ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Hastalıklardan Korumak İçin Çocuğu Nasıl Beslemeli?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 04.10.2013

Hastalıklardan Korumak İçin Çocuğu Nasıl Beslemeli

Sonbahar-kış aylarında artan ve kapalı alanlarda daha fazla yayılan nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar bağışıklık sistemi zayıf olanları, özellikle de alerjik bünyelileri daha çok etkiliyor. Peki ama ne yapmalı? Her burnu aktığında, her öksürdüğünde, her ateşi çıktığında antibiyotiğe mi sarılmalı? Uzmanlar bu konuda aileleri uyarıyor: "Çocuğunuza antibiyotik yüklemeyin!"

Nezle, Grip ve Soğuk Algınlığı Gibi Enfeksiyonlarda Antibiyotiğe Sarılmayın

Gereksiz antibiyotik kullanmanın vücuttaki yararlı bakterileri öldürdüğüne dikkat çeken Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr Yonca Tabak, hastalıkları basit yöntemlerle atlatmanın mümkün olabildiğini söyledi.

Beslenme ve Basit Uygulamalarla Hastalığı Kontrol Altına Alabilirsiniz

Özellikle alerjisi olanlar, üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde kendini gösteren soğuk algınlığına daha çok yakalanırlar ve bu durumda antibiyotik kullanmak yerine beslenme ve basit uygulamalarla hastalığı kontrol altına alabilirsiniz. Bu nokmtada güçlü bağışıklık sistemi ve sağlık için beslenmek çok ama çok önemlidir.

Peki Ama Hastalıklardan Korumak İçinÇocuk Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

1) Hazır Gıdalardan Uzak Durun; Mutlaka Kahvaltı Yaptırın

Aileler, çocuğun sabahları birkaç lokma yemesi için, kakaolu fındık ezmesi, kakaolu mısır gevreği gibi hızlı ve hazır gıdalar ile kahvaltı etmesine göz yumuyor. Bu gıdaların besleyici hiçbir değeri yoktur. Ve özellikle alerjik çocuklarda reflüyü tetikleyen bu gıdalar, astıma neden olabilmektedir.

Hastalıklardan Korumak İçin Çocuğu Nasıl Beslemeli

Alerjik çocuklar için kakaolu hazır gıdalar yerine; bol tahıllı ekmek, peynir, zeytin, yumurta, salatalık ve şekersiz marmelat gibi vitamin yönünden zengin gıdalar tercih edilmeli.

2) Çikolata Reflüyü Tetikler

Doğru beslenme çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendirir. Okullardaki öğle yemekleri; hamburger, patates, kola gibi hızlı ve hazır gıdalardan oluşmamalıdır. Et, sebze yemeği, salata ve meyveden oluşan öğle yemeğinin, hazır gıdalı kantin alışkanlığının yerine geçmesi gerekir. Reflüyü tetiklediği için sınıflarda ödül olarak çikolata verilmemesigerekiyor.

3) Yağ Oranı Düşük Gıdaları Tercih Edin

Akşam yemekleri de diğer öğünler kadar önemlidir. Reflünün önlenmesi için yatmadan en az 2 saat önce akşam yemeğinin yenmiş olması gerekmektedir. Akşam yemeklerinde ağır, yağda kızarmış gıdalar yerine, yağ oranı düşük, hafif gıdalarla beslenme gecenin rahat geçmesi için önemli son derece önemlidir.

Konular :