Kuru Ciltlerin Şifası Hindistan Cevizi Yağında
Kış aylarının gelmesiyle birlikte rüzgarlı ve soğuk havalarda ciltte kurumaya bağlı tahriş ve pullanma gibi sorunlar görülebiliyor. Bu da kış aylarında cilt bakımı rutininin değiştirilmesiyle ilgili soru işaretlerini akıllara getiriyor. Cildi nemlendirmenin önemli olduğu soğuk günlerde, cilt tipine uygun nemlendiricilerin kullanılması öneriliyor.
Havaların soğumasıyla beraber başta ellerimiz, dirseklerimiz ve bacaklarımız olmak üzere vücudumuzun pek çok kısmında cildimizin kuruduğunu ve gerildiğini hissetmeye başlıyoruz. Giderilmeyen cilt kuruluğu zamanla cildin elastikiyetinin kaybedilmesine ve yaş alma belirtilerinin daha erken görülmesine sebep olabilirken, deri çatlamalarını da beraberinde getirebiliyor.
Uzmanlar, vücut bakımında faydalı yağ asitleri, vitaminler ve mineraller yönünden zengin olan hindistan cevizi yağı, susam yağı ve kenevir tohumu yağı gibi soğuk sıkım yağlara yer verilmesini öneriyor.
Dermatolog Doç. Dr. Asude Kara Polat, kış aylarında cilt bakımı ile ilgili bilgi verdi.
Kışın cilt kuruluğunu önlemek için uzmanlardan öneriler....
İçindekiler: Kuru Cilt İçin Ne Yapmalı?
Kuru ve Çatlayan Cildi Önlemek için Kış Cilt Bakımı İpuçları
1. Kuru Cilt Nedeniyle Oluşabilecek Komplikasyonlar
Kuruyan veya çatlayan cilt genellikle zararsızdır ancak bazı durumlarda buna dikkat edilmemesi egzama (atopik dermatit) veya enfeksiyonlara yol açabilir. Egzamaya yatkınsanız, susuz kalan cilt bu durumu daha da tetikleyebilir ve iltihaplanma, çatlama ve kızarıklığa neden olabilir. Üstelik bakteriler ciltteki çatlaklara girerek enfeksiyonlara yol açabilir.
Cildinizin normal koruyucu mekanizmaları ciddi şekilde tehlikeye girdiğinde, bu komplikasyonların ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Örneğin ileri derecede kuru ciltlerde derin çatlaklar voluşabilir ve bu çatlaklar açılıp kanarsa bakterilerin içeri girmesine neden olabilir.
Evde doğal yağlarla hazırlayacağımız bakım kremleri ve yaşam tarzı değişiklikleri genellikle kuru cildin önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir; ancak cildinizde aşağıdakileri gözlemlerseniz mutlaka öncesinde bir dermatoloğa başvurun:
- Ciltte aşırı kızarıklık oluştuğunda,
- Evdeki cilt bakım kremlerine ve yaşam tarzı değişikliklerine yanıt vermediğinde,
- Cildiniz soyulduğunda veya pul pul döküldüğünde,
- Cildin kaşınması enfeksiyonlara veya yaralara neden olduğunda,
- Kaşıntılı cilt uyku kalitenizi bozmaya başladığında...
2. Kuru Cilt İçin Bakım Önerileri
- Cildi uygun şekilde nemlendirmek önemli
Cilt bakım rutininde temizleme, nemlendirme ve güneşten korunma temel basamaklardır. İlk basamak olan temizlemede önemli olan banyo yaparken sıcak su kullanılmamasıdır. Çok sıcak su cildin doğal yağ tabakasını bozar ve cildi daha kuru hale getirir. Bunun yerine ılık su tercih edilmelidir. Banyoda sabun kullanılmamalı, duş jelleri veya sabun içermeyen temizleyiciler kullanılmalıdır.
Kuru Cilt Kaşıntısının Önüne Nasıl Geçirilir?
Kuru Cilt İçin Hangi Ürünleri Tercih Etmeli?
Kuru cilt yapısına sahip kişiler bebek ürünleri de tercih edebilir. Yine bu kişiler kese yapmaktan ve uzun süre banyoda kalmaktan kaçınmalıdırlar. Kuru ciltlerde tonikler cildi tahriş edebilir ve kızarıklığa yol açabilir.
Cildin nemlendirilmesi çok önemlidir. Bu noktada cilt tipine uygun olacak şekilde nemlendiricilerin kullanılması gerekir. Her banyo sonrası tüm vücut krem, losyonlar ile nemlendirilmelidir. Yine yağ bazlı yoğun nemlendiriciler kışın daha çok tercih edilebilir. Kışın dudaklarda da kuruluk, çatlama, kabuklanma gözlenebilir. O yüzden dudakların da nemlendirilmesi önemlidir. Buna göre piyasada çok sayıda yoğun nemlendirici özelliği olan lip stickler bulunmaktadır ve bunların gün içinde tekrarı önemlidir.
Ortam havasız ve kuru ise ortam nemini sağlamak için nemlendirici cihazlar kullanılabilir. Bu sayede cildin daha fazla kuruması engellenir. Özellikle kuru ve hassas bir cilde sahip kişiler kış aylarında temizleyici olarak süt, losyon tercih edebilir ve yağlı nemlendirici yüz kremleri cilt bakımınızın vazgeçilmezi olabilir. Karma, yağlı bir cilde sahip kişiler de yoğun nemlendirici ajanlara sahip ürünler kullanabilir. Cilt tipinin ne olduğuna bakılmaksızın günde minimum iki kez cildinizi nemlendirmek gerekir
Kuru Cildin Başlıca Sebepleri
3. Kışın Cildimiz Neden Kurur?
- Rüzgar ve soğuk hava ellerinizi kurutabilir
Eller kışın rüzgardan ve soğuktan fazlası ile etkilenir. Dışarı çıkarken eldiven giyilmesi koruyucu olur. Sabah mutlaka nemlendirici krem kullanılması ve her el yıkama sonrası yeniden ellerin nemlendirilmesi kışın önemlidir. Ev temizlik ürünleri ile temas etmemek için pudrasız eldiven kullanılması gerekir.
Havadaki nem miktarı arttıkça aşırı kuru ve çatlayan cilde sahip olma riskiniz azalır.
En doğru bakım malzemesi kişinin cilt tipine uygun olan, cildin sağlığını korumak ve sağlamak için gereken malzemedir. Bu noktada önemli olan ise herkes için ortak olan cilde uygun temizleyici, nemlendirici ve güneş koruyucu krem, losyon, sticklerdir. Elbette bu noktada düzenli ve sürekli kullanım söz konusu olmalıdır.
4. Hangi Yağlar Cildi Sağlıklı Nemlendirir?
- Doğal Koruyucu Susam Yağı
Özellikle Çin ve Hint tıbbında önemli bir yere sahip olan susam yağı, içerdiği E vitamini ve antioksidanlar sayesinde kış döneminde cildinizi destekliyor. Aynı zamanda her mevsim güneşe karşı doğal bir koruma sağlıyor.
- Kenevir Tohumu Yağı ile Cildiniz Işıldasın
Besleyici özelliği ile tercih edilen içeriklerden biri olan kenevir tohumu yağı içeriğinde doğal olarak omega-6 yağ asidi olan linoleik asit bulunmasının etkisiyle normal cilt sağlığının korunmasına yardımcı oluyor.
Duştan sonra vücut bakımında düzenli kullanıldığında kuruluğun azaltılmasında destekleyici rol oynarken cilt elastikiyetinin arttırılmasını da destekliyor. Ayrıca gözenek tıkama riski yani komedojeniklik değerinin 0 olması sebebiyle akne ve komedon oluşumuna sebep olmuyor ve tüm cilt tipleri için sağlıklı bir alternatif haline geliyor.
- Cilt Bariyerinin Güçlenmesinde Hindistan Cevizi Yağı
Saç ve tırnak için de kışın nemlendirme önemlidir. Saç bakım yağları, nem maskeleri, tırnaklar için koruyucu balmlar kullanılabilir. Kuruyan saç ve cilt için çeşitli doğal yağlar önerilmektedir. Kuruyan ve yıpranmış saçlar için Hindistan cevizi yağı ve jojoba yağı, argan yağı gibi organik yağlar kullanılabilir. Saçı beslemekte ve onarmaktadır.
Yapılan bir çalışmada tatlı badem, çuha çiçeği ve jojoba yağlarının cilt bakımı uygulamalarındaki etkinliği ve faydaları incelenmiş ve cilt bakımı preparatlarında cildin en üst tabakası olan stratum korneumun bütünlüğünü, iyileşmesini ve lipit oranını güçlendirmek için etkili bileşenler olarak gösterilmiştir.
Hindistan cevizi yağı ile kuruyan saçlarınızı güçlendirebilirsiniz
Cilt ve saç sağlığı için önemli içeriklerden biri olan, E vitamini yönünden oldukça zengin hindistan cevizi yağı, düzenli kullanımında özellikle kuru ciltleri besleyerek çatlak ve pullanma gibi sorunların giderilmesini destekliyor. Neredeyse her evde bulunan ve bakım rutinlerinde pek çok kişinin olmazsa olmazı olan Hindistan cevizi yağı, aynı zamanda gıdalarla kullanımda da tercih ediliyor.
5. Sağlıklı Bir Cilt İçin Ne Yemeli?
- Sağlıklı ve Nemli Cildi Destekleyen Bir Beslenmeyi Tercih Edin
Cilt sağlığınız bağırsak sağlığınızla doğrudan bağlantılıdır, bu nedenle cilt sağlığını destekleyen bir diyeti sürdürmek önemlidir.
Cilt sağlığınızı korumak için en iyi yiyeceklerden bazıları şunlardır:
Yağlı Balık Tüketin: Somon-Omega-3 yağ asitleri, çinko, E vitamini ve yüksek kaliteli protein gibi yağlı balıklar cildinizi nemli tutar ve iltihaplanmanın azalmasına yardımcı olur.
Avokado: İyi bir E ve C vitamini ve faydalı yağ kaynağıdır; bunların hepsi sağlıklı cildi destekler. Ayrıca güneşin zararlarını önlemeye yardımcı olan bileşikler de vardır.
Badem : Protein, selenyum, E vitamini, esansiyel yağlar ve çinko bakımından zengindir.
Ay çekirdeği: Cilt üzerinde koruyucu antioksidan etkileri olan E vitamini gibi besin maddeleri açısından zengindir.
Tatlı patates: Doğal bir güneş koruyucu olan bol miktarda beta karoten içerir.
Yeşil biber: Her ikisi de cilt üzerinde koruyucu antioksidan etkiye sahip olan mükemmel bir C vitamini ve beta karoten kaynağıdır. C vitamini, cildinizi güçlendiren yapısal protein olan kolajenin oluşturulmasına yardımcı olur.
Bol Su İçin: Bol miktarda su içmenin cilt sağlığınız ve genel sağlığınız üzerinde güçlü ve olumlu bir etkisi vardır. Bol su içtiğinizden emin olmak cildinizin sağlıklı ve parlak olmasını sağlamanın en doğal yoludur.
Bol su içtiğinizde cildinizde şunları fark edeceksiniz:
- Sizi tazeler, nemlendirir ve cildinizin elastik kalmasına yardımcı olur.
- Cildinizin pH seviyesini dengeleyerek sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
- Akne gibi cilt sağlığı sorunlarına neden olabilecek toksinleri vücudunuzdan temizler.
- Sarkan cildin sıkılaşmasına yardımcı olur.
- Çoğu yetişkin için günde yaklaşık sekiz bardak su, susuz kalmamak için yeterli bir miktar olmalıdır. Kafeinli ve alkollü içeceklerin alımını sınırlamaya çalışın çünkü bunlar, cildinizin kurumasına ve çatlamasına daha yatkın hale gelerek idrar söktürücü etkilere sahip olabilir.
Kuru Cildi Önlemek İçin Nelere Dikkat Etmeli?
6. Kış Aylarında Cildi Korumanın Yolları
Güneş kremi sadece yazın değil kışın da kullanılmalı
Cilt sağlığını korumak için güneş koruyucular kremlerin, losyonların veya sticklerin kışın da kullanılması gerekmektedir. Ultraviyole ışınlarının etkisi hava güneşli olmasa dahi devam etmektedir. Özellikle karlı havalarda yansıma olacağı için cilt üzerinde ultraviyole ışınlarının etkisi artmaktadır. Bu nedenle güneşten koruma faktörü yani SPF (sun protection factor) en az 30 olacak şekilde güneş koruyucu kremlerin uygulanması gerekmektedir. Gün içinde bu kremlerin 2 veya 3 saatte bir yenilenmesi önemlidir.
Cilt bakımı için yapılacak dermokozemtik işlemler mevsimsel olarak farklılık gösterebilmektedir. Kış aylarında birçok kozmetik işlem yapılabilmektedir. Yaz döneminde lekelenme nedeniyle uygulanamayan kimyasal peeling tedavileri, dermabrazyon, fraksiyonel karbondioksit lazer tedavileri gibi uygulamalar kış dönemi yapılabilmektedir. Kış ayları lekelerin, derin akne izlerinin tedavisi için en uygun dönemlerdendir.
Sadece kış mevsiminde değil cilt sağlığımız için bol su içmek, yeterli sebze, meyve ve baklagil tüketerek sağlıklı beslenmek ve sigara kullanmamak önemlidir. Sigara cilt yaşlanmasını tetikleyen faktörlerden birisidir.
Yine kışın yeterli güneş ışığı alamama dolayısı ile ciltte sentezlenen D vitamini yeterli olamayabileceği için D vitamini takviyesi doktor tavsiyesi ile kullanılabilir. Yine yeterli balık tüketmeyen kişiler için Omega 3 takviyeleri kullanmak cilt sağlığı için önemlidir.
Kış Aylarında Cildinizi Nemli ve Parlak Tutmak için Bu İpuçlarını Takip Edin
Kışın kuruyan, çatlayan cilt rahatsız edicidir ve bazı durumlarda başka cilt sorunlarına da yol açabilir. Yalnız soğuk kış aylarında değil, her mevsiminde sağlıklı bir cilde sahip olmak için, yaşam tarzı ve düzenli cilt bakımını hayatınızın bir rutini haline getirmeniz önemlidir.
#kuruyan cilt #kuru cilt #kuru cilt için bakım #çatlayan cilt