DOĞUM VE SONRASI

Epidural Anesteziye Karar Vermeden Önce Risklerini Öğrenin

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 27.09.2012

Epidural Anesteziye Karar Vermeden Önce Risklerini Öğrenin

Epidural anestezi vücudun belirli bir bölgesinde duyuların iğneyle uyuşturulmasıdır. Vücudun belirli bir bölgesindeki ağrıyı dindirmek için uygulanır.

Epidural anestezi, vücudun alt yarısında duyu eksikliği yapmak amacıyla omurganın al kesimindekini sinirleri uyuşturarak yapılır. Epidural anestezinin diğer ağrı kesici ilaçlara göre önemli avantajları olmasına rağmen, göz ardı edilmemesi gereken bazı doğum sonrası yan etkileri de vardır.

Epidural Anestezi Sonrası Yaşanabilen Riskler

Kusma ve Bulantı

İster genel ister epidural anestezi sonrasında kimi hastalarda bulantı görülebilir. Epiduralde bu risk en aza indirilir. Ancak bazı anne adaylarında epidural yönteminden sonra bulantı ve kusma görülebilmektedir.

Ağrı ve Uyuşma

Epidural takıldığı zaman, bazı durumlarda omurga ve kemik arasında sürtünmeye yol açabilir. Bu da epidural sonrası ilk altı ay bel ağrısına neden olur. Epidural anestezide belin alt kısmı uyuşturulduğundan, doğumundan sonra birinin yardımı ile yürümeniz gerekebilir.

Nörolojik Bozukluklar

Epidural yöntemi, kimi hastalarda nörolojik bozuklukları tetikleyebilir. Kateter yerleştirilirken bölgede kalıcı sinir hasarına neden olabilir. Özellikle bacaklarda büyük veya küçük uyuşmalara yol açabilir.

Anormal Nabız

Epidural anestezi yalnızca annenin değil bazen bebeğin de kan basıncının düşmesine neden olabilir. Sonuç olarak, kan basıncı düzeni bebeğin oksijen kaynağını yeterince elde edilmesini sağlamak için önemlidir. Epidural uygulumasından sonra anormal fetal kalp hızı görülebilmektedir.

Diğer Komplikasyonlar

Epidural anestezinin birkaç potansiyel riski vardır. Bebeğin sağlığında, doğumdan sonra bazı olumsuzluklara neden olabilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

Epidural Sonrası Bebekte Oluşabilecek Sorunlar:

•Doğumdan sonra uyuşukluk,
•Eksik refleks,
•Emme güçlüğü,
•Azalmış kas gücü vb.
durumlar görülebilmektedir.

Anneler de ise; titreme, baş ağrısı, kaşıntı, cilt döküntüleri, idrar yapmada zorlanma gibi olumsuzluklar epidural yöntemin diğer riskleri arasında yer alır.

Epidural Anesteziye Karar Vermeden Önce Risklerini Öğrenin

Komplikasyonlar Nasıl Tedavi Ediliyor?

Deneyimli bir anestezi uzmanı komplikasyonları önlemek için çeşitli önlemler alır. Yan etkiler nadiren görülmekle beraber bazen şunları içerebilir.

Titreme:

Titreme sık görülen bir reaksiyondur. Bazen anestezik ilaçlar kullanılmadığı halde travay ve doğum sırasında görülebilir. Sizi sıcak tutmak bunun azalmasına sıklıkla yardımcı olmaktadır.

Kan basıncı düşüklüğü:

Size intravenöz (damar içi) serumlar verilecek ve kan basıncınız dikkatlice takip edilip, kan basıncındaki düşmeler hızlı bir şekilde düzeltilecektir.

Travay sırasında hafif kaşıntı:

Bu durum epidural ve spinal anestezide kullanılan narkotikler sonucu bazen meydana gelebilir. Eğer kaşıntı rahatsız edici boyuttaysa, anestezi doktorunuz bunu ilaçlarla tedavi edebilir.

Solunum problemleri:

Nadir durumlarda anestezik ilaçlar göğüs kaslarını etkileyerek nefes almanızı güçleştirebilir. Bu durumu düzeltmek ve nefes almanıza yardımcı olmak için oksijen verilir.

Venler içine enjeksiyon:

Gebelikte epidural aralıkta yer alan venler genişlemektedir. Anestezik ilaçların bunların içine enjekte edilme riski bulunmaktadır. Buna bağlı meydana gelecek istenmeyen reaksiyonları önlemeye yardımcı olmak için, anestezi doktorunuz önce test dozu ilaç uygulayarak size baş dönmesi, ağızda sıra dışı bir tad, kulaklarda çınlama veya çarpıntı olup olmadığını sorar.

Bazı bölgelerde devamlı ağrı/ağrının giderilememesi:

Deneyimli uzman hekimler tarafından uygulandığı takdirde çok nadir görülmekle birlikte bazen anestezik ilaç bir bölgeye ulaşamayabilir ve hala ağrılı olan bir alan kalabilir. Anestezi doktoru yatakta pozisyonunuzu değiştirebilir veya ağrınızı gidermek için epidural kateteri çıkarabilir. Ağrınız yeterli derecede geçmiyorsa bazen epidural kateterin çıkarılıp yeniden yerleştirilmesi gerekebilir. Anestezi doktoru sizi rahat ettirebilmek için sizinle işbirliği yapacaktır.

Parestezi Epidural:

Kateter yerleştirilirken epidural aralıktaki sinirlere dokunması sonucu geçici olarak “sinirin hissedilmesi/elektrik çarpması hissi” olabilir. Epidural enjeksiyonlar sırasında sıklıkla bu tarz duyu hissedilse de kalıcı sinir hasarı oldukça nadirdir.

Sırt ağrısı:

İğnenin yerleştirilmesine bağlı yaklaşık bir gün süren lokalize bir sırt ağrınız olabilir. Bunun dışında yaygın sırt ağrınız da olabilir ki, bu mutlaka epidural uygulamasına bağlı değildir. Çeşitli çalışmalarda doğal yolla doğum yapan annelerde, epidural yapılanlara göre birkaç gün süren yaygın sırt ağrısının benzer sıklıkta görüldüğü gösterilmiştir. Gebeliğin kendisinin ligamentlerde (bağlarda) gevşemeye bağlı sırtta gerilme nedeniyle sırt ağrısı sıklığını artırdığı görülmektedir.

Baş ağrısı:

Travay ve doğumdan sonra epidural anestezi ile ilişkisi olmayan baş ağrısı şikayetinizin olmasının çeşitli nedenleri bulunabilir. Ancak, nadir olmakla beraber epidural bloğu baş ağrısı gelişebilir. Bu, epidural işlem sırasında spinal sıvı içeren keseye yapılan iğne deliğine bağlı gelişmektedir. Spinal sıvının epidural aralığa sızması baş ağrısı ile sonuçlanabilir.

Epidural iğne yerleştirilirken mümkün olduğunca hareketsiz durmanız, baş ağrısı olasılığını azaltmaya yardımcı olur. Genellikle baş ağrısı epidural bloğu takip eden 24 saat içinde meydana gelir. Baş ağrısı tipik olarak oturur pozisyonda olmakta, yatar pozisyonda azalmaktadır. Bazen birkaç gün sürebilen bu baş ve boyun rahatsızlığı yatmak, sıvı içmek ve ağrı kesici tablet kullanmak gibi basit yöntemlerle azaltılabilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir.

Sinir hasarı, epidural veya spinal alana kanama, felç ve enfeksiyon gibi büyük komplikasyonlar oldukça nadirdir.

Karar Sizin

Unutmayın, doğumu nasıl yapacağınıza karar vermeden önce, sizi bekleyen risklerin ve yan etkilerinin tam olarak farkında olmanız ve doğum sürecinde bilgili ve bilinçli karar vermeniz, sağlığınız için en akıllıca verilmiş bir karar olacaktır.

Konular :