Çikolata İçin "Ya Hep, Ya Hiç" Kuralını Uygulamayın
Anne-babalar, -özellikle de anneler- çocuklarının hangi besini yemesi ve yememesi konusunda katı kurallar koyabilir ve kendileri bunu uygulayamıyor olabilirler. Bu da zaman içinde çocuklarına daha fazla zarar verebiliyor. İnsanları mutlu eden bir besin olan çikolatanın çocuk beslenmesindeki yerine dair bakınBeslenme Uzmanı Dyt. Süheda İmamoğlu hangi önerilerde bulundu.
Çocuğunuza Çikolatayı Yasaklamayın
Beslenme biyolojik ihtiyaçları karşılarken yaşamın psikolojik ve toplumsal yönlerinde de önemli bir rol oynar. Sağlık, bedensel ve ruhsal olarak tam bir iyilik hali olarak tanımlanır. Dengeli bir beslenme ise bir öğün veya bir gün ile değil birkaç gün, bir hafta ve bir kaç aylık beslenmenin tamamı göz önüne alınarak değerlendirilir.
Yasaklar KoymakYerine Esnek Kuralları Benimseyin
Çocuğunuzun, kronik bir hastalığı, bir alerjisi veya hassasiyeti yoksa hiçbir besin yasaklanmamalıdır. Evde olabildiğince sağlıklı besinler tüketse de bazen abur, cubur da yiyebilmeli, girilmesi tamamen yasak alanlar yerine esnek kuralların geçerli olduğu bir yeme düzeni olmalıdır.
Her Zaman Olmasa da Özel Günlerde, Anlarda Tüketilebilir
Beslenme, çocuk yaşamının keyifli bir kısmıdır. Çikolata ve benzeri besinler her gün olmasa da bayramlar gibi özel günler ve anlarda tüketilmesinin bir sakıncası olmadığı anne ve babalar tarafından bilinmelidir.
Ebeveynler, sağlıklı beslenmeyi özendirirken çocuklarının yeme alışkanlıkları üzerinde farkında olmadan olumsuz etki yaratabiliyorlar.
Çikolata İçin "Ya Hep Ya Hiç Kuralı" Uygulanmamalı
Çocuklar zevkle yediği farklı tadlardan veya özel günlerde sunulanları tüketmiş olmaktan kendilerini suçlu hissettiklerinde gizli yeme alışkanlığı edinebilir ya da bu besinlerle karşılaştıklarında aşırı yiyebilirler.
Katı Kurallar Koymayın
Araştırmalar, belirli bazı gıdaları yasaklamanın çocukların onlara olan ilgisini artırarak daha çekici kıldığını göstermektedir. Çocuklar, küçükken sunulandan başkasını yeme şansına sahip değillerdir. Daha büyük yaşlarda ise çocuklar aileden bağımsızlaştıkça sorunlar ortaya çıkmaya ya da daha ön plana çıkmaya başlar.
Engellenen Gıda, Daha Çok Takıntı Yaratıyor
Yine bazı araştırmalara göre, şekerleme, cips ve benzeri gıdaların katı bir tutumla tüketilmesi engellenen çocuklar bunu takıntılı hale getirerek gizli veya bulduklarında çok yemektedirler.
Keyifle tüketilen bazı besinleri tamamen zararlı olarak değerlendirmek yerine sağlıklı bir beslenme düzeninin bir parçası olarak görülmelidir. Bu nedenlerle çocuklarınızın beslenmesine olan yaklaşımınızda daha gerçekçi olun. Ruhsal ve fiziksel gelişimin bütünlüğünü göz ardı etmeyin.