Doğum Korkusunu Aşmanın 6 Yolu
Doğum anına dair endişeler normaldir ve her anne adayı bu korkuluları belli oranda yaşar. Bu doğumdan önce, doğum sonrasındaki değişimlerle de hazırlanmanın sağlıklı bir yoludur. Ancak bazı anne adayları bu korkuyu hayatlarını kâbusa çevirebilecek kadar yoğun yaşarlar. Uzman Psikolojik Danışman Seçil Çelik Özbeklik, anne adaylarının doğum korkularını yenmelerini sağlayacak öneriler sundu.
Doğum Korkusunu Aşmanın Yolları Nelerdir?
Doğum korkusu belli bir düzeyin üzerine çıktıysa ve anne adayı baş etmek zorlanıyorsa yapabilecekler şeylerden bahsetmemiz onları rahatlatacaktır.
1)Sağlıklı Bilgi Edinin:
Doktorunuzla konuşun ve kafanızdaki soruları öncelikle onunla paylaşın. Çevrenizdeki annelerden ya da medyadan bilgi alırken dikkatli olun; olumsuz örnekler sizi fazlasıyla tedirgin ederse, bu bilgileri takip etmeyin.
2)Endişelerinizi Ayırt Edin:
Doğumun fiziksel sonuçlarına dair duyduğunuz endişelerle, duygusal alandan kaynaklanan endişelerinizi birbirinden ayrıt etmeye çalışın. Fiziksel sonuçlardan duyduğunuz endişeler, sağlıklı, doğru ve güvenilir bilgiler ve bilgi kaynaklarıyla normal düzeye çekilebilir. Ancak duygusal alandan kaynaklanan ve derinde yatan başka alanları gizleyen doğum korkusu, doğuma dair doğru bilgilenmeyle normal düzeye inmeyebilir. Dolayısıyla farklı şekillerde düzenlemeler ve profesyonel yardım gerektirebilir.
3)Doğum Sonrası Hayatınızı Planlayın:
Nerede doğum yapacağınız, doğumunuza girecek doktor, doğum esnasında sizinle birlikte olacak yakınlarınız, hastanede sizin yanınızda kalacaklar, eve döndükten sonra size destek olacak kişiler, çalışıyorsanız işyerinizle ilişkilere, ekonomik ve gündelik yaşam gibi konuları doğumdan önce planlayın. Bunları eşinizle paylaşın.
4)Sosyal Destek Ağınızı Önceden Oluşturmaya Çalışın:
Hiçbir kadın, doğum gerçekleştiği anda duygusal olarak anne olmaz. Anne ile çocuk arasındaki ilişkinin kurulması, annenin bebeğini tanıması ve onun ihtiyaçlarına uygun davranmayı öğrenmesi, annelikten keyif alabilmeyi başlaması zaman alır. Bu zaman alan süreçte aklınıza takılan sorularda size yardımcı olabilecek, çocuk bakımı ve hayatınızı yeniden düzenlemeniz noktasında size yol gösterebilecek kişileri belirleyin (Örneğin anneniz, kayınvalideniz, kardeşleriniz, arkadaşlarınız, komşularınız, çocuk doktorunuz gibi) Onlardan nasıl ve ne şekilde yardım alabileceğiniz doğum öncesinde netleştirmeye çalışın.
5)Kendinize Zaman Ayırın:
Doğum öncesindeki aylarda rahatlamak için kendinize, sevdiğiniz ve sizi rahatlatan aktivitelere vakit ayırmaya çalışın. Bu aktiviteler stresinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.
6)Yardım Alın:
Doğum korkunuz günlük yaşamınızı olumsuz etkilemeye başlarsa ve bunlarla tek başınıza baş edemediğinizi hissederseniz profesyonel yardım alın.