Sivilcesiz Bir Cilt İçin En Etkili Yöntemler
Genellikle ergenlik dönemi hastalığı olan ve halk arasında sivilce olarak bilinen akne, günümüzde yetişkin insanlarda da ortaya çıkabiliyor. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen yaygın bir deri hastalığı olan sivilceyi yanlış beslenme alışkanlıkları, yüze uygun olmayan ürünler, gözenekleri tıkayan ağır kapatıcı özellikteki makyaj ürünleri, stres ve mekanik travma (sivilceyi patlatmak, oynamak) tetikliyor.
Sadece yüz bölgesinde çıktığı bilinen sivilce; omuz, sırt üst kısımları, göğüs gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde de oluşabiliyor. Hormonal sebeplere de bağlı olabilen sivilce, kişiye özel uygulamalarla tedavi edilebiliyor.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Selma Salman, sivilcenin sebepleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verirken; Biyalog-Kozmetolog Pervin Bulgak da sivilceleri doğal yollarla yok eden doğal maske tarifi verdi.
Cilt bakım uzmanları ve dermatologlar sivilceler hakkında bilinçli olmanın sivilceyi önlemede önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekiyor.
İçindekiler: Sivilcesiz Bir Cilt İçin En Etkili Yöntemler
Sivilcesiz Bir Cilt İçin Ne Yapmalı?
1. Neler Sivilceye Neden Olur?
- Sivilceye yol açan faktörlerden uzak durun
Sivilceler cilt yüzeyinde kalıcı izlere neden olarak hastalar için önemli bir sosyal sıkıntı oluşturmaktadır. Sivilceler cildin yağ bezlerinin normalden fazla yağ (sebum) üretmesi, ölü hücrelerin atılamaması ile gözeneklerin tıkanması, p. acnes adı verilen bakterilerin çoğalması ve sonuçta oluşan yangısal olaylar nedeniyle görülmektedir.
Sivilceler hakkında bilinçli olmak korunmada önemli bir yere sahiptir. Sivilce ile ilgili bilinmesi gerekenler şöyle sıralanmaktadır:
2. Ailesel Yatkınlık Sivilcede Önemli Rol Oynuyor
- Sivilceler sadece ergenlik döneminde oluşmaz
Sivilcelerin %80-90’ı genellikle ergenlik döneminde çıkar. Bunun sebebi ergenlik dönemde hormonların etkisi ile artan yağ salınımıdır. Ancak erişkin sivilcesi dediğimiz ve 25 yaşından sonra da başlayan akne tipi de bulunmaktadır. Bu dönemde çıkan sivilceler kişilerde hormonal bozukluklar olabilir. Ayrıca sivilcelerin oluşmasında ailesel yatkınlığın da etkisi bulunmaktadır.
- Sivilceler vücudun her bölgesinde çıkabilir
Sivilceler genellikle yüzün özellikle alın, çene ve yanak bölgesinde çıkmaktadır. Özellikle çene bölgesine yoğunlaşan sivilcelerin hormonal olma ihtimali yüksektir. Bu hastalarda özellikle adet düzensizliği, tüylenmede artma varsa mutlaka hormon tetkiklerine bakılmalıdır. Bunun dışında alın, yanak, omuz sırt üst kısımlar ve göğüs gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde de sivilce ortaya çıkmaktadır.
- Yüzde görülen aknelerin tedavisi sivilcenin şiddetine göre belirlenir
Hafif şiddetli ve siyah noktaların ön planda olduğu sivilce probleminde topikal retinoidler, benzoil peroksit, azeleik asit, salisilik asit gibi etken maddeleri içeren sürme tedaviler kullanılır. Orta şiddetli, iltihaplı sivilcelerden zengin akne probleminde sürme tedavilerin yanında ağızdan antibiyotik kullanımı da önerilir.
Sivilce İzleri Nasıl Yok Edilir?
3. Derin ve Yoğun Sivilceler Nasıl Tedavi Edilir?
Şiddetli, iz bırakan, derin-kist yapan ve diğer tedavilere cevap vermeyen sivilce probleminde ise ağızdan alınan A vitamini türevi bir ilaç tedavisi önerilir. Hormonal tedavi de altta yatan hormonal durum varlığında ya da hiperandrojenizm bulguları olan tüylenme artışı gibi ek bulgular varlığında kullanılmaktadır.
Sırt ve göğüs üstünde çıkan sivilcelere benzer tedaviler uygulanır. Ancak bu bölgede kıl kökü iltihabı dediğimiz sivilce benzeri döküntüler de çıkabilir. Sivilce ile karışabilen, genellikle ilaçlarla tetiklenen ve yüzden ziyade gövdede çıkan sivilce benzeri döküntüler başka bir hastalıktır. Doktorunuz dermatolojik muayene ile iki durumun ayrımını kolaylıkla yapabilmektedir.
Bu bölgede çıkan sivilcelerde keseleme, yolma gibi mekanik travmadan kaçınılmalı, pamuk oranı yüksek terletmeyen hava aldıran rahat kıyafetler tercih edilmelidir.
- Sivilce tedavisinin yarıda bırakılması hastalığın tekrarlanmasına neden olur
Sivilceler tedavi sonrası yeniden nüks edebilir. Bu durumun çoğunlukla sebebi tedavinin erken kesilmesidir. Bununla birlikte tedavi bitiminden sonra cilt bakımına dikkat edilmemesi, hormonal problemlerin varlığı başka sebeplerdir.
- Sivilceler antibiyotikle tedavi edilebiliyor
Sivilcelerin tedavileri hastaya göre planlanmaktadır. Bu nedenle bazı akne hastalarına antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Orta şiddette ve iltihaplı sivilcelerin baskın olduğu akne probleminde sürme tedavilerin yanında ağızdan antibiyotik tedavisi de verilmektedir. Antibiyotik direnci gelişmesini önlemek için ağızdan alınan antibiyotikler tedavide tek başına değil sürme tedaviler ile kombine edilerek uygulanır.
- Sağlıksız beslenme sivilce riskini artırır
Fast food tarzı beslenme, süt ve yüksek glisemik indeksli beslenme tarzı sivilce riskini tetiklemektedir. Az yağlı, sebze ağırlıklı Akdeniz tipi beslenme sivilce riskini azaltır.
- Sivilce alerjik bir hastalık değil
Sivilceler alerjik bir hastalık değildir. Bu nedenle hastalara herhangi bir alerji testi önerilmez.
Cilt bakımı sivilce riskini azaltır. Akneye yatkın kişiler sabah akşam jel formunda bir yıkama ürünü ile yüzü yıkanmalı, gözenekleri sıkılaştırmak ve kalan kiri temizlemek için toniklemeli ve son olarak akne karşıtı etken maddeler içeren su bazlı bir krem ile yüzü nemlendirilmelidir. Yüze sert kese yapılmamalıdır. Sert peeling yapan ürünler haftada 1-2 seferden fazla kullanılmamalıdır.
- Tedavisi aksatılan sivilceler yüzde izlere neden olabilir
Sivilce izleri deri ile aynı seviyede ya da çukur izler şeklinde olabilir. Deri ile aynı seviyede olan izler için derinin üst tabakasının soyulması şeklinde olan kimyasal peeling, enzim peeling, karbon peeling gibi dermokozmetik işlemler yeterli iken; çukur izlerde cilt atında kolajen üretimini tetikleyen Altın İğneli Radyofrekans, Dermapen, PRP uygulaması, Mezoterapi, Fraksiyonel lazer gibi tedaviler önerilmektedir.
Sivilce Doğal Yollarla Nasıl Yok Edilir?
4. Sivilceleri Yok Eden Etkili Maske
Biyolog-Kozmetolog Pervin Bulgak'tan sivilcelere savaş açan, etkili bir maske tarifi.
Doğal Sivilce Maskesi
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay kaşığı taze sıkılmış limon suyu
- 1 yemek kaşığı rendelenmiş elma
Yapılışı: Tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırın.
Uygulanışı:
• Maskenizden bir miktar avucunuza alın, sivilcelerinize fazla bastırmadan, yavaş yavaş aşağıdan yukarı doğru -çene altından yukarı doğru- maskeyi uygulayın.
• Maskeyi yüzünüze tamemen sürdükten sonra üzerine temiz bir eşarp tutturabilirsiniz (gazli bez de olabilir.)
• Maskeyi yüzünüzde 15 dakika bekletin. Maskeyi yüzünüzden çıkartırken elma tanelerini yavaşça çıkarın. (Yüzünüze fazla bastırmamaya gayret edin.)
• Soğuk su ile yüzünüz yıkayın. Eğer cildiniz çok yağlıysa gül suyunu, değilse maden suyunu bir parça pamuğa damlatarak yüzünüze masaj yapın.
Dikkat!
1) Bu maskeyi yapmadan önce cildinizin temiz olması gerekiyor. Cildinizi kese ile veya peeling maskesi ile temizleyebilirsiniz. Sivilcelerinizin üzerini sakın keselemeyin.
2) Bu maskeyi 12 yaşını dolduranlar da rahatlıkla yapabilir.
#ergenlik dönemi #hastalık #sivilce #kalıcı izler #akne izleri