HAMİLELİK DÖNEMİ

Hamilelikte Yüksek Ateş Düşüğe Neden Olabilir mi?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 30.06.2014 - Güncelleme : 24.09.2024

Gebelikte ateş neden olur? Ateş evde nasıl düşürülür? Hangi durumlarda derhal doktora başvurmak gerekir? Riskleri nelerdir? İşte, uzmanlardan merak edilen tüm bu soruların yanıtları.

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, hava sıcaklıklarının gün geçtikçe azaldığı ve enfeksiyonların artmaya başladığı kış mevsiminin hamile kadınlar için daha tehlikeli olabildiğini söylüyor. Prof. Dr. Gökalp Öner, "Hamilelik döneminde vücut direnci hassas olduğu için grip veya solunum yolu enfeksiyonları daha uzun sürebiliyor. Hamileler için daha tehlikeli olabiliyor. Yüksek ateş, sıvı kaybına bağlı olarak erken doğumu tetikleyebilir" dedi.

Hamilelikte Ateş Ne Zaman Ciddiye Alınmalı

 

Hamilelikte Yüksek Ateş Düşüğe Nedeni

1. Hamilelikte Ateş Ne Zaman Riskli?

Erken gebelikteki ateş yükselmelerinin merkezi sinir sistemi anomalilerine neden olabileceğini ileri süren pek çok çalışma mevcut. Nöral tüpün kapanması 28. gün civarında gerçekleştiğinden, bu dönemden önce olan ateş yükselmeleri riskli olabilir. Öte yandan yüksek ateş, düşük ve doğumsal anomali açısından da risk yaratır.

Hamileliğinizin erken dönemlerinde herhangi bir enfeksiyon geçirirseniz ya da ateşiniz yükselirse 38.9 derecenin üzerine çıkmadan önce mutlaka doktorunuza haber verin.

Nelere Dikkat Etmeli?

• Hamileliğiniz boyunca saunaya gitmemeye çalışın. Sıcak suya girerek banyo yapmayın. Su sıcaklığı 39 derecede ise 15, 40-41 derece ise 10 dakikadan uzun suda kalmayın.

• Doğum öncesi tanı ile nöral tüp defektlerinin büyük bir kısmı teşhis edilebilir. Bu nedenle rutin kontrollerinizi asla ihmal etmeyin.

• Üçlü tarama testi ile nöral tüp defektlerinin % 80’i tanınabilir.

• Ultrason incelemesi ile diğer anomalilerin de büyük bir kısmı teşhis edilebilir.

 

Hamilelikte Yüksek Ateşe Dikkat! 

2. Hamilelikte Ateş Nasıl Düşürülebilir? 

Öncelikle doktorunuzu arayın, eğer belirtiler sizin ve bebeğinizin sağlığı için tehlike uyandırmıyorsa aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.

Gebeliğinizde yükselen ateşi güvenli şekilde düşürmenin yolları: 

• Bol sıvı tüketerek ve dinlenerek kendinizi iyileştirebilirsiniz. Kendinizi kötü hissediyorsanız yatak istirahati yapın ancak yorganın altında çok ısınmamayaveya çok terlememeye dikkat edin. Gebelikte hararet iyi değildir. 

• Kat kat ve çok sıkı giyinmekten kaçının. Hafif, pamuklu, nefes alan kumaşlar tercih edin. Eğer üşüyorsanız ince bir kat daha giyebilirsiniz. Uygun giysiler giymeniz ve  vücudunuzun nefes alması gebelikte ateşi düşürmeye yardımcı olur. 

• Soğuk suyla ıslatılmış bir havluyu başınıza ve/veya sırtınıza koyun. İhtiyaç haline tekrarlayın. 

• Ilık bir duş alın veya küvete girin. Soğuk su kullanmayın. Suyun soğuk olması değil, suyun vücudunuzdan buharlaşması ateşinizi düşürecektir. 

Hamilelikte Yüksek Ateş Düşüğe Neden Olabilir mi

• Odanızı havalandırın. 

• Meyve suyu gibi soğuk ve gazsız içecekler, limonata, elektrolitli sporcu içecekleri vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olur ve kaybettiğiniz şeker ve elektrolitleri geri almanızı sağlar. 

• Gebelikte ateş düşürmek için parasetamol alabilirsiniz. Dozajı ve kullanacağınız süre konusunda doktorunuzla görüşün. Gebelikte özellikle son 3 ayında aspirin ve ibuprofen türü ağrı kesiciler kullanılmamalıdır. 

• Tuzlu burun spreyleri burun tıkanıklığına iyi gelmektedir. C vitamini içerikli pastiller de boğaz ağrısına iyi gelebilir. 

• Eğer ateşinizin yükselme sebebinden emin değilseniz doktorunuzu arayın. Doktorunuzun muayene ve yapacağı testler sonrası tanıya varacaktır.

3. Gebeliğin İlk Aylarında Grip Risklidir 

Kış aylarında mevsimsel değişikliğe bağlı vücut direncinin azalmaya başladığını, havanın soğuması ile birlikte kreş, okul, işyeri gibi kapalı alanlarda geçirilen sürenin uzadığını, bunun da hastalıklara zemin hazırlıyor. Buna bağlı olarak da gebeler virüslere savunmasız yakalanabiliyorlar. Zaten hamilelik döneminde vücut dirençleri daha hassas olduğu için grip gibi hastalıklar uzun sürebiliyor. Onlar için daha tehlikeli olabiliyor.

Özellikle gribe yakalanmak değil, onun önlemini almak daha önemli. Onun için tüm gebelere grip aşısı öneriyoruz. Gribin tedavisinde antibiyotik tedavisi olmuyor. Grip viral bir hastalık. Gebelik özel bir durum. Anne iki tane can taşıyor. Özellikle anne gribe yakalandığı zaman mevsimsel değişikliklere bağlı olarak ateşin çıkması gebeliğin ilk aylarında çocuğun nörolojik sistemini, sinir sistemini etkiliyor.

 

  • Hamilelikte Vücut Direnci Düşünce Başka Hastalıklar da Tetiklenebilir

Yüksek ateşin, düşük tehlikesine neden olabildiği konusunda da uyarıda bulunan Prof. Dr. Gökalp Öner, şunları söyledi: "Yüksek ateş, sıvı kaybına bağlı olarak erken doğumu tetikleyebilir. Onun için bu aylar hassas aylar. Eğer planlanan bir gebelik değilse, anne adayının bir kansızlığı varsa ki gebelikte fizyolojik kansızlık da oluyor. Bu da vücut direncinin daha da düşmesine neden olur.

Mevsimsel değişikliklerde gebelerin başka hastalıkları varsa onlar da ilerleyebiliyor. Onun için gebelik planlı yapılmalıdır. Gebelikten önce mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır. Gebelik öncesi taramalarının yapılması ve gebeliğe hazırlandıktan sonra bir kadının hamile kalması sağlık açısından daha uygun olur." 

Hamilelikte Ateş Ne Zaman Ciddiye Alınmalı
 

4. Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?

Gebelikte ateş yükselmesi ve titreme normal bir durum değildir. Eğer ateşiniz 24-36 saat içinde düşmüyorsa doktorunuzu aramalısınız. Gebe olduğunuzda immun sistem yani bağışıklığınız azalacağı için pek çok hastalığa kolayca yakalanabilir ve hastalanabilirsiniz. Eğer ateşiniz 38 dereceden yüksekse ciddi bir durum olabilir. Dolayısıyla bebeğinizi de etkileyebilir.

Ayrıca ateş yükselmesi yanısıra karın ağrısı, kusma, karında kasılma veya ciltte döküntüler varsa mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Ateş yükselmesi CMV, grip, besin zehirlenmesi, idrar yolu enfeksiyonu, toxoplazma veya kızamıkçık gibi bir hastalığın belirtisi olabilir. 

Kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını riske atmamak için doktorunuzu aramanız en doğrusudur.

Konular :
BÜLTEN ABONELİĞİ
Aileye ve hayata dair en güncel uzman görüşleri için bültenimize hemen ücretsiz abone olun!
Zorunlu Alan
Zorunlu Alan