Uçuş Sırasındaki Radyasyondan Hamileler Nasıl Korunabilir?
Hamilelikte alınan radyasyon bebeği olumsuz etkileyebiliyor. Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Metin Güden, uçaktaki radyasyonun nasıl hafifletilebileceğine dair anne adaylarına önemli bilgiler verdi.
Uçak Kabini Yolcuları Kozmik Işından Koruyamaz
Uçakların ortalama uçuş yüksekliği 30.000 feet yani 10.000 metredir. Uçak kabininin yolcuları kozmik ışından koruma özelliği yoktur. Yolcular uçarken hem kozmik radyasyondan hem de güneşten yayılan radyasyondan etkilenir. Bu etkinin uçuş süresi, yükseklik, uçuş rotası ve güneşin aktivitesi gibi faktörlere bağlıdır.
Anne Adayları BolMiktarda AntioksidanlıGıdalar Tüketmeli
Uçak yolculuğu sırasında alınan radyasyonun gebelerdeki etkisini hafifletmek için daha fazla antioksidan tüketilebilir. Antioksidanlar, yeşil sebze ve meyvelerde yüksek miktarda bulunur. Bu besinleri tüketerek radyasyonun vücuda vereceği zararı ciddi oranda düşürülmesi mümkün.
GebelikteMaruz KalınanRadyasyon Bebeği Nasıl Etkiler?
•Birincisi; ölü doğumlar ve düşüklerdir. Bunlar genelde gebeliğin ilk üç ayında radyasyondan etkilendiklerinde oluşur.
•İkincisi bebekte organ anomalisi olmasıdır. Bu da genelde gebeliğin ikinci üç ay döneminde radyasyondan etkilendiklerinde oluşur.
•Üçüncüsü de zekâ geriliği ve gelişim bozukluğudur. Son üç aylık dönemde alınan radyasyon ise ölü doğum veya organ anomalisine sebep olmaz ancak zekâ geriliği ve gelişim bozukluğu yapabilir.
Yüksek enerjili ışınlar, vücutta serbest radikal oluşturur; serbest radikallerin zararlı etkisinin önüne geçmek için de antioksidanlardan yararlanmak gerekir. Anne adayları, gündüz yerine gece uçuşlarını tercih ederek güneşten gelen radyasyondan korunabilir ve maruz kalınan radyasyon dozunu azaltabilirler.