DOĞUM VE SONRASI

"Doğumu Nasıl Yapmalıyım?”

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.02.2012

Doğumu Nasıl Yapmalıyım

Uzun maraton bitmek üzeredir ve anne adayının doğumun nasıl gerçekleşeceği yönünde bir karar vermesi gerekir. Bu zor karar verilirken doğum tecrübeleri, yakın çevrenin aktardıkları, gebeliği takip eden hekimin tecrübesi ve önerileri gibi birçok faktör etkili olur.

“Doğum yöntemi ile ilgili son söz, beklenti duygu ve isteklerine bağlı olarak annede olacaktır” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli “normal mi sezeryan mi doğum yapmalıyım?” sorusunu yanıtlıyor.

Doktor Anne Adayının Aklındaki Tüm Sorulara Cevap Vermelidir

Doğum şeklini, herhangi bir tıbbi gereklilik olmaması halinde anne adayının belirlemesi gerekir. Doktorun, bu zor karar için anne adayına, her iki doğum şeklinin de avantaj ve dezavantajlarını anlatması önemlidir. Doktor hastanın aklındaki tüm sorulara cevap vermelidir.

Anne Adayı Herhangi Bir Sorun Yoksa Normal Doğuma Özendirilmelidir

Doktor bu süreçte karar verici değil, sadece hastayı destekleyici olmalıdır. Normal doğum yapmak isteyen bir hastaya zorla sezaryen yapmak veya tam tersi sezaryen olmak isteyen bir hastayı normal doğuma zorlamak doğru değildir. Eğer gerçekten tıbbi olarak sezaryen olmak gerekiyorsa veya normal doğumu zorlayacak veya engelleyecek bir sorun varsa, hastaya bu durum için detaylı bilgi verilmelidir. Aksi takdirde, yani herhangi bir sorun yoksa, normal doğum konusunda özendirilmelidir. Bu özendirme konusunda çok hassas davranılmalıdır. Hem bebek sağlığı, hem de anne sağlığı mutlaka gözetilmelidir.

Normal Doğum mu Sezaryen mi?

Doğum tercihleri yıllar içinde farklılık gösteriyor. 1980’li-1990’lı yıllarda sezaryenle doğum daha ön plana çıktı. 1990’lı yılların ikinci yarısından sonra tekrar normal doğuma yönelim başlad. Anne adayları bilgilendikçe, bilgiler paylaşılabilir hale geldikçe, normal doğum daha popüler hale gelmeye başladı.

Normal Doğumun Avantajları Nelerdir?

•Hastanın günlük hayatına dönmesi daha kolaydır.
•Sezaryen gibi bir ameliyat olmadığı için doğum sonrası iyileşme süreci daha hızlıdır.
•Annenin bebeği emzirme dönemi daha hızlı başlar.
•Ameliyatın getirdiği cerrahi riskler alınmamış olur.

•Bir miktar kanama riski ve bebeğin stres altında kalması olasılığı fazladır ama kabul edilebilir düzeydedir.

Normal Doğum Birinci Tercih Olmalıdır?

Zaman ilerledikçe ve halk bilgilendikçe, normal doğum oranlarının, modern toplumlarla aynı oranlara doğru yükselmesi bekleniyor. Aynı zamanda doktorların buna olan inananlar arttıkça ve sağlık politikaları toplumu ve hastaneleri bu duruma özendirdikçe oranlar değişecektir.

Zorunlu sezaryen yapılması gerekliliği olmadıkça, anne adaylarının normal doğum için mutlaka özendirilmesi gerekiyor. Sınırlı sayıda sezaryen gerekliliği dışında, hasta için uygunsa, normal doğum birinci tercih olarak değerlendirilmeli.

Hangi Durumlarda Sezaryen Gereklidir?

Doğum şeklini belirlerken bebeğin kilosu, anne karnında yerleşim şekli, plasentanın yeri ve annenin kemik yapısının uygunluğu çok önem taşır. Bir de ne kadar değerlendirme yapılırsa yapılsın doğum dinamik bir süreçtir. Yani doğum eylemi başlamadan, kişinin doğumun kolay mı yoksa zor mu olacağını öngörmek çok kolay değildir. Bu sebeple, herhangi bir engel durum yoksa, normal doğum eyleminin başlamasını mutlaka beklemek gerekir.

Hastanın ağrıları başladıktan, suyu geldikten veya kanaması olduktan sonra doğum eylemi başlamış demektir. Sonraki aşamada, belirli aralıklarla yapılan muayenelerde, rahim ağzının durumu ve bebğin başının ilerlemesi birlikte değerlendirilerek, doğumun nasıl olacağı anlaşılabilir.

Normal doğum yapmak isteyen hastalara bu şansın mutlaka tanınması gerekir. Normal doğum eylemi süresine sabırlı ve soğukkanlı olmak, hem doktor hem de aile yakınları için önemidir. Çünkü normal doğum süreci uzundur; genellikle ağrılar başladıktan sonra hemen birkaç saati içinde doğum olmaz. Oysa aile bireyleri doğumun hemen ve mümkün olduğunca az ağrılı olması yönünde bir beklenti içinde olurlar. Böyle bir beklenti oluşunca, normal doğumu yönlendirmek zorlaşır.

Doğru Zamanda Doğru Tavır Sergilenmeli

Doğumun doğal akışını izlemek gerekir. Zaten bu akış içinde herhangi bir aksilik olursa, doktor bilgi verecektir. Biraz çaba ile normal doğumun keyfine varılabilir ve bebek ile en doğal karşılaşma gerçekleşebilir. Doğum aşamasında, doktor elbette tıbbi bilgisini kullanır ama asıl görev anne adayına düşer. Anne adayı eğer doğru zamanda doğru tavrı sergilerse, doktorun yardımıyla doğum gerçekleşir.

•4000 gram üzeri bebek ağırlığı çoğul gebelikler
•Plasenta previa gibi bebeğin eşinin duruş bozuklukları,
•Baş-pelvis uygunsuzluğu,
•Çeşitli vajinal aktif infeksiyonların varlığı,
•Normal doğuma engel olabilecek anneye ait hastalıklar,
sezaryenle doğumu gerektirir. Ancak bu liste giderek kısalıyor.

Konular :