ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocuğunuzda Besin Alerjisi Varsa Dikkat!

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 09.04.2012 - Güncelleme : 22.07.2022

Çocuğunuzda Besin Alerjisi Varsa Dikkat

Uzmanlar besin alerjisi şüphesi olan hasta bir çocuğa, alerji uzmanı tarafından testleri tamamlanıncaya kadar, şüphelenilen besinlerin verilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Yard. Doç. Dr. Günseli Bozdoğan ailelere önemli uyarılarda bulunuyor.

Besin alerjilerinde tanı kesinleştikten sonra tedavi, hastanın alerjik olduğu besin veya besinlerin diyetten çıkarılması şeklinde olur. Çok az miktarda alımlarda bile şiddetli reaksiyon olabileceği için besinden mutlaka kaçınılmalıdır.

Besin Alerjisi Olan Çocuğun Ailesi; Çocuğunun Bakıcısını ve Okul Personeli Mutlaka Bilgilendirmelidir

Önemli bir besin diyetten çıkarılmışsa, beslenme bozukluğunun önlenmesi için diyetin düzenlenmesi gerekir. Besin alerjisi tanısı konulan kişi, çocuklarda ise aile, bakıcısı ve okul personeli belirtilerin tanınması ve gerekirse acil tedavisi konusunda bilgilendirilmelidir. Aileye ciddi reaksiyonlarda adrenalin otomatik enjektörü kullanımı konusunda eğitilmeli ve bir acil eylem planı verilmelidir.

Besin Alerjisi Bebeklik Çağında Daha Sık Görülüyor

Besin alerjisi bebeklik çağında daha sık görülür; yıllar geçtikçe azalır. Bunun çeşitli nedenleri vardır. Bebeğin sindirim sisteminin tam gelişmemiş olması, günde birkaç öğün alerji yapma olasılığı yüksek tek bir besinle (süt) beslenmesi, alerji yapan besinle erken ve sürekli karşılaşması başlıca nedenlerdir.

Besin

Alerjisinin Görülme Sıklığı Konusunda Kesin Bir Bilgi Yoktur
Kuşkusuz erişkinlerde göre, seyrek ortaya çıktığı ve alerjik hastalıkların küçük bir bölümünü oluşturduğu söylenebilir. Ama konserve yiyeceklerin yaygınlaşması ve gıda sanayisi tekniklerinin gelişmesiyle besin alerjisinin gittikçe daha çok görüldüğü yaygın bir görüştür.

Bütün Besinler Alerji Yapabilir

Bütün besinler alerji yapabilir, ama bazılarının alerjik tepkiye yol açma olasılığı daha yüksektir. Hayvansal besinler arasında en sık süt ve yumurta alerji yapar; etler daha çok pişirilerek tüketildiğinden alerjiye seyrek olarak yol açar. Bitkisel kökenli besinler arasında ise en çok çilek, ceviz, çikolata ve tahıllar antijen özelliği kazanır. Bununla birlikte bilinen bütün besinlerin alerji yapabildiği kesinlikle unutulmamalıdır.

Sanayide Kullanılan Koruyucu Maddeler Besinlerin Alerji Yapma Özeliğini Değiştirebilir

Bir besinin alerji yapıp yapmaması bir ölçüde tüketilmeden önce geçtiği işlemlere bağlıdır. Pişirilme genellikle alerjik etkiyi azaltır ya da yok eder. Sütün içerdiği albüminin alınması alerji yapma olasılığının azalmasına yol açar. Örneğin peynirlere karşı alerji çok seyrek görülür, çünkü peynirin üretim sürecinde sütteki albümin (laktalbümin) genellikle ayrılmaktadır. Az sayıdaki peynir alerjisi olguları yumurta, un, nişasta koku ve tat vericiler, küf gibi süt dışı maddelere bağlıdır.

Alerji Yapabilecek Besinlerin Bulunacağı Bazı Yiyecekler Şöyle:

  • Tahıl: Ekmek, hamur işi, tatlılar, bisküvi, özel diyet ürünleri, kutu salçalar ve soslar.
  • Süt: Tatlılar, ekmek, çikolata, dondurma, hamur, salça, peynir, tereyağı
  • Yumurta: Krema, dondurma, tatlılar, kurabiye, bisküvi, hamur işi, Hollanda peyniri, et suyu tabletleri.
  • Domuz ve sığır eti: Jambon, salam, sosis vb, konserve et ve hazır çorbalar, et suyu tabletleri, jöle, bazı dondurulmuş hazır yiyecekler

Doç. Dr. Günseli Bozdoğan besin alerji olan çocuklarda nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyor.

Besin alerjisi olan çocuk; arkadaşları, yabancılar veya gıda satışı yapan yerlerden hiçbir yiyecek almamalıdır.

Hasta ve ailesi, besin alerjenleri ve bunlardan kaçınma konusunda eğitilmelidir.

İşlenmiş, dondurulmuş veya paketlenmiş gıdalar, gizli besin proteinleri içerebilir; bu sebeple alışveriş sırasında besin etiketleri ve içerikleri dikkatle okunmalıdır.

Restoranlarda yenen yemeklerde de gizli besin alerjenleri olabileceği için de hazırlayan kişilerden yiyecek içerikleri hakkında bilgi alınmalıdır.

Konular :