 3 saat olmalı. Aksi takdirde uzun süren açlık durumlarında kan şekeri düşer, tatlı isteği artar.
2-Basit Karbonhidratları Azaltın
Basit karbonhidratlar (beyaz un, marmelat, reçel, beyaz undan yapılmış kek, pasta, börek, beyaz pirinç vs.) kan şekerinin daha çabuk yükselip ani düşmesine neden olur. Kompleks karbonhidratlar ise kana daha yavaş geçerek kan şekerini yavaş yükseltip uzun süre aynı seviyede kalmasını sağlar. Kompleks karbonhidratlara en iyi örnek, bulgur, kepekli ekmek, kurubaklagiller ve kepekli ürünlerdir. Bu besinlerin proteinle birlikte tüketimi kan şekeri için daha olumlu bir seçimdir.
3-Posa Tatlı Krizi İçin Koruyucudur
Posa, mide boşalmasını geciktirecek daha uzun süre tok kalmamızı ve kana şekerin daha uzun sürede geçmesini sağlayarak kan şekerinin ani yükselişler yapmasını engeller. Posa oranı yüksek tam tahıl ürünlerini tercih edin. Meyve ve sebzeleri kabuklarıyla tüketin.
4- Aç Karna Meyve Yemeyin
Gizli şeker, ani şeker düşüklüğü (hipoglisemi), diyabet gibi sorunlarınız varsa tatlı isteğini azaltmak için tek başına meyve yemeyin. Yanına mutlaka protein ekleyin. Protein, şekerin daha yavaş emilmesini sağlar.
Alkol tüketecekseniz aynı yolu izleyin, kesinlikle aç karna alkollü içki içmeyin ve yanında mutlaka protein alın. Peynir, yoğurt, ayran, süt meyvenin yanında ya da ara öğünlerde mutlaka yer almalı. Protein kaynağı olarak fındık da tercih edilebilir.
Yağlarınız Göbek Çevrenizde Toplanıyorsa Dikkat!
Her yemek sonrası vücudunuz tatlı yemeden doydum sinyali göndermiyorsa ya da gece çikolata yemeden uyuyamıyorsanız dikkatli olun. Bu durum birkaç nedenden kaynaklanıyor olabilir.
•Damak tadı ve beslenme alışkanlığı bu şekilde geliştirmiş olabilirsiniz.
•Psikolojik olarak sizi daha mutlu ettiğine ve tatlı yemeye ihtiyacınız olduğuna inanırsınız.
•İnsülin denen hormon pankreas tarafından kontrolsüz salınıyor olabilir.
Her üç durumu da çözmek ve tatlı krizlerini yenmek elbette mümkün. Sürekli tatlı yeme ihtiyacı, açlık halinde konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, yemekten üç-dört saat sonra anormal acıkma ve gece tatlı isteğigibi şikayetler insülin metabolizmasında bozukluğu düşürür. Özellikle fazla kilonuz varsa ve bu yağlanma karın bölgenizde dikkat çekiciyse mutlaka bir endokrinoloji ve diyabet uzmanına başvurun.