Doğumdan Sonra Bebeğinizi Yanınızdan Ayırmayın
Pediatrist ve Pediatrik Nörolog Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, doğumdan hemen sonra bebek odasında anneden uzak bırakılan yenidoğanın hastanede doğumu tercih edenlerin en büyük talihsizliği olduğunu söylüyor. Tüm anne adaylarına bakın hangi uyarılarda bulunuyor.
Ebeveynlerin İlk Deneyimlerini Engellemeden Korumak Önemlidir
Bebek odasının eski tip kapısında, akrabaların girişini engelleyen bir tabela mutlaka vardır. Donuk, beyaz bir aydınlık, gri duvarlarla çevrilidir. Bir sağlık çalışanı ne zaman ve nasıl bir annenin bebeğine el koyar? Ve bu el koyma durumu yasal mıdır? Bebek sağlığını korumak elbette ki çok önemli ama bunu ebeveynlerin ilk deneyimlerini engellemeden yapmak gerekir.
BebeğinHer Şeyden Önce İletişime,Anne BabaSıcaklığınaİhtiyacı Vardır
Kapalı bir oda yenidoğanın yalnızca tıbbi bir problemi olduğunu ve ebeveynlerin bu konu üzerinde hiçbir ağırlığı olmadığı kanısını uyandırıyor. Bebeği dünyaya getiren kadar bebeğin kendisinin de iletişim kurmaya ihtiyacı vardır ve hayatın başında iletişim kurmak, fiziksel temas, vücut ısısının değişimi kucaklama anlamına gelir. Ama yenidoğan anneyle uzun bir süre (ki babadan hiç bahsedilmiyor) birlikte kalamazsa veya bu durum sağlandığında bebek tamamen “paketlenmişse”, hele anne bebeği sargılardan çıkarmaya çalışırsa işi gerçekten zordur. Hemşireler paketi bebek odasına götürmek için geldiklerinde bağırmaya başlar.
Anne, Baba ve Bebek İlişkisi Önemlidir
Ebeveynlerin gözünde, bebek odası personelinin yenidoğanı soyup giydirmekteki becerileri ve hızları kıskanılacak derecededir. Oysa, kararsızlık ve yeteneksizlik yenidoğanın ilgisini çeker. Deneyimsiz ebeveynlerin kıyafet giydirmedeki yavaşladığı bebeğe dokunmak, onu kucaklamak, sallamak için zaman zaman kazandırır. Yani zaaf gibi görünen bu durum bile, anne baba ve bebek ilişkisinde bir avantajdır.
Yenidoğanın Acıktığı Saatte Meme Emmesi Önemlidir
Personelin hızı bunların hiçbirine izin vermez. Bebek belli saatlerde annin emzirmesi için odaya getirilir, memenin üzerine konur. Ne yazık ki hala uykuludur ve hareket etmek için yeterli gücü yoktur. Bu durum anneyi düş kırıklığına uğratır. Bazen personel, acılı uyarılarla emme refleksini harekete geçirmeye çalışır. Bu durum, göğüsten süt emmeyi unutulacak kötü bir deneyime dönüştürebilir. Yenidoğan isteksizken göğse alınırsa bebek odasına döndüğünde acıkacağı kesindir. Böylecek annenin doğal süt salgısını engellenir, mama kullanılır.