HAMİLELİK DÖNEMİ

Hamileler Yüzerken Nelere Dikkat Etmeli?

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 27.06.2011 - Güncelleme : 14.08.2024

Yüzme, hamile kadınlar için birçok avantajı olan hafif, düşük etkili bir egzersizdir. Gebelik öncesinde düzenli olarak yüzenler, gebelikte de daha önceki programına devam edebilirler. Ancak eğer gebe kaldıktan sonra ilk kez denize girecekseniz daha dikkatli olmak da fayda var. 

Hamileler Yüzerken Nelere Dikkat Etmeliler

 Yüzmeye yeni başladıysanız, daha kısa seanslarla başlayın ve süreyi kademeli olarak artırın. 

1. Hamilelikte Yüzmenin Faydaları

Hamile bayanlar yüzmeden büyük fayda sağlayabilir. Su egzersizi, vücudu zorlamadan kardiyovasküler zindeliği korumak için en iyisidir çünkü suyun kaldırma kuvveti eklemler ve bağlar üzerindeki etkiyi azaltır. Suyun hafif direnci kas gücünü ve esnekliğini artırmaya yardımcı olur.

Yüzme ayrıca kan dolaşımının iyileşmesini teşvik eder, bu da şişlik ve bacak krampları gibi tipik ağrıları ve sızıları azaltmaya yardımcı olur. Ek olarak, bu aktivite ruh halini iyileştirebilir, stresi azaltabilir ve uyku kalitesini artırabilir, bunların hepsi sağlıklı bir hamilelik için gereklidir.

2. Hamilelikte Yüzme İçin Güvenlik Önlemleri

Yüzme, hamilelik sırasında genellikle güvenlidir, ancak yine de belirli önlemleri almalısınız. Yüzme dahil herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce daima doktorunuzla görüşün. Enfeksiyon tehlikesini azaltmak için temiz ve iyi bakılmış yüzme havuzlarını kullanın.

Susamasanız bile suda olmak susuzluğa neden olabileceğinden yeterli su içmeye devam edin. Rahatlatıcı derecede serin bir havuzda yüzün ve aşırı ısınmayı önlemek için gerektiğinde mola verin.

3. Hamilelikte Yüzebilir misiniz?

Genel olarak yüzme hamile kadınlar için güvenlidir. Ancak vücudunuzun ipuçlarına dikkat etmek çok önemlidir. Yüzme sırasında herhangi bir ağrı, rahatsızlık, baş dönmesi veya nefes darlığı hissederseniz hemen durun ve doktorunuzu arayın.

  • Yüzme Gebelik Döneminde Yapılacak En Tehlikesiz Spordur

Yüzme esnasında kol, bacak ve karın bölgesinde bulunan bütün kas grupları çalıştırılıyor. Kalp atım hızı ve alınan oksijen miktarı arttığı için dolayısı ile bebeğe giden oksijen miktarında da artış söz konusu. Yüzmeyi gebelikteki en uygun spor dalı haline getiren faktör ise çok daha önemli: Yaralanma tehlikesinin olmaması.

Gerçekten de yüzme bilen bir kişinin suda kendi kendini yaralaması, düşmesi ve bir yerlere çarpması neredeyse olanaksız. Bir başka avantajı ise kişinin kendisini ağırlıksız hissetmesi. Bu özellikle gebeliğinin son dönemlerinde olan kadınlar için psikolojik açıdan oldukça önemli.

  

  • Gebelikteki Ağrılarınızdan Yüzerek Kurtulun

Ayrıca su içerisinde terleme ve vücudun çok fazla ısınması mümkün olmadığından egzersizin bu tür olumsuz etkilerini ortadan kaldırması da cabası.

Yapılan az sayıda çalışmada gebelikleri sırasında düzenli yüzen kadınların kendilerini daha az yorgun hissettikleri, daha güzel uyudukları ve gebeliğin getirdiği ruhsal ve fiziksel streslerle daha kolay başa çıkabildiklerini göstermiştir. 

Hamileler Yüzerken Nelere Dikkat Etmeli

Yüzme sırasında herhangi bir ağrı, rahatsızlık, baş dönmesi veya nefes darlığı hissederseniz hemen durun ve doktorunuzu arayın.

Gebelik sırasında yüzme sporu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.

• Bunların en başında temizliğinden emin olunmayan sulara girmemek geliyor. 

• Suya girmeden önce vücudu ısıtmak, yavaş yüzmek ve dozu yavaş yavaş arttırmak gerekir. 

• Gebeliğin ilk 3 ayında günde 20 dakika yüzmek yeterli diyor uzmanlar.

• Yine bu dönemde sabah erken saatlerde yüzmek gebeliğine bağlı bulantı ve kusmaları azaltabilir ve günün geri kalan kısmının daha rahat geçirilmesine yardımcı olabilir.

• İkinci 3 aylık dönemde ise yüzme, bel ve sırt ağrılarının azalmasına yardımcı olur.

• 3. trimesterde de yüzmeye devam etmekte herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak vücudu fazla sıkmayan, gebeler için tasarlanmış mayolar giymeniz gerekir. 

SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)

S.1. Hamilelikte yüzmek güvenli midir?

Yüzme, hamilelikte genel olarak güvenlidir; ancak sağlık uzmanınıza danışmanız ve vücudunuzun sinyallerini dinlemeniz önemlidir.

S.2. Hamile bir kadın gölde yüzebilir mi?

Su temiz ve kirleticilerden arınmışsa bir gölde yüzmek güvenli olabilir. Her zaman çevreyi değerlendirin ve bu konuda dikkatli olun.

S.3. Hamileler klorlu havuzlarda yüzebilir mi?

Evet, bakımı iyi yapılmış bir klorlu havuzda yüzmek güvenli kabul edilir ve ferahlatıcı bir egzersiz seçeneği sağlayabilir.

S.4. Yüzmenin ve hamileliğin riskleri nelerdir?

Riskler asgari düzeydedir, ancak aşırı ısınma ve susuz kalma endişe vericidir. Susuz kalmayın, sıcak havuzlardan, kaplıcalardan kaçının ve uygun yüzme ortamlarını seçin.

S.5. Hamilelikte yüzmenin faydaları var mıdır? 

Kesinlikle. Yüzme kardiyovasküler sağlığı, kas gücünü, daha iyi dolaşımı, stresi azaltmayı ve ruh halini iyileştirmeyi destekler.

S.6. Büyüyen bir göbekle yüzerken nasıl rahat kalabilirim? 

Destekleyici bir hamile mayosu alın. İyi bir yüzme tekniğine odaklanın ve vücudunuzu dinleyin. Konfor için hareketlerinizi gerektiği gibi değiştirin.

Konular :

#gebelik #yüzme #spor