Doğal Probiyotiklerden Mutlaka Faydalanın
Probiyotik kelimesini son yıllarda oldukça sık duyuyoruz. Peki nedir bu probiyotik? Ne işe yarar ve hangi gıdalarda bulunur? Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Enfeksiyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metehan Özen probiyotik ile ilgili merak edilen sorulara açıklık getirdi.
Mide-Bağırsak Sistemimizde 500'den Fazla Mikroorganizma Bulunuyor
Probiyotikler, bağırsaklarda miktrobiyal dengeyi sağlayarak insan sağlığını olumlu yönde etkileyen faydalı bakterilerdir. İnsanların mide-bağırsak sisteminde 500’den fazla tipte mikroorganizma barınmaktadır. Başka bir deyişle, vücudumuzu oluşturan tüm hücrelerin on katından fazladırlar. Doğuşta steril olan mide-bağırsak sistemimiz, kısa süre içinde çevreden alınan mikroorganizmalar ile kolonize olmaktadır. Doğum şekli, hijyen, antibiyotik ve diğer bazı ilaçların kullanımı, mide-bağırsak sisteminde kolonizasyonu (bakterilerin durumunu) etkiler.
Sağlıklı bireylerde “yararlı” ve “zararlı” mikroorganizmalar denge halinde bulunmaktadır. Antibiyotik kullanımı, stres ve enfeksiyon bu dengeyi bozarak, sonunda ciddi enfeksiyonlara ve otoimmün (şeker, multipl skleroz vb.) hastalıklara olan yatkınlığı artırır.
Başta Rotavirüsü Olmak üzere Viral İshal Tedavisinde Son Derece Etkili
Sıon yıllardaki çalışmalar probiyotik mikroogranizmaların bu dengeyi yeniden sağlayarak, sağlığı olumlu yönde etkilediğini gösteriyor. Probiyotikler, rotavirüs başta olmak üzere viral ishal tedavi süresinin ve şiddetinin azalmasını sağlamaktadır. Yaygın kullanıma girdiği bi diğer alan ise antibiyotik ishalini önlemesidir.
Bunun dışında, seyahat ishallerini önlediği, bağışıklık sistemini güçlendirği, alerjik egzamaya karşı koruduğu veya tedavi sürecini kısattığ bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Ayrıca probiyotikler pek çok farklı mekanizma ile bağırsak hareketlerini düzenlemekte, bebeklerde kolik ağrısını, çocuklarda kabızlığı ve uzamış ishalleri önlemekte ve-veya tedavi etmektedir.
Probiyotikler Zararlı Bakterileri Yok Ederek, Antikor Yapımını Artırıyor
Probiyotikler bu etkilerini vücut için zararlı mikroorganizmaları yok eden maddeler salgılayarak, bu zararlı bakterilerin bağırsak duvarına tutunmalarını önleyerek, mikrobiyal toksinlerin etkilerini yok ederek, vücudun savunma akseri olarak bilinen antikor yapımını artırmaktadır.
Kreşe Giden Çocuklar Üzerinde Yapılan Araştırma
2010 yılında yayınlana ve 1-4 yaş arasında kreşe giden 281 çocuk ile yapılan çalışmada, çocuklara 3 ay boyunca LGG probiyotiği verilmiş. Bu araştırmanın sonucu LGG kullanan çocukların üst solunum yolu enfeksiyon sayısında, 3 günden uzun süre ağır enfeksiyon sayısında ve solunum sistemi şikayetlerinde daha erken azalma tespit edilmiştir.
Kefir, Turşu, Ev Yoğurdu Doğal Probiyotiklerdendir
Doğal LGG içeren doğal gıdaların alınmaması, bağırsak florasını bozan etkenlerden biridir. Bu gıdalara kefir, anne sütü, turşu, ev yoğurdu, besinsel lifler örnek gösterilebilir. Bu gıdaların etsinin azalmaması için unlu, şekerli ve katkılı rafineli gıdalar tüketilmemelidir.