Kulak Enfeksiyonlarından Korunmanın 6 Püf Noktası
Okulların da kapanmasıyla fırsatı olanlar tatil beldelerine akın ederken, yaz aylarına özel hastalıklar da kendini göstermeye başladı. Sıcak ortamda yaşamak ve sık suya girmek gibi etkenlerle kendini gösteren, halk arasında ise “Yüzücü kulağı” olarak bilinen kulak enfeksiyonları tatilcileri tehdit ediyor. Bu hastalık nedeniyle hastaneye başvuranların sayısında ciddi bir artış gözüktüğünü belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası bakın hangi önlemlerin alınmasını öneriyor.
Tatil sezonu açıldı, yazlığı olanlar yazlıklara göç ederken yaza özel hastalıklar ise deniz ve güneş ile buluşup tatilin tadını çıkarmaya çalışanların tadını kaçırmaya başladı. Halk arasında “yüzücü kulağı” olarak bilinen ve fazla suya girme nedeniyle kendini gösteren kulak yolu ve kulak kepçesinin enfeksiyonu da bu hastalıklardan biri.
Yüzücü kulağı kulak-burun-boğaz hastalıkları içerisinde sık karşılaşılan bir durumdur ve hafif bir seyirden hayatı tehdit edici boyutlara kadar değişik aşamalarda olabilir. Dış kulak yolunun dar, uzun ve kıvrıntılı olan anatomik yapısı nedeniyle özellikle banyo ve yüzmelerden sonra bir miktar suyun içeride kalmasına neden olur. Dış kulak yoluna giren fazla su dış kulak yolunun normal serümen örtüsünü azaltarak koruyuculuk fonksiyonunu bozar.
Dış kulak yolunun kulak temizleme çöpleri ile temizlenirken yapılan travma, keskin ya da künt uçlu nesnelerle kaşıma ve hatta kendi parmağı ile zorlamank bile kanalda hasara yol açarak enfeksiyona zemin hazırlayabilir.
Hastalık kendini kaşıntı, dokunmakla hassasiyet,
şiddetli ağrı, bazen işitme kaybı veya kulakta dolgunluk hissi ile gösterir. Dış kulak yolunda sekresyon, pürülan kulak akıntısı ve kabuklanmanın da görülebilir. Kulak kepçesine dokunma ya da çiğneme hareketi ağrı oluşturabilir. Çok nadir ateş ve boyunda farklı boyutlarda bezeler de gözlenebilir.Kulağınızı Temizlerken Nelere Dikkat Etmeli?
Nemli ve rutubetli iklimlerde yaşayanlar ile su sporuyla uğraşanlarda hastalığın daha sık görülür.
Su Geçirmeyen Kulak Tıkaçları Faydalı
Su geçirmeyen kulak tıkaçları enfeksiyonun önlenmesinde faydalıdır. Suyla temastan sonra kulak kanalının ince keten bir bez ile kurulanması veya kulak kepçesi üzerine düşük ayarda kurutma cihazı kullanılması etkili bir yöntemdir.
Kulakları temizlerken sert hareketler ve kaşıma ile yapılan tahriş, kaşıma amacıyla kulağa yabancı nesnelerin sokulması ile oluşan hasarların mikroorganizmanın yerleşimi için çok iyi bir zemin oluşturur.
“Yüzücü Kulağı”ndan Korunmak İçin Bu 6 Önlem Alınmalı
1.Kulak kirini çıkarmak için kulak çubukları ya da başka cisimler dış kulak yoluna sokulmamalıdır.
2.Kulakları mümkün olduğu kadar kuru tutmaya çalışılmalıdır.
3.Yüzme, banyo veya duştan sonra kulakları ince
bir bez ile kurulamalıdır.
4.Saç kurutma makinesi düşük devirde kullanılarak dış kulak yolunun kurutulmasında yardımcı olabilir.
5.Kulak problemi varsa suya girerken vazelinli ya da silikonlu kulak tıkaçları kullanılmalıdır.
6.“Kulak bir kez temizlendi mi, alışkanlık yapar, devamlı temizlenmesi gerekir” şeklindeki tabu olmuş yaklaşım tamamen yanlıştır. Kulak kiri varsa temizletmek bir zorunluluktur, kesinlikle bir alışkanlığa yol açmaz.