BESLENME

Oruç Tutarken Dengeli Beslendiğimizi Nasıl Anlarız?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sibel Mumcu
Yayın : 03.03.2025

 

Ramazan ayı, öğün düzeninin değişerek sayısının azaldığı ve beslenme alışkanlıklarının farklılaştığı özel bir aydır. Bu dönemde vücudun gereksinimlerine dikkat çeken Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Ramazan boyunca kırmızı et, hamur işleri, börekler ve tatlıların tüketimi artarken, sebze, meyve ve beyaz et gibi besinler genellikle daha az tercih ediliyor.

Ancak Ramazan boyunca da vücudun enerji, protein, vitamin ve mineral ihtiyacı değişmez. Bu nedenle, sağlıklı bir Ramazan geçirmek için dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat edilmelidir” dedi. 

Oruç Tutarken Dengeli Beslendiğimizi Nasıl Anlarız

 “Doğru beslenme ile Ramazan'da hem ruhunuz hem de bedeniniz doyar” diyen Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Sibel Mumcu önemli tavsiyelerde bulundu.

 Ramazan Ayında Sağlıklı ve Dengeli Beslenmenin Önemi 

1. İftarda Midenizi Yoracak Yemeklerden Uzak Durun 

  • Sağlıklı Bir Ramazan Geçirmek İçin Dengeli ve Yeterli Beslenme Şart 

Gün boyu süren açlık sonrası iftar öğününde hızlı ve fazla yemek tüketmenin, sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve kan şekeri dalgalanmalarına yol açacağını ifade eden Diyetisyen Sibel Mumcu,  iftarı hafif yiyeceklerle açarak öğünü dengeli tamamlamayı öneriyor.

Sağlıklı ve rahat bir Ramazan geçirmek için doğru beslenme yöntemini anlatan Mumcu “İftara çorba gibi hafif yiyeceklerle başlanmalı, çorbayı ızgara beyaz et, sebze yemekleri, salata, yoğurt ve meyve gibi yiyecekler takip etmelidir. Kızartma ve kavurma yerine mideyi yoracak yöntemler yerine haşlama, fırın veya ızgara tercih edilmelidir. 

2. Oruç Tutarken Tatlı Tüketimine Dikkat!

Tatlı tüketimini mutlaka azaltmak gerekir.  Şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılara öncelik verilmelidir” dedi. Doygunluk hissini artırdığı ve sindirimi kolaylaştırdığı için yemeklerin yavaş yenmesi gerektiğinin altını çizen Sibel Mumcu, Ramazan'da vücudun su ihtiyacına da dikkat çekerek “Günlük sıvı ihtiyacı iftar ve sahur arasında yeterli miktarda su tüketilerek karşılanmalıdır” dedi.

 

Oruç Tutarken Açlık Hissetmemek İçin Ne Yapmalı?

3. Açlık Süresini Azaltmak Adına Sahur Önemli Bir Öğündür

“Doğru beslenme ile Ramazan'da hem ruhunuz hem de bedeniniz doyar” diyen Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Sibel Mumcu önemli tavsiyelerde bulundu.  

Ramazan'da gün boyunca uzun süre aç kalınacağı için hem vücut dengesini korumak hem de açlık süresini kısaltmak adına sahur önemli bir öğün. Bu öğünde alınacak besinlerin tok tutmaya yardımcı ve besleyici olması, gün boyunca zinde kalmayı destekliyor.

Oruç Tutarken Dengeli Beslendiğimizi Nasıl Anlarız?

 Tokluk Hissini Uzatmak İçin Protein Değeri Yüksek Besinler Tüketin 

4. İftar ve Sahurda Su Oranı Yüksek Besinleri Tüketin 

Diyabet, kalp, böbrek ve karaciğer hastalığı olan kişilerin, hamilelerin ve emziren annelerin mutlaka doktor kontrolünde hareket etmeleri gerektiğini belirten Mumcu, Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenme ile bu dönemin hem manevi olarak hem de bedenen daha sağlıklı tamamlanmasının mümkün olduğunu da söylüyor.

Ramazanda doğru beslenmeye dair ipuçları paylaşan Diyetisyen Sibel Mumcu “Bu dönemde tokluk hissini uzatmak için protein değeri yüksek olan yumurta, süt, yoğurt ve peynir gibi besinler tercih edilmeli. Yoğun baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınarak susuzluk yaşatan gıdalar yerine su oranı yüksek besinler tüketilmelidir” dedi.

 

Konular :

#oruç tutmak #enerjik olmak #Ramazan #beslenme #sahur #iftar

BÜLTEN ABONELİĞİ
Aileye ve hayata dair en güncel uzman görüşleri için bültenimize hemen ücretsiz abone olun!
Zorunlu Alan
Zorunlu Alan