HAMİLELİK DÖNEMİ

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Şart mı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 26.03.2015

Hamilelikte Şeker Yükseme Testi

Şeker Yükleme Testi Anne ve Bebekte Oluşabilecek Birçok Sağlık Problemini Önceden Tespit Ediyor

Halk arasında gebelik ya da hamilelik şekeri olarak bilinen gestasyonel diyabet, şeker hastalığı olmayan bir anne adayında da oluşabiliyor. Anne ve bebek sağlığı açısından risk yaratabilen bu durum, hamile kadınların yaklaşık yüzde 5’inde rastlanıyor. Ancak hamilelikte yaptırılan şeker yükleme testi ile anne ve bebekte oluşabilecek birçok sağlık problemi önceden tespit edilebiliyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Cengizhan Kolata, “Şeker yükleme testi sırasında vücuda şeker yüklenmesi, sağlıklı bünyelerde hem bebek hem de anne için sakınca teşkil etmez. Çünkü vücutta şeker testi sırasında yüklenen kan şekerini dengeleyen ve kısa sürede normal seviyeye düşüren bir mekanizma vardır” diyor.

Gebelik şekeri (gestasyonel diyabet); hamilelik öncesi şeker hastalığı bulunmayan bir anne adayının gebelik döneminde kanındaki glikoz (şeker) seviyesinde yükselme saptanmasıyla ortaya çıkar. Gebelik şekeri, gebe kadınların yaklaşık yüzde 3-5’inde rastlanır. Yüzde 90’ı ise gebelik sırasında fark edilir. Hamilelik döneminin 24. ve 28. haftalarında yapılacak şeker yükleme testi ile gebelik şekeri tespit edilebilir.

Hamilelikte şeker yükleme testi yaptırmanın anne ve bebek sağlığı açısından zararlı olup olmadığı en çok merak edilen ve tartışılan konulardan biridir. Ancak gebelik süresince anne ve bebekte oluşabilecek herhangi bir sağlık probleminin önceden tespit edilebilmesi için şeker yükleme testinin yaptırılması gerekir. Şeker yükleme testi sırasında vücuda şeker yüklenmesi, sağlıklı bünyelerde hem bebek hem de anne için sakınca teşkil etmez. Çünkü vücutta şeker testi sırasında yüklenen kan şekerini dengeleyen ve kısa sürede normal seviyeye düşüren bir mekanizma vardır.

Risk Grubunda Olanlar Kimlerdir?

Hamilelikte oluşabilecek gebelik şekeri yüksek riskli, riskli ve riskli olmayan grup olarak üçe ayrılır. Vücut kitle indeksi (BMI) yüzde 30’un üzerinde olan gebeler yüksek risk grubundadır. Tekrarlanan gebelik kayıpları, açıklanamayan bebek kayıpları ve kötü gebelik öyküsü olan kadınlar risk grubundadır. Ayrıca iri bebek doğumu yapanlar, ailesinde diyabet öyküsü olanlar, polikistik over (yumurtalıklarda irileşme ve küçük kistler oluşması) hastaları, 25 yaş üzeri kadınlar, önceki gebeliğinde diyabet öyküsü olanlar ve zor doğum yaşayan (omuz takılması) kadınlar da bu grupta yer alır. 25 yaş aralığında olan kadınlar, ilk gebeliği olanlar ve ailesinde herhangi bir şeker hastalığı olmayan kişiler ise risk grubu dışındadır.

75 Gramlık Şeker Yükleme Testi Yeterli

Gebelik şekerinin tanısı için güncel yaklaşım olarak kabul edilen 75 gramlık şeker yükleme testi anne adayına uygulanır. Test sonuçlarında açlık kan şekeri 92 mg/dl, 1. saat kan şekeri 180 ml/dl, 2. saat kan şekeri 153 gr/ml altında ise bu değerler normal olarak kabul edilir. Ancak çıkan sonuçlardan herhangi bir değer yüksek ise anne adayı risk grubundadır.

Tanı testi yalnızca risk gruplarına yapıldığında gebelik şekerinin sadece yüzde 50’lik popülasyonuna tanı konulabilir. Diğer yüzde 50’lik bölüm ise göz ardı edilmemelidir. Tanısı konan ve kan şekeri istenilen seviyede takip edilen gebelerde sağlıklı bir gebelik süreci ve doğum imkanı sağlanabilir. Bu taramanın yaptırılmaması halinde ise tanı koyulamayan yüzde 50’lik kısımdaki anne adayında ve bebekte bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Bebekte gelişme geriliği ve organ anomalileri oluşabilir

Bebekte oluşabilecek sorunlar; organ anomalileri (omurga, kalp vb), büyüme gelişme geriliği, diyabet riski, zor doğuma bağlı doğum travmaları, yeni doğan döneminde uzamış sarılık, hipoglisemi (kan şekerinin normal seviyeden daha düşük olması), hipokalsemi (kandaki kalsiyumun aşırı derecede azalması), hipomagnezemi (kandaki magnezyum düzeyinin normalin altına inmesi) ve yeni doğan solunum problemleridir.

Hamilelikte Şeker Yükseme Testi

Tedavide ekip çalışması gerekli

Tanı koyulduktan sonra kan şekerinin hedeflenen seviyelerde tutulabilmesi için anne adayına diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi planlanmalıdır. Diyabet sistemik bir hastalık olduğundan ve vücuttaki tüm organları ilgilendirdiğinden; anne adayının kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, endokrinoloji uzmanı, beslenme ve diyet uzmanının da bulunduğu multidisipliner bir yaklaşımla yakın takibe alınması gerekir. Unutulmamalıdır ki gebelik şekeri bir sonraki doğumda yüzde 60 oranında tekrarlar. Gebelik şekerlerinde ileriki dönemlerde diyabet olma oranı ise yüzde 26’dır.

Risk grubunda olmayanlarda düzenli kan şekeri testi yaptırmalı

“Çeşitli sebeplerle test yaptırmak istemeyen gebeler ise, risk grubunda olmasalar bile düzenli olarak açlık kan şekeri testini yaptırmaları gerekir. Gebelik süresince açlık kan şekeri 95 ml/dl’ı, tokluk kan şekeri de 140 ml/dl’ı aşmamalıdır. Hemoglobin A1c, yani glikozillenmiş hemoglobin kan tahlili de (HbA1C) yüzde 6’yı geçmemelidir” diyor.

Konular :