Çocuklarda Abur Cubur Bağımlılığı: Erken Çocukluk Döneminde Sık Sık Abur Cubur Yiyen Çocuğun Zekası Gelişmiyor
Araştırmalar çocuğunuzun 6 ay ile 2 yaş arasında ne yediğinin 8 yaşındaki zekasında büyük oranda belirleyici olduğunu ortaya koydu. Buna göre, anne sütü, peynir, meyve ve sebze tüketen çocuklar çok daha zekiler.
"Çocuk şekersiz, çikolatasız büyür mü, bir hamburgerden ne olacak?’’ diyenlerdenseniz, bu araştırmaya bir göz atın. Avusturalya’daki Adeleide Üniversitesi’nde yapılan araştırma 7 bin çocuk üzerinde yürütüldü. Araştırmanın sonuçlarına göre, sağlıklı beslenen çocuklar ile abur cubur yiyen çocuklar arasında önemli zeka farkı var!
Araştırma Sonuçları "Ne Yersen Osun" Sözünü Doğruluyor!
İçindekiler: Zeka Gelişiminde Beslenmenin Rolü
Çocuk Beslenmesi Nasıl Olmalı?
1. Beslenmenin Zeka Üzerindeki Etkisi
Ancak çocuklarda sağlıklı beslenme sadece ilk iki yıl önemli değil. Araştırmayı yürüten uzmanlar; bu araştırmadan çıkan en önemli sonucun; yiyeceklerin çocuklarımızın üzerindeki uzun vadeli etkilerinin ortaya çıkması olduğunu söylüyor.
Araştırma, ne yediklerinin çocukların yetişkin hayatında daha birçok faktörü etkilediğine işaret ediyor. Boşuna dememişler ‘’Ne yersen osun" diye...
Araştırmacılar, anne-babanın eğitim düzeyi ve emzirme süresi gibi diğer faktörleri hesaba kattıktan sonra bile, zeka gelişiminin beslenme üzerinde etkili olduğunu buldular.
Sık Sık Abur Cubur Yiyen Çocuğun Zekası Gelişmiyor
2. Beyin Gelişiminde İlk İki Yıl Çok Önemli
Araştırmada, iki yaşından önce şeker- çikolata tüketmeye başlayan çocukların 8 yaşına geldiklerinde, zekalarının sağlıklı beslenen yaşıtlarından daha düşük olduğu gözlemlendi.
Araştırma sonucuna göre, anne sütü tüketen çocukların okul başarısı da daha yüksek. Gazlı içecek tüketen çocukların, okul başarısı ise düşüyor.
Yaşamın ilk iki yılında beyin gelişimi çok hızlı ve beyin hücreleri gelişmek için, faydalı besinlere büyük ölçüde ihtiyaç duyuyor.
Araştırmalara göre, çocuğunuzun yaşamının ilk iki yılında yediği besinler (ve gebelik sırasında aldıkları besinler) sağlığı ve gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahip.
Amerikan Pediatri Akademisi'nin açıklamasına göre, çocuk beslenmesinde erken dönemde özellikle kritik öneme sahip besinler var. Bunlar erken dönemde yeterli miktarda alınmadığında uzun vadede yaşam boyu olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bu besinler arasında demir, çinko, bakır, kolinden zengin besinler ve D vitami yer alıyor.
Erken dönemde sağlıklı beslenme, çocukluk ve erişkinlik döneminde obezite, yüksek tansiyon ve diyabet geliştirme risklerini etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda hafıza, işleme, planlama yeteneğini güçlendiriyor ve dikkat eksikliğinin de önüne geçiyor.
Çocukluk döneminde temel besin maddelerinin yeterli alınamaması, beyin fonksiyonlarında tersine çevrilemeyecek eksikliklere yol açabiliyor. Aslında araştırmalar, çocukların ilk iki yıl boyunca yetersiz beslenmelerinin sonucu olarak; davranış sorunları yaşadıklarını ve okulda daha az başarılı olduklarını gösteriyor.
Beslenmenin Zeka Gelişimi Üzerindeki Etkisi
3. Zeka Gelişiminde Kritik Dönem: 0-2 Yaş ve 2-7 Yaşa
Çocukların beyinleri, bu kritik aşamada bilgiyi benzersiz bir şekilde emebilir. Zeka, öğrenme yeteneği olarak tanımlanırsa, 2 ile 7 yaş arasındaki çocuklar gezegendeki en zeki insanlar olabilir.
Araştırmalar, beyin gelişiminin bu ilk kritik döneminden sonra bazı becerilerin neredeyse aynı şekilde öğrenilemeyeceğini gösteriyor. Örneğin, araştırmalar, bu yaş aralığındaki çocukların dil gelişim kalıplarını öğrenmeye en uygun olduğunu ve onların ikinci bir dilde ana dilleriyle aynı düzeyde ustalaşmalarını sağladığını gösteriyor.
Ancak çocuklar 8 yaşına geldiklerinde dil öğrenme yeterlilikleri azalmakta ve ikinci diller anadili kadar iyi konuşulmamaktadır. Aynı yaş etkisi, mükemmel ses perdesi gibi müzikal yetenekleri öğrenirken de bulunur.
Einstein'ın ebeveynlerinin, onu Nobel Ödülü'ne götürecek olan fizik derslerini aldırmamış olması dikkat çekicidir. Bunun yerine, Einstein'ın babası onu bir mühendis olarak çalışmalarına dahil etti. Annesi, müziği sevmesini ve takdir etmesini istediği için onu keman derslerine yazdırdı. Her iki aktivite de genç zihnini bütünsel olarak geliştirmeye çalıştı. Erken çocukluk eğitimini “gerçek” eğitimin öncüsü olarak düşünmek cezbedicidir. Ancak bunlar en önemli yıllar olabilir.
Erken yaşta sağlıklı besinler tüketmenin, uzun vadede olumlu etkileri ortaya çıkıyor.
Çocuklarda Abur Cubur Bağımlılığı Nasıl Önlenir?
4. Çocuğun Beslenmesinde Olmazsa Olmazları
Protein : Et, kümes hayvanları, balık, yumurta, yoğurt, fasulye, tahıllar
Çinko: Kuzu eti, süt, tofu, barbunya fasulyesi, fıstık ezmesi
Bakır : Mantar, kabuklu deniz ürünleri, kepekli tahıllar, fasulye, patates
Demir : Kuzu eti, tavuk, balık, güçlendirilmiş tahıl, ıspanak, fasulye
Selenyum: Ton balığı, tavuk, zenginleştirilmiş makarna, yumurta, esmer pirinç
Kolin : Kuzu eti, kümes hayvanları, yumurta, beyaz balık, somon, kuru fasülye
Folat : Ispanak, portakal suyu, zenginleştirilmiş pirinç, avokado, tam buğday ekmeği
İyot : Tuzlu su balıkları, sofra tuzu, süt, karides, yumurta
A Vitamini: Tatlı patates, havuç, kavun, mango, yumurta, süt
D Vitamini: UV ışığına maruz kalan mantarlar (paketlerin üzerini kontrol edin), somon balığı, ton balığı, süt, doğal meyve suyu
K Vitamini: Ispanak, lahana, brokoli, yeşil bezelye, yaban mersini
B6 Vitamini: Güçlendirilmiş tahıl, nohut, muz, patates, fıstık ezmesi
B12 Vitamini: Güçlendirilmiş tahıl, somon, süt, dana eti, yoğurt, peynir
Çoklu doymamış yağ asitleri: Balık, keten tohumu, zeytinyağı
Zeki Çocuk İçin Hamilelikte Nasıl Beslenilmeli?
5. Bebeğin Zeka Gelişimi İçin Hamilelikte Nasıl Beslenilmeli?
• Hamileyseniz, doğum öncesi takviyenizi doktorunuzun reçete ettiği şekilde alın.
• Bebeğinizi özellikle ilk altı ay emzirin.
• Katı yiyeceklere başlarken, bebeğinize püre haline getirilmiş et ile demir ve çinko açısından zengin yiyecekler vermeye başlayın.
• Bebeklik döneminde ve yürümeye başlayan çocuk yıllarına kadar bol miktarda taze meyve ve sebze verin.
• Et ve fasulye gibi demir kaynaklarını yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun beslenmesine dahil edin.
#Çocuk beslenmesi #zeka gelişimi #abur cubur beslenme #beslenmenin zekaya etkisi