Kahvaltı Öğününe Dair Bilinen 7 Yanlış
"Kahvaltı atlandığında, açlık ve enerji seviyelerinde gün içinde hissedilecek düşüşler olur. Bu nedenle sağlıklı düşünmek ve duyguları kontrol etmek zorlaşır. Kahvaltıyı atlamak özellikle de çocuklarda konsantrasyon eksikliği, özgüven eksikliği, sosyal etkileşim eksikliği, hiperaktivite ve sinirlilik gibi durumlara neden olur." diyen Ünlü Beslenme ve Diyetisyen Taylan Kümeli'den ailelere öneriler.
1- "Kahvaltıda şekeri yüksek yiyecekler tüketmek gün içinde beynin daha iyi çalışmasını sağlar."
YANLIŞ:
Kahvaltıda fazla şekerli yiyecekler tüketince günün geri kalanında da devam edecek bir kısır döngü başlar. Kahvaltı şekerli bir yiyecekten oluşursa, kandaki glikozda hızlı bir yükselme olur. Bir saat gibi kısa süreden sonra kan şeker seviyeleri düşer, enerji seviyesi aşağı çekilir ve açlık açığa çıkar. Vücut bundan sonra hızlı bir doyum ve şeker seviyelerini yerine getirmek için bir başka şekerli atıştırmalığa ihtiyaç duyar.
2-"Sağlıklı bir kahvaltı 2 ila 4 farklı besin grubu içermelidir."
YANLIŞ:
Sağlıklı bir kahvaltı, en azından 3 ve fazlası farklı Besin grubundan oluşmalıdır. Bunlar da tahıllar, sebze veya meyve, süt ürünleri, et ve alternatiflerinden oluşmalıdır. Bütün bunlar kahvaltıya ihtiyacı olan çeşitliliği kazandırır ve gün içinde enerji seviyelerini sağlam tutmaya yarar.
3-"Kahvaltıda fazla yemek en iyi yöntemdir."
YANLIŞ:
Az önce söylediğim gibi kahvaltıda önemli olan çeşitliliktir. Sadece 4 adet kızarmış ekmekten oluşan bir kahvaltının sağlıklı olmasını beklemek yanlış olur. Veya sadece 4 adet elma yemek de aynı şekilde sizi bir yere vardırmaz. Yiyeceklerin çeşitliliği, güne doğru başlamanız için ihtiyacınız olan enerji ve besinleri sağlamaya yardımcı olur.
4- "Her sabah kahvaltı etmek kilo vermenizi garanti eder."
YANLIŞ:
Güne sağlıklı bir yiyecekle başlamak yeme isteğini kontrol etmenizi sağlar. Fakat bu sadece denklemin bir parçasıdır. Kilo vermede başarılı olmak için en önemli nokta yiyeceklerinizde akıllıca seçimler yapmak ve porsiyon kontrolünü sağlamaktır.
5- "Kahvaltıda yumurta yemek sağlıksızdır."
YANLIŞ:
Bazı inanışlar, yumurtanın çok fazla kolesterol içerdiğini ve bu nedenle kalp hastalıkları riski yarattığını savunur. Fakat son araştırmalara göre, beslenmenizdeki yiyeceklerin içinde bulunan kolesterol gerçekte, kandaki kolesterolü yükseltmiyor. Aslında yumurta yemek ‘’iyi’’ huylu kolesterolü yükseltir ve bunun da kalp hastalıkları riskini yükseltmekle alakası yoktur. Yani kısacası yumurta sağlıklı bir yiyecektir. Bir çok besin öğesi ve spesifik antioksidanlar içerir ve göz sağlığınızı korur. Yalnız fazla olan her şeyin zararlı olabileceğini unutmadan, kahvaltılarda en fazla 2 adet tüketmenizi öneririm.
6- "Az yersem ve öğün atlarsam (kahvaltıyı geç yapmakla) kilo verebilirim."
YANLIŞ:
Bu yorumun cevabı kesinlikle kocaman bir “hayır”dır. Çünkü ara öğün atladığınızda kan şekeri dengeniz bundan olumsuz etkilenebilir. Bunu alışkanlık haline getirdiğinizde, hem sonraki öğünde daha fazla besin tüketirsiniz, hem de uzun süre herhangi bir besin tüketilmediği için, vücut sinyaller yollayıp kendini korumaya alır ve bir sonraki öğünü depolama eğilimi gösterir. Ayrıca çok akıllı bir mekanizma olan metabolizma da koruma içgüdüsüyle yavaşlar ve yemediğiniz zaman yakmamaya başlarsınız. Bu durumun devamında kan şekeri dengesizlikleri ileri boyutlara taşınabilir. Ben en çok ben bu kadar çok yemiyordum kilo verebilecek miyim endişesi ile karşılaşıyorum fakat vücudu bir makine gibi düşünürsek sürekli çalışır durumda tutmak için uygun miktarlarda, sık sık besin alımını sağlamak gerekiyor.
7- "Zayıflamak için kahvaltıda ekmeği kesmem gerek.”
YANLIŞ:
Ekmek, genelde alınan tüm fazla kiloların sorumlusu ilan edilir. Zayıflamaya karar verenler işe önce ekmeği hayatından çıkarmakla başlar. Hâlbuki yapılacak tek doğru şey, ekmeğin türünü değiştirmek ve ekmeğe dayalı beslenmeden vazgeçmektir. Beyaz ekmeğin nişasta oranı tam tahıllı ekmeklere göre daha yüksektir. Yani doyuruculuğu daha azdır ve kan şekerinin hızla yükselip, hızla düşmesine sebep olur. Beyaz ekmek yerine posası ve mineralleri daha zengin olan tam tahıllı, kepekli, çavdarlı ve yulaflı ekmek türlerini tercih edebilirsiniz.