ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocuklar Neden Öksürür?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 09.12.2014

Cocuklar Neden Oksurur

Gene kış geldi, hastalıklar başladı. Çocuk öksürüğü aileleri en çok rahatsız eden hastalık belirtilerinden biridir. Çocuğu yorar, aileyi üzer ve uykuları böler. Ancak çocukta öksürüğe sebep olan birçok hastalık çok ciddi değil, sadece can sıkıcıdır.Peki ama çocuklar kışın neden daha sık hastalanır? Neden sık sık öksürük krizleri yaşarlar? Nasıl tedavi edilmeliler? Nelere dikkat etmeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilgün Gökyayla’dan anne babalara öneriler.

Okul Ortamı, Toplu ve Kapalı Yaşam Alanları Hastalıkları Tetikliyor

Çocuklarda enfeksiyon, yabancı cisim, gastroesofageal reflü, pasif sigara içiciliği ve anatomik anomaliler gibi nedenlerle öksürük görülebilir. Öksürüğün kış aylarında daha sık olmasının nedeni, bu aylarda soğuk algınlığı sendromuna neden olan virüsler ve bakterilerin daha yaygın olarak havada bulunmasıdır. Ayrıca okul ortamı, toplu ve kapalı yaşam alanları da bu sıklığı etkiler.

Amaç Öksürüğü Kesmek Değil, Neden Olan Enfeksiyonu Gidermektir

Üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı öksürükler daha çok gece gözlenir. Bunun nedeni, yatış pozisyonuyla geniz akıntısının bronşlara doğru akması ve öksürük refleksini uyarmasıdır. Ailenin bu konuda sabırlı olup doktorlarının yönlendirdiği şekilde davranmalarını gerekir.

Cocuklar Neden Oksurur

Unutulmamalıdır ki, her üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra 6-8 hafta öksürük devam edebilir. Altta yatan neden tedavi olunca öksürük de geçecektir.

Genel olarak tüm enfeksiyonlara bağlı öksürüklerde genel amaç öksürüğü kesmek değil, öksürüğe neden olan enfeksiyonu ya da rahatsızlığı gidermektir.

Öksürük Tedavisinde Bronş Açıcılar ve Geniz Açıcı İlaçlar Etkilidir

Öksürük kesiciler kesinlikle tercih edilmemelidir; çünkü bunlar öksürük refleksini baskılayarak bütün mukusun broşlarda ve östaki borusunda birikmesine neden olarak süper enfeksiyon gelişimine neden olabilir. Bu nedenle, tedavide bronş açıcılar ve geniz açıcı ilaçlar tercih edilmelidir. Öksürük kriz şeklinde geliyor ise, ateşle beraber seyrediyorsa, günlük aktiviteleri ve gece uykusunu etkiliyorsa doktora başvurulmalıdır.

Her gribal enfeksiyonun sonunda ve her seferinde uzamış öksürük gözleniyorsa, altta yatan neden olarak alerji araştırılmalıdır.

Konular :