ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Sağlıklı Dişler İçin Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 25.07.2012

Sağlıklı Dişler İçin Çocuklar Nasıl Beslenmeli

Dengeli beslenme çocuğunuzun genel vücut gelişimini etkilediği gibi onun diş ve dişeti gelişiminde de çok önemli roloynar. Karbonhidrattan zengin beslenme düzenine sahip bir çocuk diş çürüklerinin oluşumu açısından risk altındadır.

Çocukların diş sağlığı açısından beslenmenin son dereceönemli olduğunu vurgulayan Diş Hekimi KemalKavut, sağlıklı dişleriçin doğru beslenmenin kurallarınıanlattı.

Ana Besin Grupları Düzenli Olarak Tüketilmeli

Sağlıklı beslenme çocuğunuzun büyüme ve gelişimi için gerekli tüm gıdaların dengeli bir şekilde alınması demektir. Dengeli beslenme tanımı çocuğunuzun sebze, meyve, süt, et, balık ve yumurta gibi ana besin gruplarını düzenli bir şekilde tüketmesi ile mümkün olmaktadır.

Çürük Gelişimi Dişlerin Az Fırçalandığı Dönemde Hızlanıyor

Diş sağlığı açısından zararlı olarak adlandırabileceğimiz gıdalar; şekerli, nişastalı, asitli ve dişler üzerine yapışan, kolay uzaklaştırılamayan gıdalardır. Özellikle çocukların gün içerisinde cips ve kolalı içecekleri çok tüketmesi, bunların dişler üzerinde yapışıp kalması gün boyu ağızda bir asit ortamı oluşmasına neden olmakta ve çürük gelişimi; dişlerin daha az fırçalandığı bu dönemde daha hızlı olmaktadır.

Sağlıklı Dişler İçin Çocuklar Nasıl Beslenmeli

Dengeli Beslenme Diş Sağlığı Açısından Önemlidir

Fırçalama alışkanlığı ne kadar çabuk kazanılırsa çürük gelişimi ihtimali o oranda azalacaktır. Sağlıklı bir yaşam için önerilen beslenme şekli sağlıklı dişler için de geçerlidir. İlk yapılacak şey; dengeli beslenme olacaktır. Daha sonra çocuğunuzun şeker veya nişasta içeren gıdaları hangi sıklıkla tükettiğinin tespiti olacaktır.

Sağlıklı Dişler İçin Çocuklar Nasıl Beslenmeli

Sabah Kahvaltısı Atlanmamalı

Günümüzde düzensiz beslenme alışkanlığı hızlı yaşam temposu sebebi ile doğmuş ve sonra da bir endüstri ve yaşam tarzı haline gelmiştir. Ülkemizde ilkokul yıllarına kadar bu tip beslenme inmiştir. Okul çağı öğrencilerinde karşımıza çıkan diğer problem öğün atlanmasıdır. En çok olarak sabah kahvaltısı atlanmaktadır.

Beslenmedeki En Büyük Hatalar Genellikle Okul Döneminde Yapılıyor

Okula yetişme telaşı, yetersiz zaman gibi mazeretler ile bu öğün atlanmaktadır. Öğün atlanınca fast-foodlar devreye girmektedir. Sabah kahvaltılarını çoğu kez servislerde veya okullarda yapmaktadırlar. Öğle yemekleri okul kantinlerinin fast-food yiyecekleri ve şekerli içecekleri ya da okul idaresinin dışarıdan sağladığı sağlıksız besinlerden oluşmaktadır. Bu tür beslenme yüksek enerjili ve besleyici değeri olmayan bir beslenme biçimidir ve kalorinin %40-50 si yağlardan gelir. Bu tür yiyeceklerde vitamin A düzeyi ve kalsiyum oranı düşük, tuz oranı ( sodyumu ) yüksektir. Bu tür gıdalar ile beslenenler hipertansiyon, şişmanlık, gastroözefagial reflü hastalığı, inflamatuvar barsak hastalığı ve vitamin-mineral eksikliği problemlerinin karşımıza çıkacağını unutmamamız gerekir.

Sağlıklı Dişler İçin Çocuklar Nasıl Beslenmeli

Aile kahvaltının önemini çocuğa anlatırken; kahvaltının ileriki yılları da olumlu etkileyecek alışkanlık olduğunu, güne iyi başlangıç yapmanın iyi bir sırrı olduğu belirtilmeli kilo kontrolünde bile atlanmaması gereken bir öğün olduğunu anlatmalıdır.

Anne Baba Olarak Çocuğunuzu Sağlıklı Beslenme Konusunda Nasıl Bilinçlendirebilirsiniz?

-Alışveriş yaparken şeker ve nişasta içeren gıdalarda daha seçici davranınız. Bu gıdaların tüketimini evde azaltmaya çalışınız.

-Çocuğunuzun beslenme zamanlarını düzenleyin ve her öğünde besleyici değeri yüksek gıdalarla beslenmesini sağlayın.

-Ara öğünlerde şeker içeriği düşük olan ve dişler üzerine yapışmayan sebze-meyve tüketilmesi (elma, salatalık v.b.) hem dişler hem de dişetleri için önerilmektedir.

-Dengeli beslenmede çocuklarınızın şeker ve nişasta içeren gıdaları sadece ana öğünlerde tüketmesine izin verin.

-El yıkama ve diş fırçalama alışkanlığı kazandırın.

-Çocuğunuza yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak için örnek olun, Gelişme çağında mutlaka alınması gereken süt, yumurta, et ve tavuk gibi besinler ve yararları üzerinde durulmalı ve bu tür gerekli besinlerin alınmaması halinde vücudun uğrayacağı hasarlara da dikkat çekilmelidir.

-Beslenme çantasını, evde yapılmış tost, yumurta, kek, poğaça, börek, taze meyve, ayran, salatalık, domates ve havuç gibi yiyeceklerle hazırlayın, Çocuğunuzu açıkta satılan besinleri almaması konusunda uyarın.

Konular :